Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budeme ešte lepší, odkazujú Citizens. Zastaví ich niekto?

Smelé ambície Liverpoolu. Večná nespokojnosť kouča Josého Mourinha na lavičke Manchestru United. Nezvyčajný pohľad na lavičku Arsenalu. Ruch na Stamford Bridge v posledných hodinách včera skončeného prestupového obdobia. A sebavedomé hlasy z kabíny majstra.

10.08.2018 06:00
Pep Guardiola, Sergio Agüero, Nicolas Otamendi Foto: ,
Tréner Manchestru City Pep Guardiola so zverencami Sergiom Agüerom a Nicolasom Otamendim.
debata

Kluby Premier League v horúcich letných mesiacoch nepočítali centy. Za svoje posily minuli dovedna stovky miliónov libier. Cieľ je jasný – zaujať zraky desiatok miliónov fanúšikov naprieč celou zemeguľou a naplniť svoje ambície.

Zastaví niekto skvele fungujúcu mašinu Pepa Guardiolu? Akú tvár ukážu kanonieri v prvom roky svojej novej éry? Kam to dotiahne utrácajúci West Ham, šikovný nováčik z Wolwerhaptonu či Newcastle v bránke s Martinom Dúbravkom?

Titul plný rekordov

Keď Manchester City prvý júlový deň roka 2016 oznámil novú tvár na trénerskej lavičke, bohatí majitelia smelo vyhlasovali útok na najvyššie priečky.

Nečudo. Mať pri kormidle svojej vlajkovej lode s nekonečným množstvom bohatstva na palube najlepšieho trénera ostatných rokov Pepa Guardiolu je jackpot.

City získalo piaty titul vďaka rekordu v počte získaných bodov (100) i strelených gólov (106). Inkasovalo najmenej gólov (27), prehralo len dva razy a svojho najbližšieho prenasledovateľa i mestského rivala United predčilo o priepastných 19 bodov.

„Neexistuje dokonalý hráč ani tím. Každý z mojich zverencov môže napredovať. Ak sa im to podarí, pôjde hore aj celé mužstvo a budeme ešte lepší,“ posiela varovanie konkurentom Guardiola. „Prišiel som do klubu s najvyššími ambíciami. Neviem sa dočkať, kedy ich naplníme,“ vyhlásila nová posila City Riyad Mahréz.

Súper a nie sparing

Najväčšiemu favoritovi by veľmi chcel sekundovať aj slávnejší klub z Manchestru. Kouč United Mourinho už po sezóne hovoril o tom, že mu v kádri chýbalo niekoľko hráčov, ktorí by výkony mužstva posunuli na inú úroveň.

Počas niekoľkých týždňov však pribudli len obranca Diogo Dalot z Porta a stredopoliar Fred z Donecka, čo portugalskému trénerovi veľmi nezlepšilo náladu.

„Nie som s tým spokojný, ale čo sa dá robiť. Nemyslím si, že ešte niekoho získame,“ hovoril včera Mourinho v posledný deň prestupového obdobia.

Ako to bude s najslávnejším anglickým klubom vyzerať v novej sezóne, ktorú odštartuje dnešný duel United s Leicestrom, nevedno. Bývalí hráči Červených diablov Paul Scholes a Rio Ferdinand to nevidia ružovo.

„Mourinho musí dobre začať, aby bol pre City súperom a nie sparingom. Ak sa mu to nepodarí, bude musieť odísť,“ myslí si Scholes.

„Trénerov negativizmus a nespokojnosť s prestupmi i neskorým príchodom hráčov do tréningového procesu po majstrovstvách sveta nenaznačuje, že to nebude úspešná sezóna,“ pridal sa Ferdinand.

Príde rok Liverpoolu?

