Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový skvost na 50 rokov. Adamec dal hetrik Brazílii

Československí futbalisti odohrali veľa dôležitejších stretnutí. Toto bola len príprava. A predsa patrí medzi klenoty v ich histórii. ČSSR hostila Brazíliu v Bratislave. Od tejto historickej udalosti uplynulo dnes päťdesiat rokov.

23.06.2018 09:00
Jozef Adamec Foto:
Jozef Adamec páli na bránku Brazílie v legendárnom zápase, v ktorom dal tri góly. Vľavo Brito, vpravo kapitán Carlos Alberto.
debata (1)

Na Tehelnom poli 60-tisíc ľudí

V čom bol zápas v nedeľu 23. júna 1968 výnimočný?

Československo a Brazília sa stretli vo finále MS 1962. Vidieť v tom čase brazílsky národný tím v Európe nebolo bežné. Dvojnásobní majstri sveta budovali mužstvo na šampionát v Mexiku, kde získali tretí titul a mnohí sa domnievajú, že to bol najlepší brazílsky výber v histórii.

Brazília sa pred polstoročím predstavila prvý i posledný raz na slovenskej pôde. Na nabitom Tehelnom poli bolo 60-tisíc divákov. A najslávnejší slovenský kanonier Jozef Adamec dal do siete Juhoameričanov hetrik. Vďaka nemu domáci vyhrali 3:2.

Stal sa len druhým futbalistom planéty, ktorý dal Brazílčanom v jednom stretnutí tri góly.

Najskôr bola beseda s pioniermi

Veľa však nechýbalo a v zápase by nenastúpil. Trnava krátko predtým oslavovala prvý titul majstra. Čakalo ju finále Stredoeurópskeho pohára s CZ Belehrad. Funkcionári hľadali termín, dva zápasy sa mali hrať práve koncom júna.

„Musíme uznať, že Trnavčania majú veľké termínové problémy,“ vravel československý tréner Jozef Marko. Ale hneď aj dodával. „Bez nich ani nemá význam hrať proti Brazílii.“

Pohár napokon ustúpil reprezentácii. V základnej zostave nastúpili traja Trnavčania. Chýbal Kuna, ktorého Marko zo sústredenia uvoľnil. Deň pred pamätným zápasom sa ženil…

Mužstvo sa stretlo na sústredení v Piešťanoch 18. júna a jeho prvá cesta viedla do pionierskeho tábora Považských strojární v Podskalí. Čakala ho beseda s pioniermi.

Kanárikom chýbal Pelé

Brazílčania už boli v Európe. Prišli v najsilnejšom zložení – až na Pelého. Ten bol s FC Santos v Taliansku. V tom čase najslávnejšie klubové mužstvo sveta dostalo za zápas viac ako reprezentácia – 30-tisíc mariek.

Jozef Adamec na tréningu na Tehelnom poli. Foto: Archív Jozefa Adamca
Jozef Adamec Jozef Adamec na tréningu na Tehelnom poli.

Kanárikom sa nevydarili MS 1966 v Anglicku. Odstúpil legendárny tréner Vicente Feola a nahradil ho Aymoré Moreira.

Jeho tím najskôr podľahol NSR 1:2 v Stuttgarte, keď jediný gól hostí strelil Tostao. O štyri dni neskôr exceloval v exhibícii vo Varšave, kde zdolal pred stotisíc divákmi Poľsko 6:3. A v piatok popoludní 21. júna za obrovského záujmu priletela brazílska výprava do zmoknutej Bratislavy.

„Nemajte obavy, dážď nám nebude prekážať,“ vyhlásil sebavedomo tréner Moreira. Brazílčania sa ubytovali v hoteli Carlton a potom sa vybrali na tréning na Tehelné pole.

Snehová fujavica v lete

V nedeľu sa potom odvíjalo strhujúce divadlo a stalo sa čosi, s čím nik nerátal.

„Býval som na izbe s Karolom Joklom v Club hoteli, ktorý susedil s Tehelným poľom. Výborne som sa pred zápasom vyspal, ale ani sa mi neprisnilo, že vyhráme a strelím všetky góly. To akoby prišla snehová fujavica v lete. Dal som gól ľavou, pravou nohou i hlavou, čo bola výnimočná situácia. Každý bol iný. Bolo to čosi úžasné,“ spomínal Jozef Adamec.

Brankár Felix lovil loptu z bránky prvý raz v 5. minúte „Využil som chybnú rozohrávku súpera v šestnástke. Brito posúval loptu Felixovi, ale malú domov som vystihol, loptu vypichol, urobil brankárovi ešte kľučku a vyrovnal.“

Bolo to len minútu po tom, čo hostia otvorili skóre. Ďalšie dva góly pridal Trnavčan po prestávke. „Druhý ľavačkou, mojou typickou prudkou delovkou, ktorá prepálila Felixovi rukavice. A tretí som dal po centri Františka Veselého, nabehol som si na prvú žrď na päťke, zavrel oči a asi som sa nestihol uhnúť, lebo hlavou som góly nestrieľal.“

Osem Slovákov v základe

Nijaké oslavy sa po zápase nekonali. Adamec sa so spoluhráčmi vybral do hotela Devín.

„Do jednej ráno sme posedeli v bare, ale o hetriku sa príliš nehovorilo. A na druhý deň sa o tom nepísali celé strany, ako by sa dialo asi teraz. Čo k tomu dodať? Hrať v Bratislave pred šesťdesiatisícovou kulisou proti Brazílii – čo viac som si mohol želať? Chlapec z Vrbového, za ktorého som sa stále považoval, strelil tri góly najväčším hviezdam.“

Spravodajca prestížneho brazílskeho denníka O Globo, ktorý sledoval zápas na Tehelnom poli, napísal: „Adamec a rozhodcovia zdolali Brazíliu. Helmut Fritz z NSR mal rovnako zlý deň, ako mal vynikajúci deň útočník Adamec. Jeho zásluhou boli Česi celý zápas lepší.“

Brazílčan si asi nevšimol, že v základnej jedenástke bolo osem slovenských futbalistov…

Fakty zo zápasu

ČSSR – Brazília 3:2 (1:1)
Góly: 5., 58,. 70. Adamec – 4. Natal, 52. Carlos Alberto
ČSSR: Viktor – Pivarník, Horváth, Plass, Hagara – Geleta (46. Szikora), Pollák – Veselý, Jokl, Adamec, Kabát
Brazília: Felix – Carlos Alberto, Brito, Joel, Rildo – Tostao, Gérson, Rivelino – Natal, Jairzinho, Edu

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Adamec #brazílski futbalisti #československí futbalisti