Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hral sa na Casillasa. Poslúchol hlas srdca

Jeho rodičia boli volejbalistami. Pod vysokú sieť doviedli aj najstaršieho syna. A vysokému Thibautovi Courtoisovi sa pod ňou darilo.

14.08.2018 21:20
Thibaut Courtois Foto: ,
Thibaut Courtois na tréningu Realu Madrid.
debata

Z jedného volejbalového tréningu bežal na druhý – futbalový. Keď mal dvanásť a za sebou úspešnú transformáciu z ľavého obrancu na brankára v Genku, musel sa rozhodnúť.

Volejbal alebo futbal?

Atlético mu dalo šancu

Odpoveď na osudovú otázku je známa už štrnásť rokov. Odvtedy sa z rodáka z malého flámskeho mestečka Bree stal jeden z najlepších strážcov siete. Tej futbalovej v bránkach Genku, Atlética Madrid, Chelsea a čoskoro aj Realu Madrid.

Takmer dvojmetrového pavúka či chobotnicu – ako 199 centimetrov vysokého brankára prezývajú – čaká dnes večer (od 21.00, prenos vysiela Dajto) v Talinne s veľkou pravdepodobnosťou debut v drese najslávnejšieho klubu sveta. Pre Courtoisa bude mať duel o Európsky superpohár medzi dvoma madridskými rivalmi Realom a Atléticom pikantnú príchuť.

„Pred Atléticom mám veľký rešpekt. Je to klub, ktorý mi dal šancu vo veľkom futbale a ja som sa jej chopil. Hoci som tam bol len na hosťovaní, bola to dôležitá etapa mojej kariéry,“ spomínal na tri sezóny v bielo-červenom drese Courtois.

Na štadióne Vicenteho Calderóna spôsobili jeho skvelé zákroky obrovský ošiaľ a spustili vlnu úspechov. Mladého Belgičana označili fanúšikovia i experti za jeden zo stavebných kameňov úspešného obdobia, v ktorom Atlético získalo španielsky titul i pohár, vyhralo Európsku ligu a následne aj Európsky superpohár.

„Bol fantastický. V takom mladom veku zastavovať jednu hviezdu za druhou je obdivuhodné. Má pred sebou skvelú budúcnosť,“ predpovedal kouč Atlética Diego Simeone.

Real je splneným snom

Nemýlil sa. Zrejme však so svojimi zverencami ani drukujúcimi fanúšikmi nečakali, že svoj talent bude naďalej rozvíjať v susednom madridskom dvore. A po prestupe za 35 miliónov eur neodmietne ponuku pobozkať klubový znak na drese nenávideného rivala.

Thibaut Courtois pri predstavení v Reale Madrid. Foto: SITA/AP, Andrea Comas
Thibaut Courtois Thibaut Courtois pri predstavení v Reale Madrid.

„Myslím, že som to ešte nikdy doteraz neurobil. Splnil som si však detský sen. Už ako chlapec som sledoval Ikera Casillasa. Hral som sa na neho. Keď som bol starší, začal som ho obdivovať ešte viac. Nechápal som, ako mohol osemnásťročný chlapec ustáť taký tlak na Santiago Bernabéu. Bol veľmi silný,“ opisoval brankársky vzor na oficiálnom predstavení.

Ak bude Courtois pokračovať v skvelých výkonoch, ako tomu bolo v predošlých sezónach, čaká Real ďalšie hodovanie. Veď od augusta 2011 vychytal 103 čistých kont, iba Gianluigi Buffon ich mal v piatich najlepších ligách sveta viac (117).

Okrem španielskeho titulu získal aj dva anglické a jeden belgický. Vo všetkých troch ligách si po niektorej zo sezón odniesol ocenenie pre najlepšieho brankára súťaže. Podobne ako na nedávno skončených majstrovstvách sveta v Rusku.

„Získali sme brankára svetovej úrovne. Verím, že nám pomôže,“ nádejá sa ďalšia nová tvár Realu – kouč Julen Lopetegui, ktorý nahradil úspešného Zinedina Zidana. „Nikto z nás nemá isté miesto v základnej jedenástke. Myslieť si to je chyba. Musíte sa najskôr ukázať v tréningu a potom sa chytiť šance. Som na to pripravený,“ doplnil Courtois.

V Chelsea mu chýbala rodina

Dvadsaťšesťročný gólman vie, aké to je, keď musíte vytlačiť dlhoročnú jednotku z pozície. V Chelsea sa o tom presvedčil Petr Čech. Podobný osud zrejme čaká aj Kostaričana Keylora Navasa.

„V Chelsea mi chýbala jediná vec. Túžil som po tom, aby som mohol byť viac s rodinou. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa o to pričinili. Mal som mnoho ekonomicky výhodnejších ponúk, ale ja chcem tituly a byť s najbližšími,“ vniesol viac svetla do rozhodovania Courtois.

„Keby jeho syn a dcéra žili v Londýne, nemal by dôvod odchádzať. Sú však v Madride so svojou matkou, a tak Thibaut poslúchol hlas svojho srdca. Som rád, že Chelsea pochopila ľudskú podstatu tohto transferu,“ doplnil okolnosti prestupu i hlavnej motivácie svojho klienta agent Christophe Henrotay.

Courtois žiaril po podpise zmluvy šťastím. Svoj prvý cieľ dosiahol – mohol sa po dlhej dobe objať s deťmi. Naplní dnes večer aj druhý a začne s Realom získavať trofeje?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Iker Casillas #Thibaut Courtois