Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nepremenili šance. Vo Walese prehrali po góle mladého Jamesa

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v nedeľu v jej druhom kvalifikačnom zápase EURO 2020 v Cardiffe s Walesom 0:1.

24.03.2019 16:57
SOCCER-EURO-WAL-SVK/ škriniar bale dúbravka Foto: ,
Martin Dúbravka, Gareth Bale a Milan Škriniar počas zápasu v Cardiffe.
debata (37)

V E-skupine majú zverenci trénera Pavla Hapala na konte 3 body, keď pred tromi dňami v Trnave zdolali Maďarsko 2:0. Najbližšie SR v boji o kontinentálny šampionát nastúpi 11. júna v Azerbajdžane (18.00 SELČ).

Hapal v zostave neurobil žiadnu zmenu oproti víťaznému zápasu s Maďarskom (2:0) v Trnave. V piatej minúte otvoril skóre po zbytočnej chybe v slovenskej obrane Daniel James a bol to napokon jediný presný zásah zápasu.

Slováci bojovali v Cardiffe Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Peter Pekarík a Gareth Bale počas zápasu v...

E-skupina

Wales – Slovensko 1:0 (1:0)
Gól: 5. James, ŽK: Allen, C. Roberts – Mak, Vavro, Lobotka, Ďuriš, Hamšík, Stoch, Kucka. Rozhodovali: Zwayer – Schiffner, Achmüller (všetci Nem.), 31.617 divákov.
Wales: Hennessey – C. Roberts, Mepham, Lawrence, B. Davies – Allen, Smith – Wilson (86. Vaulks), Brooks (59. T. Roberts), James (72. Williams) – Bale
SR: Dúbravka – Pekarík (90. Šafranko), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka – Rusnák, Hamšík, Mak (69. Stoch) – Duda (65. Ďuriš)

Maďarsko – Chorvátsko 2:1

1. SLOVENSKO 2 1 0 1 2:1 3
2. Wales 1 1 0 0 1:0 3
3. Chorvátsko 2 1 0 1 3:3 3
4. Maďarsko 2 1 0 1 2:3 3
5. Azerbajdžan 1 0 0 1 1:2 0

Marek Hamšík, kapitán SR: „Prvý polčas nám nevyšiel, druhý bol lepší. Vypracovali sme si aj šance, ale nevyšlo to. Cez prestávku sme si povedali veci a v druhom polčase sme boli aktívnejší. Mišo Ďuriš mal dobrú príležitosť, Hancko netrafil loptu, škoda. Chceli sme tu uhrať aspoň bod, ale ešte zostáva dosť zápasov.“

Pavel Hapal, tréner SR: „Výsledok nebol dobrý. V prvom polčase sme spravili veľa nepresností a súperovi darovali gól, prehrávali sme osobné súboje. V druhom polčase sme boli lepší, zahodili sme však šance. Pozitívom z úvodných dvoch zápasov sú tri body, aj keď sme mohli získať viac. V Cardiffe sme nepodali zlý výkon, ale chýbala efektivita.“

Milan Škriniar, obranca SR: „Nemali sme dobrý vstup do zápasu. Potom sme pridali v agresivite a zlepšili sme sa. Chýbala však lepšia koncovka. Súper nám robil problémy loptami za obranu, ktoré sa potom snažili zbierať. Škoda najmä našej slabej efektivity. Tiež sme dostali veľa žltých kariet, hoci niektoré boli príliš prísne. Možno keby sme uhrali lepší výsledok, bolo by ich menej.“

Peter Pekarík, obranca SR: „Spravil som chybu, ktorá rozhodla zápas. Chalanom som sa ospravedlnil a ospravedlňujem sa aj slovenským fanúšikom, ktorí prišli do Cardiffu. Teraz musíme bojovať v ďalších zápasoch.“

