Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mrukvia: Švajčiari hrali a dýchali ako jeden

Budú majstri sveta v hokeji skôr hokejisti Slovenska alebo Švajčiarska?

25.05.2018 10:00
Švajčiarsko hokej striebro MS2018 prílet Foto: ,
Fanúšikovia vítajú švajčiarsky hokejový tím na letisku v Klotene. Švajčiari získali na majstrovstvách sveta v hokeji v Dánsku striebornú medailu.
debata

„Švajčiari túžili stať sa nimi na nedávno skončenom svetovom šampionáte v Kodani. Ak by Kevin Fiala premenil v predĺžení vyloženú šancu, tešili by sa z historického zlata. Keď ste k nemu tak blízko, ste sklamaní, že vám ušlo, ale aj druhé miesto je vynikajúci úspech. Striebornej reprezentácii po prílete do Zürichu pripravili fanúšikovia počas jazdy hokejistov v otvorenom aute vrelé privítanie,“ vraví Milan Mrukvia (72).

Niekdajší čs. reprezentant, útočník bratislavského Slovana, člen majstrovského tímu z roku 1979, žije dlhodobo neďaleko Bazileja. Na viacerých akciách zvykol vo Švajčiarsku sprevádzať slovenskú reprezentáciu, na Slovensku švajčiarsku.

O čo sa opieral optimizmus Švajčiarov?

Snívať je každému dovolené, podobne mať aj najvyššie ciele. Keď švajčiarsku hokejovú reprezentáciu prevzal Patrick Fischer, povedal, že ju chce doviesť k prvenstvu na majstrovstvách sveta. Ukázalo sa, že to nehovoril len tak z povinnosti. Takmer mu to vyšlo. S hokejom prešiel celý svet, získal veľa skúseností, ide si svojou cestou. Nemôžeme sa uspokojiť len s postupom do štvrťfinále – burcoval. Nebojí sa riskovať, vie z hráčov dostať to najlepšie, čo je v nich, presvedčiť ich o jeho zámeroch. O štvrtom postupujúcom z A-skupiny sa rozhodovalo v zápase so Slovenskom. Švajčiari ho zvládli lepšie, víťazstvo ich povzbudilo. Zlepšovali sa od zápasu k zápasu, vyradili Fínov i Kanadu a aj vo finále tuho vzdorovali zlatým Švédom. Ukázali úžasnú hernú disciplínu.

Malo Švajčiarsko na majstrovstvách sveta v Kodani najsilnejšie mužstvo v histórii, ako to tvrdia médiá?

Určite. Pomohla aj súhra okolností, že doň mohla prísť silná skupina hráčov z NHL. Mužstvá, v ktorých pôsobia Niederreiter, Josi, Andrighetto, Fiala, Meier i niektorí ďalší vypadli v play off, v reprezentácii našli novú motiváciu i motivátora. Šli príkladom, ako sa hádzali do striel, s hráčmi z najvyššej domácej súťaže utvorili jednoliaty tím. Fischer v ňom našiel každému správne miesto, určil systém, ktorý fungoval: útočila i bránila celá päťka, to je dnes hokejová moderna. Z mužstva utvoril jedného hráča. Aj malá hokejová krajina môže dokázať veľké veci, bolo krédo národného tímu.

Patrick Fischer je od roku 1997 prvým Švajčiarom na lavičke národného tímu, pred ním na nej sedeli väčšinou Kanaďania. V čom nastal obrat?

Po historickom striebre z majstrovstiev sveta 2013 prišiel istý útlm. Keď zájdeme hlbšie do minulosti, Švajčiarov udomácnil medzi elitou Kanaďan Ralph Krüger, na Svetovom pohári 2016 tréner Tímu Európy, ktorý hral vo finále. Je veľmi silný mentálne, o význame tímovej práce prednášal aj bankárom. Priniesol do klubov profesionalizmus. Švajčiari stavili na Kanaďanov, avšak ťah s trénerom Glenom Hanlonom im nedávno nevyšiel. Športový riaditeľ národného tímu sa rozhodol dať šancu domácemu trénerovi. Čelil silnej opozícii, no ukázalo sa, že s Fischerom mal šťastnú ruku. Zväz mu predĺžil zmluvu do roku 2020.

Vo Švajčiarsku žijete od začiatku 80-tych rokov minulého storočia. Ako sa v krajine menil hokej od vášho príchodu?

Uvediem to na príklade juniorov: keď som prišiel, mládežnícke tímy neraz viedli rodičia hráčov. Aj Švajčiari pochopili, že ak sa chcú v hokeji posunúť vyššie, musia začať od mládeže.V súčas­nosti vedú tímy od najnižších vekových kategórií profesionálni tréneri, medzi nimi aj viacerí bývalí reprezentanti. Prestíž trénerov sa zdvihla, zvýšila sa aj kvalita a hokejová kultúra, metodika je na vysokej úrovni. Viem to z vlastnej skúsenosti z viacročného trénovania juniorov, naposledy v treťoligovom Burgdorfe. Striebro potvrdzuje, že švajčiarsky hokej je na správnej ceste, zvýšené nároky prinášajú osoh.

Na ktoré miesto by ste zaradili najvyššiu švajčiarsku súťaž v európskom kontexte?

Aj o nej platí, že úrovňou stúpa. Netrúfam si porovnávať kvalitu líg vo vyspelých hokejových krajinách, odpoviem inak: švajčiarska je po ruskej Kontinentálnej hokejovej lige v Európe najpríťažlivejšia. Je to dané vysokou životnou úrovňou v perfektnej krajine, aj náročnosťou súťaže. Je rýchla, dynamická, aj finančne zaujímavá. Niekedy v nej hrali aj viacerí Slováci, no pre švajčiarske kluby sú dnes zaujímavejší Fíni, Švédi, Rusi a Kanaďania, Slováci sa vytrácajú. Každé mužstvo najvyššej súťaže môže mať maximálne osem legionárov, no v zápase môžu nastúpiť len štyria.

Komu ste držali palce v zápase Slovensko – Švajčiarsko?

Neľahkú dilemu som vyriešil tak, že som si povedal – nech vyhrá lepší. Hokej som sa naučil hrať na Slovensku, som za to vďačný, no už dlhšie žijem vo Švajčiarsku, kde som našiel výborné podmienky, čo si tiež vážim. Priznám sa, po finále som mal slzy v očiach. Ako rodáka z Popradu ma teší, že sa v slovenskej reprezentácii uchytil popradský útok Bondra, Buc, Svitana. Hokejovo majú obe krajiny veľký potenciál, aktuálne sú o niečo ďalej Švajčiari. O rok na Slovensku to však môže byť inak, šampionát je vždy lotéria. O dva roky zasa majstrovstvá sveta hostí Švajčiarsko, takže je sa z čoho radovať. Veľkú radosť mi robí aj vnuk Benjamín, možno pôjde v mojich šľapajách. V jedenástich korčuľuje podstatne lepšie a elegantnejšie než ja v tom veku.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 v hokeji #švajčiarski hokejisti #Milan Mrukvia