Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton kraľoval na VC USA. Má 50. víťazstvo v kariére

Úradujúci majster sveta motoristickej formuly 1 Lewis Hamilton dosiahol na nedeľňajšej Veľkej cene USA v texaskom Austine jubilejné 50. víťazstvo v kariére.

23.10.2016 22:56 , aktualizované: 23:05
Lewis Hamilton, VC USA Foto: ,
Lewis Hamilton počas VC USA.
debata

Tridsaťjedenročný Brit triumfom zdramatizoval boj o majstrovský titul, tri podujatia pred koncom sezóny zaostáva za tímovým kolegom z Mercedesu Nicom Rosbergom o 26 bodov. Nemecký pilot skončil v Austine na druhom mieste so štyri a polsekundovým mankom, stupne víťazov doplnil Austrálčan Daniel Ricciardo z Red Bullu, ten zaostal za víťazom o 19,692 sekundy.

Rodák zo Stevenage Hamilton si pripísal siedme prvenstvo v tomto ročníku a už len jeden triumf mu chýba, aby sa v historickej štatistike vyrovnal štvornásobnému svetovému šampiónovi Alainovi Prostovi. Legendárny Francúz nazbieral v rokoch 1980 – 1993 dovedna 51 víťazstiev. Hamilton zároveň vyhral piatykrát VC USA, čím sa dotiahol na iného legendárneho jazdca – Nemca Michaela Schumachera. Ten si všetkých päť triumfov pripísal na okruhu v Indianapolise, Hamilton tam zvíťazil len v roku 2007, ostatné štyri úspechy získal v Austine.

„Tím odviedol perfektnú prácu počas celého víkendu, som mu za to vďačný. Cítim sa fajn, vždy sa mi tu darilo, ako keby som bol doma. Fanúšikovia boli neuveriteľní, mal som veľkú podporu,“ povedal na pódiu Hamilton.

Nasledujúca Veľká cena Mexika je na programe už o týždeň 30. októbra a po nej sa uskutočnia ešte dve súťaže – v Brazílii (13. novembra) a Spojených arabských emirátoch (27. novembra).

Hamilton si po štarte udržal prvú priečku, ale pred druhého Rosberga sa dokázal z vnútornej strany prvej zákruty predrať Ricciardo. Brit mal pred Austrálčanom náskok 1,2 sekundy, ktorý sa postupne zvyšoval. Približne od 9. kola začali jazdci s prezúvaním pneumatík, Hamilton naďalej viedol pred Ricciardom a Rosbergom. Verstappen v 13. kole pekne predbehol Räikkönena a dostal sa na piatu priečku. Mladý Holanďan začal dorážať na tretieho Rosberga, ktorý jazdil na tvrdších zmesiach. Napokon zo súboja nič nebolo, líder šampionátu sa Verstappenovi vzdialil. V 27. kole mladík zamieril do boxov, ale svojich mechanikov našiel nepripravených. Pre túto hrubú chybu sa prepadol na siedme miesto a krátko na to mu na trati začal štrajkovať monopost. Ten napokon odstavil v jednej z výbehových zón a preteky sa pre neho skončili. Po druhých zastávkach v boxoch mal Hamilton pohodlný 17-sekundový náskok pred Rosbergom, tretí bol Ricciardo. Rosberg sťahoval manko a v 36. kole zaostával už len o deväť sekúnd. V 39. kole po výjazde z boxov odstavil svoj monopost aj Räikkönen. Zaujala ešte jemná kolízia medzi Massom a Alonsom v súboji o šiestu pozíciu. Dve kolá pred koncom sa Vettel ešte zastavil u svojich mechanikov, pretože pred Sainzom mal takmer minútu k dobru. Rosberg už nedokázal výrazne stiahnuť Hamiltonov náskok a ten si pripísal jubilejné 50. víťazstvo v kariére v F1.

Výsledky – Veľká cena USA – Austin – nedeľa (po 56 kolách): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:38:12,618 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +4,520 s, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +19,692, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +43,134, 5. Fernando Alonso (Šp.) McLaren +1:32,558 min, 6. Carlos Sainz (Šp.) Toro Rosso +1:33,442

Poradie MS (po 18 z 21 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 331 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 305, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 227, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 177, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 170, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 165

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 636 bodov – istý majstrovský titul, 2. Red Bull 400, 3. Ferrari 347, 4. Force India 138, 5. Williams 130, 6. McLaren 74

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #VC USA #Nico Rosberg