Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z favoritov len Slovan nevymenil trénera a hlási sa k titulu

Na úvod príjemné konštatovanie. Vo futbalovej Európe sú stále mužstvá, na ktoré si môžu trúfať aj slovenské klubové tímy.

21.07.2018 09:00
SR Bratislava futbal EL SLovan 1. predkolo... Foto: ,
Gólová radosť futbalistov Slovana Bratislava.
debata

Všetky síce museli nastúpiť už v prvom predkole európskych súťaží, ale v kompletnom zložení a vcelku hladko postúpili o kategóriu vyššie. Neprehrali ani jedno z ôsmich stretnutí.

A solídne šance majú aj v druhom predkole. Najťažší súper – Legia Varšava – sa postaví do cesty majstrovi z Trnavy. Najmä od pohárových mužstiev sa očakáva, že budú udávať tón a stanú sa nositeľmi vyššej kvality, ako tomu bolo v minulom ročníku.

Nový ročník štartuje dnes zápasom v Senici, kde privítajú obhajcu titulu trnavský Spartak. Z úvodného kola uvidia diváci len štyri zápasy.

Trnavčania budú patriť k hlavným favoritom. Ich najvážnejším súperom v boji o slovenskú majstrovskú korunu budú futbalisti Slovana Bratislava. Belasí čakajú na titul už piaty rok a sú pripravení toto obdobie ukončiť.

Sú jediným tímom, ktorý sa jednoznačne prihlásil k najvyšším ambíciám. V roku, keď klub bude oslavovať sté vyročie svojho založenia, si brúsia zuby na titul i Slovenský pohár.

Slovenský futbal v nasledujúcej sezóne čaká významná udalosť. V Bratislave otvoria nový Národný štadión na Tehelnom poli, kam sa po niekoľkoročnom azyle u susedov na Pasienkoch vrátia aj slovanisti. Aj táto udalosť je pre nich ďalšou motiváciou v boji o návrat na čelo tabuľky.

Slovan po rokoch tápania avizuje, že ukončil budovanie mužstva. „Môžem povedať, že sme po športovej stránke nachystaní, aby sme na Slovensku dosiahli maximum a boli úspešní. Sme pripravení na mimoriadnu sezónu,“ zdôrazňuje viceprezident ŠK Ivan Kmotrík mladší.

Slovanisti aktuálne nastupujú s čisto legionárskou zostavou, len v bránke stojí Slovák Šulla. Ani v jednoznačnom pohárovom stretnutí vo štvrtok nenastúpil v poli nijaký slovenský futbalista, aj traja striedajúci boli zo zahraničia. Cudzinecká légia sa chystá posunúť bratislavský klub k jeho niekdajším domácim úspechom.

Velí jej slovenský kouč Martin Ševela, v predchádzjúcom období priviedol k dvom titulom futbalistov AS Trenčín. Na Pasienkoch nastúpil vlani v priebehu jesene a iba on teraz pokračuje na svojom poste z trénerov, ktorí na jar viedli mužstvá v prvej šestke. V ďalších piatich sedia na lavičke noví kouči.

Najväčší a najťažší boj, ktorý Slovan čaká, bude o diváka. Aj v čase, keď návštevnosť slovenskej ligy je veľmi nízka, patrí favorit súťaže medzi kluby s najmenším diváckym zázemím. Na Pasienkoch si, našťastie, uvedomujú, že situácia sa automaticky nezlepší prechodom na novovybudovaný stánok.

Slovenská liga sa bude hrať podľa minuloročného modelu. Po 22 kolách ju na začiatku jari rozdelia na dve polovice. V hornej šestke sa bude bojovať o titul, v dolnej o záchranu. Dá sa očakávať veľké súperenie o účasť v silnejšej polovici.

Aj skúsenosť z minulej sezóny naznačuje, že v skupine o záchranu sa hralo akoby za trest. Ocitla sa mimo mediálneho i diváckeho záujmu, jej zápasy stratili parametre najvyššej súťaže. Z dlhodobého pohľadu je táto situácia neudržateľná.

Motiváciou nebol ani fakt, že prvý tím zo slabšej šestky môže za istých okolností bojovať o miestenku v pohárovej Európe. Aj tentoraz vypadne posledné mužstvo a predposledné čaká baráž s druhým tímom druhej ligy.

Program úvodného kola

Dnes 18.30 Senica – Trnava (RTVS), 19.00 Ružomberok – Sereď,
nedeľa 19.00 Podbrezová – Dunajská Streda, Zlaté Moravce – Slovan Bratislava. Zápasy Michalovce – Žilina a Nitra – Trenčín odložili.

Sedem profesionálnych rozhodcov

Aktuálny ročník futbalovej ligy prinesie zaujímavú novinku. SFZ utvoril prvú skupinu profesionálnych rozhodcov. Sedmičku tvorí Martin Dohál (31), Filip Glova (30), Ivan Kružliak (34), Boris Marhefka (30), Bystrík Nemček (30), Michal Očenáš (27) a Peter Ziemba (29). Budú zamestnancami zväzu.

Štyria už podpísali zmluvy, dvaja ich podpíšu od 1. augusta, jeden od 1. septembra 2018. Ich mzda bude mať tri časti – fixný základ, pohyblivú zložku a odmeny za zápasy. Prvá garantuje 900 eur, druhá by pri stopercentnom plnení povinností 600 eur, v tretej je odmena za zápas 680 eur v hrubom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Fortuna liga