Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvojhodinovú kvalifikačnú drámu na Hungaroringu vyhral Rosberg

Kvalifikáciu na Veľkú cenu Maďarska formuly 1, ktorá pre dážď a havárie trvala takmer dve hodiny, vyhral nemecký pilot Nico Rosberg pred britským tímovým kolegom z Mercedesu Lewisom Hamiltonom.

23.07.2016 16:32 , aktualizované: 21:16
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg počas kvalifikácie na VC Maďarska.
debata

Líder majstrovstiev sveta Rosberg predstihol rivala Hamiltona o 143 tisícin sekundy v dramatickom závere v poslednom meranom kole.

Rosberg, ktorý v piatok predĺžil s Mercedesom zmluvu do roku 2018, si v jedenástej VC sezóny pripísal štvrtú pole position. Celkovo zaznamenal 26. kvalifikačné víťazstvo v kariére a druhé na Hungaroringu, kde sa v nedeľu pokúsi prvýkrát v živote stáť na stupňoch víťazov. Doteraz bol Rosberg v Maďarsku najlepšie štvrtý.

Maratónska kvalifikácia sa rozhodovala v posledných sekundách. Trojnásobný majster sveta Hamilton absolvoval svoje záverečné a zrejme najrýchlejšie kolo, v jeho priebehu však musel spomaliť pri žltých vlajkách kvôli roztočenému McLarenu Fernanda Alonsa. Španiel však dokázal vozidlo dostať z trate skôr, než miestom prechádzal Rosberg, ktorý tak dosiahol víťazstvo.

„V poslednom kole som mal dobrý pocit. Situácia s Fernandom bola nešťastná, ale také veci sa stávajú. Nie som prehnane sklamaný, pretože sú pred nami dlhé preteky,“ uviedol Hamilton, ktorý bude v nedeľu útočiť na rekordný piaty triumf na Hungaroringu.

Po skončení kvalifikácie sa objavili pochybnosti o Rosbergovom triumfe, lebo podľa záberov z monopostu aj Nemec prechádzal inkriminovaným úsekom pod žltými vlajkami. „Ale oveľa pomalšie ako v predchádzajúcom kole, takže som si istý, že to bude v pohode,“ uviedol Rosberg, ktorý vedie poradie MS pred Hamiltonom o jediný bod.

Rosbergovým prejazdom sa následne zaoberali traťoví komisári a zhruba tri hodiny po skončení kvalifikácie oznámili, že jej výsledky ponechávajú v platnosti. Na základe preskúmaní dát z Nemcovho monopostu rozhodli, že pilot na mieste Alonsovej nehody spomalil dostatočne.

Za mercedesy sa do druhého radu postavia jazdci stajne Red Bull – Austrálčan Daniel Ricciardo a Holanďan Max Verstappen.

Kvalifikácia sa začala pre hustý dážď s dvadsaťminútovým oneskorením a jej prvú časť ešte trikrát prerušili po nehodách Švéda Marcusa Ericssona, Brazílčana Felipeho Massu a Indonézana Ria Haryanto, ktorí z havárií vyviazli nezranení.

Preteky sa začínajú v nedeľu tradične o 14:00.

Kvalifikácia VC Maďarska: 1. Rosberg (Nem./Mercedes) 1:19,965, 2. Hamilton (V. Brit./Mercedes) –0,143, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) –0,315, 4. Verstappen (Hol./Red Bull) –0,592, 5. Vettel (Nem./Ferrari) –0,909, 6. Sainz (Šp./Toro Rosso) –1,166, 7. Alonso (Šp./McLaren) –1,246, 8. Button (V. Brit./McLaren) –1,632, 9. Hülkenberg (Nem./Force India) –1,858, 10. Bottas (Fín./Williams) –2,217.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Nico Rosberg #Veľka cena Maďarska