Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FC Sen. Kórejci túžia po Reale i Barcelone

Casting v Južnej Kórei. Z niekoľkých stoviek účastníkov vybrali najlepších hráčov. Nájdete medzi nimi nádejného stand-up komika, hasiča, policajta i viacero študentov. Sú bez platu, obľúbenej ryže, večierky. A aby toho nebolo málo, nachádzajú sa tisíce kilometrov od svojich domovov a blízkych.

20.04.2018 13:00
debata
Futbalisti FC Qum. Foto: Profimedia
FC Qum Futbalisti FC Qum.

Nič z toho nenaznačuje, že je reč o futbalovom klube. FC Qum je však zaujímavý projekt, ktorý chce pomôcť kórejskému futbalu. Svojským a špeciálnym spôsobom. Pôsobením v jednej zo španielskych nižších súťaží ako najexotickejšie mužstvo na Pyrenejskom polostrove.

Kvalitní hráči

Asi 40 kilometrov od Madridu nájdete krásne mestečko Illescas. Dejiny hovoria o tom, že bolo osídlené už v praveku. Illescas v provincii Toledo zdobia nádherné historické budovy.

Kedysi boli pýchou Španielska. Teraz sa vo viac ako 15-tisícovom meste snažia o návrat do povedomia dve desiatky juhokórejských futbalistov.

„Táto myšlienka nám napadla po stretnutí v roku 2014. Bavili sme sa o tom, ako spojiť futbal v oboch krajinách,“ opisuje stretnutie s Kimom Hoom Rubén Caña, španielsky mozog celého projektu pre španielsky denník El País.

Po viacerých debatách sa obaja dohodli, že Ho vezme španielskeho priateľa do vlasti, aby sa skúsil pozrieť na nejaké talenty.

„Úprimne ma to prekvapilo. Boli tam hráči, ktorí by si kvalitou mohli zarábať na živobytie v nižších španielskych súťažiach,“ priznáva Caño.

Konkurz s 500 uchádzačmi

Po návrate do Getafe sa juhokórejský podnikateľ rozhodol, že najlepším riešením ich spoločného projektu bude vybudovanie tímu, ktorý by sa prihlásil do okresnej ligy v provincii Toledo.

Ako však nájdete schopných futbalistov za jediný deň? Usporiadate konkurz. A tak sa v Kimpchu zišlo 500 uchádzačov z rôznych krajov Južnej Kórei.

„Človek má v pracovnom i osobnom živote pred sebou množstvo výziev. Táto bola moja najväčšia. Snažil som sa pri výbere urobiť čo najmenej chýb,“ priznáva tréner Pedro Velasco.

Vybral dvadsiatku najlepších. Tí si zbalili veci a vybrali sa do Španielska. Zlepšiť sa vo futbale, tamojšom jazyku a študovať. Bývajú v spoločných bytoch, dennodenne trénujú a bojujú o lepšiu budúcnosť.

„Rád by som sa stal stand-up komikom,“ prekvapuje jeden z hráčov Lim Do Hyun. „Je to skvelá šanca – spoznať nových ľudí aj krajinu. Páči sa mi tu, ale niektoré veci mi chýbajú. Celý týždeň jedávame španielske jedlo. Cez víkend si, našťastie, môžeme dopriať aj ryžu, čínsku kapustu, rybiu omáčku, cesnak či sezam. Taktiež mi chýbajú aj blízki,“ priznáva.

Dostanú sa do Španielskeho pohára?

Po príchode do Španielska čakalo na juhokórejských mladíkov viacero úloh. Museli si vybrať názov klubu, jeho logo aj tímové farby. Napokon sa rozhodli pre bielo-červené dresy a názov FC Qum.

„Chlapci tu prežívali kultúrny šok. Sú plachí a pokojní, čo sa o miestnych nedá povedať. Moji zverenci nechápali, ako sa môže býk pohybovať priamo po ulici, prečo sa všade kričí alebo aj to, z akého dôvodu nemajú večierku. Je to tu pre nich ťažké. Snažíme sa im čo najviac pomôcť, ale zvládajú to. Na tréningu sú veľmi disciplinovaní, každý pokyn mlčky hltajú a následne urobia,“ konštatuje Velasco.

Jeho mužstvo má vekový priemer menej ako 20 rokov i zaujímavý názov. Qum totiž v kórejčine znamená sen. O čom sa v kabíne FC Qum sníva najviac?

„Dostať sa do divízie Segunda B, kvalifikovať sa do Copa del Rey a v ňom si zahrať proti Realu Madrid alebo FC Barcelona,“ prezrádza Park Ju Yeol.

Dočkáme sa ďalšieho nádherného futbalového príbehu?

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #FC Qum