Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší škandál Spartaka. Svojich hráčov tmavej pleti označil za čokolády

Ruský futbalový majster Spartak Moskva sa stal terčom kritiky za príspevok s rasistickým podtextom na svojom oficiálnom účte na Twitteri. V ňom označil svojich hráčov tmavej pleti za "čokolády".

13.01.2018 22:00
Luiz Adriano, Fernando Foto: ,
Luiz Adriano (vpravo) so svojím spoluhráčom zo Spartaka Moskva Fernandom.
debata (1)

Spartak v sobotu zverejnil krátke video zo sústredenia v Dubaji. Sú na ňom nakrútení traja jeho hráči tmavej pleti, medzi nimi brazílsky útočník Luiz Adriano, pri cvičení na trávniku. „Pozrite, ako sa čokolády roztápajú na slnku,“ uvádza sa v popise videa so smajlíkmi.

Príspevok vyvolal vo svete rozruch. Okrem iného aj kvôli tomu, že Rusko tento rok hostí majstrovstvá sveta a otázkam rasizmu venujú veľkú pozornosť. „Nie je správne, keď najvýznamnejší ruský klub toleruje a oslavuje rasistické poznámky tohto typu,“ povedal pre BBC Piar Powar, šéf antidiskriminačnej organizácie Futbal proti rasizmu v Európe (Fare).

Spartak sa k rozruchu, ktorý vyvolal, priamo nevyjadril. V neskoršom tweete však brazílsky záložník Fernando vo videu hovorí: „V Spartaku nie je žiadny rasizmus. Sme jedna rodina.“

Moskovský Spartak mal s rasizmom na štadióne opakovane problémy a za diskriminačné správanie fanúšikov ho niekoľkokrát pokutovali. V decembri navyše UEFA začala disciplinárne konanie s jeho mladým hráčom Leonidom Mironovom, ktorý údajne počas zápasu Youth League rasisticky urážal liverpoolskeho Rhiana Brewstera.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Moskva #rasizmus