Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oslavy postupu? Newcastle čelí daňovému škandálu

Pred tromi dňami sa z ich šatne ozývali oslavné piesne, tešili sa z dosiahnutia cieľa. "Som si istý, že v najbližších týždňoch pôjde všetko správnym smerom," vravel Rafael Bénitez, tréner futbalistov Newcastlu United. Ako sa len mýlil...

26.04.2017 11:56 , aktualizované: 17:14
MMF, výbuch Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Skúsený Španiel priviedol svojich zverencov dve kolá pred koncom druhej anglickej ligy k postupu do Premier League. Aj vďaka tomu, že počas ostatných dvoch letných prestupových období minul na posily viac ako 150 miliónov eur. Stratový však nie je. Za návrat medzi elitu sa Newcastle dočká zaujímavého bonusu – vo výške 250 miliónov eur. Klub navyše môže počítať s vyššími príjmami od sponzorov či z televíznych práv.

Áno, reč je predovšetkým o peniazoch. Prečo?

Predovšetkým o ne v týchto dňoch v Newcastli ide. Aj staronový účastník Premier League patrí podľa britských médií medzi kluby, ktoré čelia podozreniam z daňových únikov. Do sídla klubu zo St. James Parku včera skoro ráno napochodovali vyšetrovatelia (celkovo sa ich do akcie v Anglicku a vo Francúzsku zapojilo 180). Zhabali počítače, telefóny, obchodné záznamy.

„S vyšetrovateľmi sme absolútne spolupracovali. Chceme im pomôcť v hľadaní odpovedí na dôležité otázky,“ uviedol v oficiálnom stanovisku West Ham United, ďalší z vyšetrovaných klubov.

Zástupcovia Britskej finančnej správy uviedli, že polícia zatkla niekoľko ľudí, ktorí pracujú v profesionálnom futbale. Do škandálu by malo byť zapojených 43 futbalistov, 12 klubov z britských líg a 8 hráčskych agentov. V hre sú daňové úniky z príjmu z osobnostných práv a úhrady povinného sociálneho poistenia. Bližšie informácie zatiaľ kompetentní médiám neposkytli.

„Toto vyšetrovanie v sebe nesie jednoznačný odkaz: ak sa dopúšťate daňových podvodov, môžete byť kdekoľvek, ale následky ponesiete,“ napísala v stanovisku Britská finančná správa. Spravodajský web BBC tvrdí, že celková suma, ktorú finančníci preverujú, by mala dosiahnuť výšku 6 miliónov eur.

Zdá sa, že oslavy Newcastlu nebudú trvať dlho. Klub stojí pred vyriešením vážneho problému…

Daňové podvody vo futbale

Uli Hoeness. Keď už tušil, že sa nevyhne trestu, udal sa v roku 2013 nemeckým úradom. Tvrdil, že cez utajované švajčiarske konto nezdanil 3,5 milióna eur (obchodoval s rizikovými akciami, dokladoval miliónové straty. Dočasné príjmy však presúval do Švajčiarska). Počas súdneho procesu priznal, že mohlo ísť aj o sumu presahujúcu 15 miliónov. Tá napokon narástla na 27 miliónov. Dovtedajší šéf Bayernu Mníchov a jeden z najvplyvnejších mužov nemeckého futbalu dostal 3,5-ročný nepodmienečný trest. Po odpykaní polovice z neho prepustili 65-ročného funkcionára na slobodu. V súčasnosti je znovu prezidentom 26-násobného nemeckého šampióna.

Lionel Messi. Jeden z najlepších futbalistov histórie ukrátil Španielsko v rokoch 2007–2009 o 4,2 milióna eur. Argentínskej hviezde FC Barcelona a jeho otcovi Jorgemu vymeral súd vlani pokutu vo výške 3,5 milióna eur (Messi pred súdnym procesom vyrovnal dlh) a trest odňatia slobody na 21 mesiacov. Ani jeden z nich si však za mrežami neposedel. Podľa španielskeho práva sa nenásilné činy s trestom do dvoch rokov, ktorých sa dopustili previnilci s dovtedy čistým registrom, riešia pokutou. „O tom, čo sa dialo s peniazmi, som nevedel. Podpisoval som dokumenty bez toho, aby som si ich preštudoval,“ hovoril päťnásobný víťaz Zlatej lopty.

Neymar. Do škandálu nie je zapletená len ďalšia hviezda Barcelony, ale aj klub či jeho bývalý prezident Sandro Rosell. Poškodenou má byť brazílska investičná spoločnosť DIS. Tá pred odchodom Neymara zo Santosu na Nou Camp vlastnila 40 percent prestupových práv na hráča. DIS tvrdí, že dostala menej peňazí, ako mala. Barcelona údajne o prestupovej čiastke klamala. Namiesto 57 miliónov eur zaplatila za Brazílčana 83. Súd požaduje pre hráča dvojročný nepodmienečný trest a pokutu presahujúcu 10 miliónov. Barcelona by mala zaplatiť 8 miliónov, Rosell by mal dostať 5-ročný trest za mrežami. Ich žiadosti o odvolanie Najvyšší súd zamietol. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa začne ďalšie pojednávanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Newcastle United #West Ham United