Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas v Nemecku vidí viac ľudí ako u nás všetky za mesiac

Uplynulé kolo najvyššej futbalovej súťaže prinieslo dve topnávštevy tohto ročníka. Prestížne derby v Trnave sledovalo 8580 divákov a zápas Dunajská Streda - Žilina 7139 fanúšikov. Škoda, že na ďalších štadiónoch bol záujem malý - všetky štyri videlo dovedna len 5729 ľudí...

22.08.2017 17:56
debata
Nedeľňajší zápas Dunajská Streda - Žilina... Foto: SITA, Martin Havran
Dunajská Streda, Žilina Nedeľňajší zápas Dunajská Streda - Žilina videlo 7139 fanúšikov.

Napriek tomu bolo 5. kolo v slovenskej lige najsledovanejšie za uplynulé dva roky. Šesť stretnutí navštívilo spolu 21 448 divákov, čo predstavuje priemer na zápas 3574. Hoci je vysoko nad bežným slovenským štandardom, stále to nie je nijaká sláva v porovnaní s inými najvyššími súťažami v zahraničí a dokonca aj s niekdajšou slovenskou realitou.

U susedov v Česku prišlo uplynulý víkend priemerne 5115 divákov na zápas a v doterajšom priebehu súťaže je tento počet ešte vyšší – 6080. V popredných ligách sú čísla úplne neporovnateľné – na jedno stretnutie nemeckej druhej bundesligy prišlo v minulej sezóne viac ľudí ako teraz na rekordné slovenské kolo.

Na prvú bundesligu chodí už desať rokov priemerne na jediný súboj vyše 40-tisíc divákov (najvyšší priemer 45 116). To na Slovensku často nepríde toľko divákov ani na všetky stretnutia za mesiac!

V prvých desiatich ročníkoch samostatnej slovenskej ligy bol samozrejmosťou zápasový priemer nad tritisíc divákov a dvakrát (1996/97 a 1997/98) sa prehupol cez štvortisícovú hranicu. Na porovnanie: v minulom ročníku neprišlo na jedno stretnutie ani dvetisíc ľudí…

V celom uplynulom ročníku nenavštívilo žiadne kolo viac ľudí ako teraz. Naposledy bolo sledovanejšie 17. kolo ročníka 2015/2016, keď na šesť štadiónov zavítalo 22 843 fanúšikov, čo je o málo viac ako posledný víkend. Priemer na zápas bol 3807 divákov. V tom čase bol niekoľko týždňov otvorený nový trnavský štadión a v spomenutom kole sa o vyšší priemer postaralo derby Trnava – Slovan, ktoré sledovalo 15 109 ľudí.

Ešte lepšie čísla malo predchádzajúce septembrové 9. kolo rovnakého ročníka. Na to bolo zvedavých 25 597 fanúšikov (priemer 4099), čo je najviac v uplynulom desaťročí.

Slovanisti zdemolovali toalety

Derby v Trnave bojkotovali domáci ultras Spartaka a ani z Bratislavy neprišla početná skupina fanúšikov. Napriek tomu v útrobách štadióna stihli slovanisti napáchať značné škody. „Zdemolovali dve toalety, dámsku aj pánsku. Podali sme trestné oznámenie, prípad vyšetruje polícia," informoval Pravdu technicko-športový riaditeľ trnavského štadióna Branislav Kriška. Odhadovaná škoda sa pohybuje v tisíckach eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #DAC Dunajská Streda