Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vyhral najdôležitejší boj. Otec mu venoval krásny gól

"Dnes musíme vyhrať kvôli Davidovi Silvovi, jeho priateľke Yessice a synovi Mateovi, ktorí prežívajú najťažšie obdobie v živote." Jeden z najlepších trénerov súčasnosti pred zápasom predošlej rekordnej sezóny nabádal svojich zverencov, aby bojovali za dôležitejšiu vec, ako je futbal. Reč plná emócií je podľa hráčov Manchestru City sprievodným javom burcovania v podaní Pepa Guardiolu.

20.08.2018 15:02
debata
David Silva so synčekom Mateom. Foto: Reuters, CARL RECINE
SOCCER-ENGLAND-MCI-HDD/ David Silva so synčekom Mateom.

Vráť sa, keď budeš môcť

Španielsky kouč sa nebál na prelome rokov 2017 a 2018 uvoľniť svojho hviezdneho zverenca, aby bol s predčasne narodeným synom. Chlapec niekoľko mesiacov bojoval s rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ale po oslavách titulu Silva oznámil radostnú správu.

„Ospravedlňujem sa, že sa nemôžem tešiť so spoluhráčmi z trofeje. Mal som na to krásny dôvod. Mateo vyhral najdôležitejší boj,“ odkázal pred niekoľkými týždňami do Manchestru z rodného Španielska. „Na novú sezónu budem stopercentne pripravený,“ sľúbil.

Slovo dodržal. V nedeľu nastúpil na ihrisko aj s deväťmesačným chlapčekom v náručí a venoval mu gól i jasné víťazstvo City nad Huddersfieldom 6:1.

Je neobvyklé, že kľúčový hráč opustí mužstvo bojujúce o najvyššie priečky na takú dlhú dobu. Navyše v čase, kedy je program v Premier League najnabitejší. Hoci si Guardiola uvedomoval, že v najsledovanejšej lige sveta veľakrát rozhoduje o titule práve vydarená zima, Silvovi nestál v ceste.

„Ako by som ho mohol postaviť pred takéto rozhodnutie? Iba som mu povedal, nech ide na tak dlho, ako to bude nutné a nech sa vráti, keď bude môcť. Rodina a život našich detí sú to najdôležitejšie. Futbal oproti nim vyznieva malicherne,“ vysvetlil svoj počin Guardiola.

Silva jeho krok náležite ocenil a vyzdvihol Španielove ľudské kvality nad tie trénerské.

„V takom ťažkom období mi to uľahčil. Robí to stále. Urobil mi už mnoho veľkých láskavostí a ja na to nikdy nezabudnem. Pre mňa je niečo viac ako výborný kouč. Guardiola je skvelý človek. Chápe, že rovnováha medzi futbalom a rodinou je dôležitá. Nemohol som ju udržať, keď som musel cestovať po zápasoch do Španielska za Mateom do nemocnice a potom zasa späť,“ doplnil Silva.

Bojoval deň čo deň

Drobný chlapček so strapatými vlasmi a hnedými očami sa narodil už v 25. týždni tehotenstva. Až po piatich mesiacoch v nemocnici sa mohol tešiť na prvú noc doma.

„Mateo bojoval deň čo deň. Museli sme na neho stále dávať pozor. Budem navždy vďačný všetkým ľuďom z nemocnice, ktorí mu pomohli. Dostali sme množstvo pozitívnych správ a pozdravov, ktoré nám uľahčovali ťažké dni i noci. Špeciálne sa chcem poďakovať spoluhráčom a trénerovi za ich pochopenie,“ napísal Silva na jednu zo sociálnych sietí.

Tridsaťdvaročný stredopoliar oslávil nedeľňajší veľký deň pre syna i svoj jubilejný 250. štart v drese Manchestru City v Premier League parádne. Tri minúty po úvodnom hvizde druhého polčasu trafil z priameho kopu nechytateľne do šibenice brány Huddersfieldu. Kamera si okrem oslavujúceho Silvu vybrala i jeho partnerku Yessicu v náručí s Mateom.

„Predviedol fantastický výkon. Iste bol motivovaný tým, že ho sledovala rodina a špeciálne Mateo. Daroval mu krásny gól, ktorý si určite zapamätá. Stretli sme sa s Mateom v piatok, v nedeľu bol v kabíne a pozdravil sa s ostatnými hráčmi. Bol to veľký deň. Pre malého bojovníka, Davida i nás,“ vrátil sa na tlačovej konferencii k Silvovcom Guardiola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pep Guardiola #manchester city #David Silva