Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Traja výtržníci dostali zákaz vstupu na rok, hlási SFZ

V súvislosti s finále futbalového národného pohára - Slovnaft Cup 1. mája v Poprade medzi MFK Skalica a Slovanom Bratislava (0:3) padli prvé rozhodnutia o zákaze vstupu na športové podujatia pre radikálov.

18.05.2017 20:45
Slovan Bratislava, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Slovana Bratislava počas májového finále Slovnaft Cupu proti Skalici.
debata

Podujatie organizátori označili za rizikové, keďže sa naň chystali aj potenciálne nebezpeční fanúšikovia hlásiaci sa ku klubu z hlavného mesta. Po udalostiach pri zápase v Dunajskej Strede boli organizátori a polícia pripravení na príchod tejto skupiny, ktorej cieľom nebolo len podporiť mužstvo. V Poprade sa uplatnila nulová tolerancia voči radikálom, čoho výsledkom bol bezproblémový priebeh.

V rámci vykonaných bezpečnostných opatrení bolo v zmysle zákona políciou zaistených 47 osôb ešte pred vstupom na štadión pre podozrenie zo spáchania priestupku podľa zákona č. 1/2014 Z. z. o organizovaní verejných športových podujatí. Momentálne je vykonávané objasňovanie týchto skutkov príslušným správnym orgánom polície pre rozhodnutie vo veci, a preto zatiaľ nepadli ďalšie rozhodnutia súvisiace so zákazom vstupu na športové podujatia. Ďalším viac ako 40 osobám organizátori neumožnili vstup do areálu pre nadmerné požitie alkoholu.

Okresný súd v Poprade už trom fanúšikom za protiprávne konania spáchané v sektore vyčlenenom pre priaznivcov Slovana uložil trestnými rozkazmi zákaz vstupu na športové podujatia na 12 mesiacov. Dvaja sú z Bratislavy, jeden z Martina. Rozhodnutie bolo prerokované v tzv. superrýchlom konaní a vo všetkých troch prípadoch boli osoby uznané vinnými zo spáchanie trestného činu výtržníctva podľa Trestného zákona a následne právoplatne odsúdené.

SFZ vedie evidenciu zákazov v zmysle zákona a v súčasnej dobe jeho zástupcovia rokujú s ministerstvom vnútra, ako celoplošne nastaviť opatrenia na vedenie evidencie a kontrolu osôb, ktorým bol vydaný zákaz návštevy športových podujatí. SFZ naráža na problém s aplikáciou evidencie v praxi, lebo ako občianske združenie nemá nástroje na kontrolu pohybu potrestaných osôb v čase konania športových podujatí. V zahraničí sú takéto bezpečnostné evidencie vedené políciou, ktorá dohliada na výkon rozhodnutí súdov a správnych orgánov.

„Chceme prilákať fanúšikov na štadióny, takže im musíme garantovať bezpečnosť a komfort. Ak niekto prichádza na tribúny so záujmom narušiť protizákonným konaním podujatie, musí byť z neho vylúčený. Nie je v našom záujme či v záujme organizátorov kolektívne viniť fanúšikov, takže ak dôjde k protispoločen­skému konaniu, je v záujme všetkých, aby sankcie postihli konkrétnu osobu, vinníka. Zákon je napísaný, dôležita však musí byť jeho správna a celoplošná aplikácia,“ povedal bezpečnostný manažér SFZ Peter France. Informácie sú z webu Slovenského futbalového zväzu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #chuligáni #MFK Skalica #Slovnaft Cup 2016/2017