Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión Karembeu: Deschamps sa už narodil ako kapitán

Francúz Christian Karembeu (47) je starý známy. Pred Vianocami 1999, keď bol na vrchole slávy, navštívil majster sveta a dvojnásobný víťaz Ligy majstrov s Realom Madrid aj redakciu Pravdy v sprievode dnes už bývalej manželky, slovenskej topmodelky Adriany Sklenaříkovej.

18.07.2018 05:00
Karembeu Foto: ,
Christian Karembeu s trofejou pre majstra sveta.
debata (2)

Spolu odovzdávali cenu víťazovi ankety o najlepšieho futbalistu roka Vladimírovi Labantovi. Legenda nielen francúzskeho futbalu sledovala zápasy majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku.

Boli ste oporou mužstva, ktoré získalo titul v roku 1998. Poznáte dobre aj súčasný tím. Môžete ich porovnať? V čom sú iné?

Môžem povedať, že sú to dve úplne odlišné mužstvá. Vtedy bol aj náš život iný, veľa sa zmenilo. Nebolo toľko techniky, ani vo futbale. Súčasná generácia má množstvo iných možností zábavy. A rozdiel je najmä v tom, že my sme hrali na šampionáte, ktorý sa uskutočnil u nás doma vo Francúzsku a teraz turnaj prebiehal v ruských mestách. V našom tíme boli veľké osobnosti, spomienem Zinedina Zidana. Súčasné mužstvo má tiež svojich lídrov Pogbu, Griezmanna, Mbappého, ale stavia najmä na silnom tímovom duchu, na kolektíve.

Za najlepšieho hráča turnaja vyhlásili Luku Modriča. Nevideli by ste na jeho mieste radšej niektorého z Francúzov, ktorí vyhrali šampionát?

Modriča poznám veľmi dobre, je to skvelý a skúsený futbalista, vynikajúci kapitán mužstva, dosiahol už veľa pozoruhodných výsledkov, ukázal svoje kvality na viacerých významných podujatiach a v mnohých stretnutiach. Zaslúžil si toto ocenenie. Aj my máme výborných futbalistov, vynikajúci je Mbappé, ale ten ešte len začína svoju kariéru a má pred sebou veľkú budúcnosť.

Didier Deschamps bol pred dvadsiatimi rokmi váš spoluhráč. Ako ho vnímate na poste trénera reprezentácie? Dalo sa už v minulosti vycítiť, že môže byť z neho dobrý tréner?

Bol kapitánom nášho mužstva, jeden z lídrov, vodcovský typ. Poznáme sa veľmi dlho. Hrali sme spolu od mládežníckych výberov a spomínam si, že on bol vždy kapitánom. On sa vlastne narodil ako kapitán a tréner (smiech). Vôbec ma neprekvapilo, že sa stal koučom francúzskej reprezentácie, je to správny muž na svojom poste. Som rád, že sa mu teraz podarilo dosiahnuť veľký cieľ.

Finále MS: Francúzsko - Chorvátsko Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Hugo Lloris inkasuje gól z kopačky Ivana Perišiča.

Ktoré tímy vás v turnaji najviac zaujali?

Dobre hrali domáci Rusi, nad očakávanie, možno práve ich výkony a výsledky boli pre mňa najväčším prekvapením. Samozrejme, silné mužstvo mali Chorváti, ale to ma neprekvapilo, poznal som ich kvality. Negatívne ma prekvapili Nemci. Ale aj Argentína a Brazília opustili turnaj skôr, ako som čakal. Je to však šport, podobné nečakané výsledky sa vždy rodia. Aj veľké tímy sa menia, prichádzajú noví hráči, môže sa stať, že niektorý turnaj nemusí každému vyjsť podľa predstáv.

Neprekvapilo vás ani to, že Chorváti to dotiahli až do finále s Francúzskom?

Nie, prečo? Majú nielen kvalitné, ale aj skúsené mužstvo. O pohodu sa v ňom starajú hráči z Barcelony, Realu aj druhých popredných a silných európskych tímov. Modrič, Rakitič, Mandžukič, Subašič… to všetko sú futbalisti najvyššej úrovne. Nemajú najmenší dôvod niekoho sa obávať.

Viacerí však už nepatria medzi najmladších a mali náročný program, vo všetkých zápasoch vyraďovacej fázy hrali v predĺženiach, 120 i viac minút…

To nebol dôvod ich finálovej prehry. Niečo podobné sa vravelo už pred semifinále s Anglickom, ale najmä v druhom polčase vynikli a postúpili.

Christian Karembeu a jeho bývalý manželka,... Foto: SITA/AP, LIONEL CIRONNEAU
Monaco Red Cross Gala Christian Karembeu a jeho bývalý manželka, slovenská modelka Adriana Sklenaříková.

Aj váš tím si zahral s Chorvátskom na MS 1998, ale o niečo skôr, v semifinále. Ako si na tento zápas spomínate?

To bol neuveriteľný zápas. Hneď na začiatku druhého polčasu otvoril skóre Šuker. Ale my sme za minútu vyrovnali. A potom v závere strelili víťazný gól. Vtedy sme boli jasnými favoritmi. Chorvátsko malo síce dobré mužstvo, ale nik nerátal, že sa prebojuje tak ďaleko. Vo finále to bolo naopak. Hrali sme s Brazíliou a málokto nám veril. Skoro všetci tvrdili, že majstrom sveta sa stane Brazília.

Privítali ste nové technológie na šampionáte?

Privítal som ich, ale v Rusku to bol len prvý krok, oboznamovali sme sa s novými vecami, ktoré ovplyvnili prácu rozhodcov a zasiahli aj do vývoja stretnutí. Učili sme sa ich využívať. Toto bola premiéra a možno o štyri roky na ďalšom šampionáte ich využijeme ešte lepšie.

Ako hodnotíte ruský šampionát, jeho organizáciu, zabezpečenie?

Mám len dobré skúsenosti. Navštívil som Rusko aj sto dní pred majstrovstvami sveta, domáci organizátori urobili kus dobrej práce. Bol som aj v iných mestách. Turnaj bol dobre pripravený nielen v Moskve a Petrohrade, ale aj v ďalších dejiskách šampionátu v Soči, Jekaterinburgu, skrátka všade. Vďaka, Rusko, za tento šampionát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #Christian Karembeu #Z Ruska píše Michal Zeman
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO