Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budíček v pravý čas. Hladní Maďari prekvapili Chorvátov

Malá slovná výmena, potom hádka. Jeden z veršov úvodnej piesne slávneho maďarského animovaného seriálu Miazgovci by sa pokojne dal aplikovať aj na tamojšiu futbalovú reprezentáciu.

25.03.2019 12:20 , aktualizované: 13:54
Botond Baráth, Lovre Kalinič Foto: ,
Maďarský futbalista Botond Baráth v súboji s brankárom Chorvátska Lovrem Kaliničom.
debata

Národný tím pod vedením Marca Rossiho po štvrtkovej prehre so Slovenskom (0:2) ešte dlho diskutoval. Pri rozbore zbabraného duelu padli aj ostrejšie slová, niektorí hráči sa na seba dokonca osopili.

Drastická terapia pomohla. Zverenci talianskeho kouča sa pozbierali a v nedeľu prekvapujúco zdolali favorita E-skupiny Chorvátsko 2:1.

„Bolo to víťazstvo silnej vôle. Jedno z najväčších po boku napríklad toho z Bordeaux na majstrovstvách Európy proti Rakúsku. Je to veľký triumf nášho futbalu,“ radoval sa prezident Maďarského futbalového zväzu Sándor Csányi. „Nezostáva nám nič iné, len súperovi zagratulovať,“ doplnil šéf toho chorvátskeho Davor Šuker.

Ten po trápení sa v Záhrebe s Azerbajdžanom a vydretom víťazstve 2:1 sledoval ďalší nevýrazný výkon vicemajstrov sveta. Chorváti síce išli vďaka Rebičovi do vedenia, lenže domáci pred vypredanou Groupama Arénou v Budapešti výsledok otočili. Vďaka tvrdej strele Ádáma Szalaia i pohotovosti stredopoliara Mátého Pátkaia.

„Naším cieľom je postup na ME. Po zápase v Trnave to nebolo ľahké. Museli sme si sadnúť a vydiskutovať si svoje problémy. Niektoré veci by sme nemali zametať pod koberec. A to aj v prípade, že to niekomu nie je príjemne. Ak chcete ísť na šampionát, musíte o to tvrdo bojovať a nechať na ihrisku aj posledné zvyšky síl. Proti Slovákom sme to neukázali, s Chorvátmi áno,“ vravel Szalai pre Nemzeti Sport.

Ten veľmi potešil nedeľňajšieho reprezentačného jubilanta Balázsa Dzsudzsáka. Kapitán Maďarov oslávil stý reprezentačný štart asistenciou na úvodný gól. A ocenil nielen snahu mužstva ale aj fanúšikov.

„Sníval som o niečom takomto. Som hrdý kapitán. Chlapcom som pred zápasom povedal, že ľudia vypredali štadión kvôli nám a nie vicemajstrom sveta. Neprišli sa pozrieť na držiteľa Zlatej lopty, ale na tých, ktorí reprezentujú našu krajinu. Sú hladní po úspechu rovnako ako my. Sme k nemu o čosi bližšie,“ tešil sa Dzsudzsák.

Chorvátski futbalisti Domagoj Vida a Dejan... Foto: Reuters, BERNADETT SZABO
Domagoj Vida, Dejan Lovren Chorvátski futbalisti Domagoj Vida a Dejan Lovren po prehre s Maďarskom.

So spoluhráčmi naplnili trénerove prognózy o troch či štyroch bodoch z úvodných dvoch stretnutí. A poriadne zamotali „slovenskú“ E-skupinu. Jasných favoritov z Chorvátska čaká poriadna fuška. Rovnako ako ich troch súperov v boji o dve postupové miestenky.

„Je to budíček v pravý čas. Sme sklamaní, ale je lepšie, že prišiel už teraz. Súperi sú na nás veľmi namotivovaní a tlak je väčší. Musíme sa s tým vyrovnať, lebo chceme ísť na ME,“ uzavrel obranca Tin Jedvaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátski futbalisti #maďarskí futbalisti #kvalifikácia ME 2020