Smutný koniec krásnej sezóny zažili fanúšikovia Liverpoolu. Prišiel neskôr, ako sa čakalo. Po štvrtom mieste v lige si to rozdali v kyjevskom finále Ligy majstrov s Realom Madrid. Hoci The Reds ťahali za kratší koniec a kvôli dvom hrúbkam brankára Lorisa Kariusa prehrali 1:3, legendy klubu i vedenie to nabudilo.

„Kloppova družina ukázala potenciál. Musíme priviesť kvalitných hráčov a možno toto bude náš rok,“ spomenul frázu o zisku titulu Steven Gerrard, ktorú si s ďalšími fanúšikmi neúspešne opakujú už takmer tri dekády.

S červeným dresom zapózovali Naby Keita, Fabinho, Alisson Becker či Xherdan Shaqiri, a tak sa tréner Jürgen Klopp nevie dočkať úvodného výkopu.

„Urobili sme tie správne kroky na to, aby sme získali titul. Ďalší hráči už pravdepodobne neprídu. Keby sa prestupové obdobie skončilo už teraz, nebol by som proti,“ smial sa pred dvomi týždňami.

Emery – muž na správnom mieste

Po takmer 22 rokoch sa na lavičke Arsenalu neobjaví Arséne Wenger. Jeho nástupca Unai Emery chce pokračovať v jeho začatej práci.

„Na to, čo tu vytvoril, sa nikdy nezabudne. Nie je jednoduché prísť na lavičku Arsenalu po ňom. Chcem si však raziť vlastnú cestu k úspechom,“ povedal pred sezónou Emery. Pomôcť by mu k tomu mali aj brankár Bernd Leno, Sokratis či Stephan Lichtsteiner.

„Káder kanonierov je na papieri veľmi silný. Emery to musí premietnuť aj na ihrisko. Myslím si, že je mužom na správnom mieste. Premier League však zomlela už niekoľko skvelých trénerov,“ myslí si Ian Wright.

Chelsea potrebuje 2–3 mesiace

Jedným z nich je aj dnes už bývalý kouč Chelsea Antonio Conte. Aj on dodržal približne dvojročnú záručnú lehotu trénerov na Stamford Bridge, s ktorými vedenie nemá trpezlivosť. Svoje miesto uvoľnil krajanovi Mauriziovi Sarrimu.

„Sarriho Neapol hral v predošlej sezóne najkrajší futbal v Európe. Neviem sa dočkať, keď ho uvidím aj v Premier League,“ hovoril pred anglickým superpohárom Guardiola na adresu svoju súpera.

City zdolalo v generálke na sezónu Chelsea poľahky 2:0. Herný rozdiel bol obrovský. „Čakajú nás ešte dva-tri mesiace, kým budeme schopní hrať to, čo chceme,“ priznal Sarri.

V posledných hodinách prestupového obdobia privítal s cigaretami v ruke a širokým úsmevom vo svojom tíme najdrahšieho gólmana planéty Kepu Arrizabalagu za 80 miliónov či Matea Kovačiča, ktorý prišiel na ročné hosťovanie v rámci predaja Thibauta Courtouisa do Realu Madrid.

Prekvapiť chcú viacerí

Veľkú štvorku by tradične chcel narušiť Tottenham. Vo veľkom sa utrácalo aj na druhej strane rieky Mersey v Evertone. Zaujímavé mená – Jarmolenko, Hart či Wilshere – dotiahol do svojho kádra aj West Ham.

Na trhu sa darilo aj nováčikovi z Wolverhamptonu (priviedol Moutinha, Jimenéza, Patrícia) či Newcastlu. Straky si po polročnom hosťovaní zo Sparty Praha uplatnili opciu na slovenského brankára Martina Dúbravku a podpísali s ním 4-ročnú zmluvu.

„Odkedy do klubu prišiel, bol veľkým prínosom. Mám veľkú radosť, že zostáva v tíme. Urobili sme výhodný obchod,“ povedal na margo svojej jednotky kouč Rafael Benítez.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Premier League #manchester city #Chelsea FC