Ryan Giggs, tréner Walesu: „Pred zápasom tam bolo cítiť určitý tlak, pretože to bol náš úvodný zápas v kvalifikácii. Viaceri moji hráči podali výborne výkony. V prvom polčase sme hrali s veľkým pokojom a náš náskok mohol byť aj výraznejší. V závere sme museli tuho bojovať o to, aby sme si udržali čisté konto. Som rád, že sa nám to podarilo. V tíme máme veľmi dobrú symbiózu starších hráčov s mladšími, ktorí sú veľmi talentovaní.“

Sklamanie Slovákov po prehre v Cardiffe. Foto: Reuters, ANDREW COULDRIDGE
Hancko Slovensko futbal Sklamanie Slovákov po prehre v Cardiffe.

Súperi sa ešte ani poriadne nestačili takticky oťukať a Slováci už v 5. minúte prehrávali. Po rýchlej akcii domácich z pravej strany sa lopta dostala k Pekaríkovi, ktorý ale spravil veľkú chybu, loptu mu šikovne zobral James a z hranice šestnástky presne trafil k pravej žrdi bezmocného Dúbravku.

Hostia vyzerali na začiatku síce opticky aktívnejšie, ale rýchly gól im nahlodal. Postupom času vyzerali, že im chýba iskra a energia, na hrote hral osamotený Duda a pôsobil stratene, keďže nemal podporu od spoluhráčov. Walesania vyhrávali osobné súboje a boli rýchlejší. V 21. minúte sa po presnom centri z ľavej strany oprel do strely Brooks a lopta trafila bočnú sieť Dúbravkovej brány.

Na hosťoch síce bola vidieť snaha, ale nevedeli sa presadiť cez aktívnu obranu Walesu, viackrát boli aj zbytočne nepresní. V 27. minúte to skúsil zobrať na seba Kucka, po narážačke ale jeho strelu domáci zblokovali na roh. V 39. minúte to v pohode hrajúci Wales mohol mať ešte krajšie, Brooks sa pokúsil o technický obstrel k vzdialenejšej žrdi, ale tesne minul.

Milan Škriniar (Slovensko) a vpravo Gareth Bale... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Wales Cardiff SR škriniar Slovensko Milan Škriniar (Slovensko) a vpravo Gareth Bale (Wales) počas stretnutia v Cardiffe.

Cez polčas tréneri zmeny neurobili. Zvýšiť najprv mohol nebezpečným pokusom Bale, Dúbravka pekne zakročil. Na druhej strane sa Rusnák dostal po výbornej prihrávke od Maka v zakončení tesne pred brankára Hennesseyho, ale lobom ho trafil len do tváre. Lopta sa potom odrazil aj od tváre Rusnáka, ale dopadla tesne vedľa.

Slováci ožili, nebezpečne to skúsil Pekarík, ale zblokovali ho. Nasledovali hlavička Hancka po rohu či strela Maka, domáci gólman ale odolal. Následne Wales nebezpečne zahrozil z brejku, krásne prenikol James, presne krížom prihral Wilsonovi, ten ale v dobrej pozícii minul.

V 67. minúte zasekol na hranici šestnástky Mak, vystrelil, no len do náručia brankára. V 74. minúte skvele vypálil domáci Wilson, ale Dúbravka podržal spoluhráčov výborným zákrokom. Hral sa zaujímavý futbal, v strede poľa to bol boj o každú loptu.

Obrovská šanca vyrovnať prišla v 82. minúte, Rusnák presne nacentroval na hlavu Ďuriša, toho gólovú strelu Hennessey vyrazil a v dorážke neuspel ani Hancko. Potom na vzdialenejšej žrdi hlavičkoval aj nabiehajúci Pekarík, ale opäť mimo. Slovensko tlačilo, ale v záverečnom nápore sa mu vyrovnať nepodarilo.

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v ďalšej časti relácie Týždeň v športe hodnotia štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovoria aj o ich postupových šanciach:

Video
37 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020