Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamiltonovi zhorel motor. Z jeho smoly vyťažil Ricciardo

Austrálčan Daniel Ricciardo sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Malajzie formuly 1.

02.10.2016 11:16 , aktualizované: 11:34
Lewis Hamilton Foto: ,
Sklamaný Lewis Hamilton.
debata

Pilot Red Bullu využil smolu Lewisa Hamiltona z Mercedesu, ktorému v 41. kole vo vedúcej pozícii zhorel motor, a triumfoval pred tímovým kolegom Maxom Verstappenom s tesným náskokom 2,4 sekundy.

Monoposty Red Bullu naposledy finišovali na prvých dvoch pozíciách na VC Brazílie v roku 2013 – vtedy jazdili vo farbách „červeného býka“ Sebastian Vettel a Mark Webber. Na treťom mieste na okruhu v Sepangu skončil líder šampionátu Nico Rosberg, hoci po kolízii so Sebastianom Vettelom hneď po štarte sa prepadol na posledné priečky.

Dvadsaťsedemročný Ricciardo si pripísal štvrté víťazstvo v F1, do nedele naposledy sa tešil z prvej pozície na Veľkej cene Belgicka 2014. V tejto sezóne mal rodák z Perthu na konte štyri druhé miesta a jednu tretiu priečku. Čerstvo 19-ročný Verstappen (nar. 30. septembra 1997) dosiahol piate pódiové umiestnenie v kariére.

V Top 10 sa v Malajzii umiestnili aj obaja piloti tímu Force India Sergio Pérez (6. miesto) a Nico Hulkenberg (8.) a tiež obaja jazdci McLarenu Fernando Alonso (7.) s Jensonom Buttonom (9.). Na bodovanej pozícii skončil aj štvrtý Kimi Räikkönen na Ferrari, piaty Valtteri Bottas z Williamsu a premiérový bod v F1 si pripísal desiaty Jolyon Palmer na Renaulte.

Rosberg vďaka 15 bodom zvýšil svoj náskok v poradí MS pred tímovým kolegom Hamiltonom na 23 bodov. Nasledujúce preteky sa uskutočnia už o týždeň v japonskej Suzuke.

Po štarte predierajúci sa Vettel kolidoval v prvej zákrute s Rosbergom a so zlomeným závesom predného ľavého kolesa odstavil svoj monopost pri trati. Nasledoval výjazd bezpečnostného vozidla. Rosberg sa po „hodinách“ prepadol na chvost štartového poľa. Viedol Hamilton pred dvojicou Red Bullu Ricciardom a Verstappenom, štvrtý bol Pérez, ale zakrátko ho predstihol Räikkönen. Po prvých zastávkach v boxoch viedol vďaka skorému pit stopu Verstappen pred Hamiltonom o osem sekúnd, tretí Ricciardo zaostával o ďalšej 1,4 sekundy. Rosberg bol už piaty.

Trojnásobný majster sveta Hamilton rozpútal stíhaciu jazdu a pomaly sa približoval k mladému Holanďanovi. V polovici pretekov Verstappen zamieril na druhú výmenu pneumatík, zaradil sa na tretiu priečku za svojho tímového kolegu Ricciarda. Hamilton na tvrdých zmesiach jazdil jedno rýchle kolo za druhým a robil si náskok pred Verstappenom. Rosberg sa medzitým doťahoval na štvrtého Räikkönena a onedlho sa dostal pred neho – prišlo aj k miernemu kontaktu a Rosberg dostal neskôr penalizáciu 10 sekúnd. Veľký súboj sa odohrával medzi dvoma monopostami tímu Red Bull: Verstappen dorážal na Ricciarda, ale Austrálčan odmietal prepustiť pozíciu.

To len nahrávalo vedúcemu Hamiltonovi, ale Britovi v 41. kole zhorel motor. Vedenie pretekov nasadilo virtuálny safety car. Novým lídrom bol zrazu Ricciardo, v tesnom závese jazdil Verstappen, na tretej pozícii figuroval Rosberg. Mladý Holanďan sa doťahoval na vedúceho jazdca, sedem kôl pred koncom zaostával 1,3 sekundy. Ricciardo však drámu nepripustil a tešil sa zo svojho štvrtého víťazstva v efjednotke.

Výsledky – Veľká cena Malajzie F1 – Sepang – nedeľa (po 56 kolách):
1. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 1:37:12,776 h, 2. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +2,443 s, 3. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +25,516, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +28,785, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +1:01,582 min, 6. Sergio Pérez (Mex.) Force India +1:03,794.

Poradie MS (po 16 z 21 pretekov):
1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 288 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 265, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 204, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 160, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 153, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 147

Pohár konštruktérov:
1. Mercedes 553 bodov, 2. Red Bull 359, 3. Ferrari 313, 4. Force India 124, 5. Williams 121, 6. McLaren 62

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Daniel Ricciardo