Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odišiel motoristický obojživelník. Surtees triumfoval v F1 i na motocykli

V 83 rokoch zomrela motoristická legenda Brit John Surtees, jediný jazdec, ktorý získal titul majstra sveta vo formule 1 aj v pretekoch cestných motocyklov. O jeho úmrtí informovala rodina s tým, že vo februári bol Surtees hospitalizovaný v londýnskej nemocnici kvôli dýchacím ťažkostiam.

10.03.2017 18:32
John Surtees Foto: ,
John Surtees (vľavo) a Bernie Ecclestone.
debata

Do histórie motoristického športu sa Surtees zapísal v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Medzi rokmi 1956 a 1960 získal v motocyklovom šampionáte sedem titulov – štyri v kráľovskej triede do 500 ccm a tri v kategórii do 350 ccm. Následne prešiel do formuly 1 a v roku 1964 s vozom Ferrari triumfoval aj v prestížnom automobilovom seriáli.

„Taký výnimočný človek. Stratili sme skutočne veľkú motoristickú legendu,“ napísal na sociálnej sieti majster sveta formuly 1 z roku 1996 Damon Hill.

Vo svojej poslednej sezóne na motocykli zvádzal Surtees súboje aj s českou legendou Františkom Šťastným, ktorý pri Britovom víťazstve v šampionáte do 350 ccm obsadil celkové štvrté miesto.

V seriáli F1 absolvoval Surtees 111 pretekov, v ktorých slávil šesť víťazstiev. V septembri 1965 mal počas tréningu v Kanade s pretekárskym vozidlom Lola ťažkú ​​nehodu a niekoľko dní bojoval na jednotke intenzívnej starostlivosti o život. S automobilovými pretekmi sa rozlúčil v roku 1972.

V jeho stopách sa vydal syn Henry, ktorému sa stala osudnou nešťastná nehoda vo formule 2 na britskom okruhu v Brands Hatch v roku 2009. Osemnás­ťročného jazdca zasiahlo odlomené zadné koleso jedného zo súperov, ktorý narazil do ochrannej bariéry. Po prevoze do nemocnice podľahol ťažkým zraneniam hlavy. S manželkou Jane mal Surtees ešte dve dcéry.

V roku 1996 bol Surtees uvedený do medzinárodnej motoristickej Siene slávy, britská kráľovná ho za jeho úspechy opakovane ocenila rádmi britského impéria.

Historická Formula 1 Surtees TS16. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Formula 1 Surtees TS16 Historická Formula 1 Surtees TS16.
debata chyba
Viac na túto tému: #John Surtees