Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nezohnali peniaze. Košičania nebudú hrať ani v II. lige, náhradník je známy

Druhá najvyššia slovenská futbalová súťaž sa v závere týždňa začne bez jej minulosezónneho víťaza, klubu FC VSS Košice. Košický klub o tom informoval prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia na svojom webe.

27.07.2017 12:09 , aktualizované: 17:29
VSS Košice Foto:
Víťaz II. futbalovej ligy FC VSS Košice. Skalica, 31. máj 2017. Foto: SITA/Martin Mednanský
debata (2)

„Vážení fanúšikovia a členovia klubu FC VSS Košice, s poľutovaním vám musíme oznámiť, že napriek našim snahám a rokovaniam, ktoré prebiehali až do dnešného dňa, sa nám nepodarilo zabezpečiť financovanie na chod novej sezóny, a preto sme museli pristúpiť ku krokom, ktoré sme už uviedli v našom vyhlásení zo dňa 13. 6. 2017 Dnes sme oficiálne oznámili príslušným orgánom SFZ, že k dnešnému dňu, t. j. 27. 7. 2017, ukončujeme svoju športovú činnosť, a to vo všetkých kategóriách. Veľmi nás to mrzí, avšak dúfame, že nás pochopíte, že sme inú možnosť nemali. Chceme sa vám, našim verným fanúšikom a členom klubu, poďakovať za doterajšiu spoluprácu, podporu a pochopenie,“ uvádza sa vo vyhlásení klubu.

Druhá futbalová liga napokon bude mať 16 účastníkov, Košičanov v nej nahradí tím AFC Nové Mesto nad Váhom.

„Po rokovaní komisie SFZ pre riadenie 2. ligy vo Vyhniach táto navrhla, že VSS Košice nahradí klub AFC Nové Mesto nad Váhom, druhý tím zo skupiny Západ o zotrvanie v 2. lige v sezóne 2016/2017. AFC Nové Mesto nad Váhom sa definitívne stane účastníkom 2. ligy až po schválení výkonným výborom SFZ v zrýchlenom konaní v zmysle čl. 19 bod C Rozpisu súťaží SFZ. Komisia SFZ pre riadenie 2. ligy oslovila aj víťaza skupiny Západ o zotrvanie v 2. lige v sezóne 2016/2017 Spartak Trnava "B“ aj druhý tím zo skupiny Východ o zotrvanie v 2. lige MŠK Rimavská Sobota, oba zmienené kluby však neprejavili záujem o účinkovanie v 2. lige v sezóne 2017/2018, kým AFC Nové Mesto nad Váhom áno," uvádza sa v stanovisku SFZ.

Košičania mali vstúpiť do novej druholigovej sezóny v sobotu doma duelom proti rezerve fortunaligovej Podbrezovej. Zástupcovia FC VSS za domáci štadión označili štadión MŠK Žilina, no klub neinformoval o zložení hráčskeho kádra a ani neabsolvoval prípravu na II. ligu. V rozpise súťaží tím FC VSS Košice nahradí Nové Mesto nad Váhom, no prvý duel neabsolvuje už počas najbližšieho víkendu.

„Po schválení účasti klubu v 2. lige výkonným výborom SFZ odohrá 1. kolo proti FK Železiarne Podbrezová "B“ v náhradnom termíne," referuje web SFZ.

Slovenský futbalový zväz zverejnil v stanovisku aj vývoj situácie okolo FC VSS Košice.

„SFZ akceptoval prihlášku klubu do 2. ligy po splnení všetkých podmienok súvisiacich pre zaradenie do súťaže. Neexistoval žiaden relevantný zákonný dôvod pre neakceptovanie tejto prihlášky, hoci neoficiálne indície mohli napovedať, že skutočný stav klubu negarantuje, že FC VSS Košice bude schopný zabezpečiť účinkovanie klub v druhej najvyššej slovenskej súťaži počas celej sezóny 2017/2018. SFZ ako zastrešujúci orgán slovenského futbalu nemôže riešiť situáciu iba na základe dohadov alebo neoficiálnych informácií, musí vychádzať z existujúcich skutočností a vyrovnanie dlhov FC VSS Košice voči hráčom i trénerom nebolo v podmienkach zaradenia klubu do súťaže. Aby sa v budúcnosti nezopakovala podobná situácia, príslušné orgány SFZ pripravujú licenčný systém pre 2. ligu, ktorý by zahŕňal aj dlhy klubov voči hráčom a trénerom, a mal by začať platiť od sezóny 2018/2019,“ uvádza sa na webe SFZ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #II. liga #VSS Košice