Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aký otec, taký syn. Kasper napodobnil slávnejšieho Petra

Prevahu nedokázali zužitkovať. Trestuhodne zahodili penaltu. Nepremieňali jednu šancu za druhou. Trpeli kvôli streleckej nemohúcnosti. A brankárskemu majstrovstvu Kaspera Schmeichela.

17.06.2018 17:30
Kasper Schmeichel Foto: ,
Kasper Schmeichel.
debata

Hrdý otec

Po záverečnom hvizde sobotňajšieho duelu medzi Peru a Dánskom jednu polovicu ihriska zaliali slzy smútky, druhú zasa obrovská eufória.

Severania proti aktívnejšiemu súperovi vyťažili z minima šancí gól a vyhrali 1:0. Najmä kvôli Schmeichelovi sa peruánska séria bez prehry zastavila na čísle pätnásť.

"Vyhráva ten, kto dá viac gólov. Ak žiaden neinkasujete, máte veľkú šancu vyhrať. Mám z gólu i nášho výkonu radosť. Najskôr som bol za darebáka, lebo som spôsobil penaltu. Futbal je však krásny a nakoniec to dopadlo dobre. Nebyť Kaspera, sotva by sme sa dnes bavili v dobrej nálade,” povedal jediný strelec duelu Yussuf Poulsen.

Sobota na MS v Rusku Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Francúzska a Austrálie pred...

Brankárovi Leicestru sa podaril podobný kúsok ako pred 20 rokmi slávnejšiemu otcovi. Peter Schmeichel 12. júna 1998 vychytal čisté konto proti Saudskej Arábii. Dáni vtedy taktiež vyhrali 1:0 a odrazili sa k najväčšiemu úspechu na svetovom šampionáte. Vo štvrťfinále podľahli neúspešným finalistom z Brazílie.

"Som hrdým otcom,” napísal na twitter niekdajší gólman Manchestru United. "Obrana fungovala, nedostali sme gól, takže mám radosť z nášho výkonu. Prvý zápas na majstrovstvách sveta nie je kľúčový. Je dôležitý len na to, aby ste si neskôr mohli zahrať aj štvrtý,” doplnil vo vysielaní RT Sport.

Zažije ďalší krásny príbeh?

Jeho syn Kasper chytil tri čisté gólové príležitosti Peru, čím vymazal jeden z rekordov svojho otca. V bránke Dánska neinkasoval už 431 minút. Je to o šesťdesiat sekúnd viac ako Peter v roku 1995.

"To som ani netušil, tieto štatistiky sú skôr pre divákov alebo médiá. Nebudem klamať, teší ma to,” povedal po zápase Kasper.

V C-skupine je najväčším favoritom na postup Francúzsko. Zvyšných troch – Dánsko, Austrália a Peru – čaká s veľkou pravdepodobnosťou tuhý boj o druhé postupové miesto.

"Je veľmi dôležité, že sme vyhrali. Bola to náročná bitka, ale uspeli sme. Súper zahodil penaltu a to nám pomohlo. Dokázali sme ho potom pretlačiť a otvoriť skóre. Peru nás však dostalo do extrému, v závere neuveriteľne tlačilo. Už dlho som nepocítil po záverečnom hvizde takú veľkú úľavu,” priznal Schmeichel mladší.

Tridsaťjedenročný rodák z Kodane bol jednou z kľúčových postáv neuveriteľného príbehu Leicestru v ceste za ligovým titulom. Rád by znovu zažil podobne krásny príbeh v najcennejšom dre­se.

"Nik ma už nepresvedčí, že sa vo futbale nemôže stať čokoľvek. Máme kvalitné mužstvo. Veríme si. Je to turnaj, nie liga. Keď nezaváhate, musíte sa dostať ďaleko,” dodal Schmeichel.

Napodobní znovu Kasper svojho otca a dotiahne Dánov medzi najlepšiu osmičku svetového šampionátu? Prvý krok má úspešne za sebou…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kasper Schmeichel #dánski futbalisti #peruánski futbalisti