Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

F1: Bianchiho rodina podala žalobu na FIA a Marussiu

Rodina Julesa Bianchiho podala oficiálnu žalobu na Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA) a bývalý jazdcov tím Marussia v kauze minuloročnej smrti francúzskeho pilota formuly 1.

26.05.2016 14:00
Philippe Bianchi, otec Julesa Bianchiho Foto: ,
Zronený otec Julesa Bianchiho Philippe.
debata

Dvadsaťpäťročný pilot zahynul 17. júla 2015 na následky vážnych zranení hlavy, ktoré utrpel v októbri 2014 počas Veľkej ceny Japonska. Za slabej viditeľnosti a hustého dažďa Bianchi vtedy so svojím monopostom Marussia narazil do zadnej časti žeriavu, ktorý v tej chvíli odpratával auto Adriana Sutila.

Hoci FIA v rozsiahlej správe po vyšetrovaní objasnila, že smrť Bianchiho nie je vinou vedenia F1, Francúzova rodina si myslí, že došlo k veľkým pochybeniam. „Chceme spravodlivosť a pravdu o rozhodnutiach, ktoré viedli k havárii nášho syna na Veľkej cene Japonska v roku 2014. Ako rodina máme mnoho nezodpovedaných otázok. Cítime, že pokiaľ by nenastala séria chýb, nemusela nastať Julesova nehoda a smrť,“ povedal Philippe Bianchi, Julesov otec.

Proces vedie britská advokátska kancelária Stewarts Law, ktorá už zaslala list zástupcom FIA a Marussie. „Smrti Julesa Bianchiho sa dalo predísť. Vyšetrovacia komisia FIA síce navrhla niekoľko opatrení na zvýšenie bezpečnosti vo formule 1, ale nedokázala identifikovať, kde sa stali chyby, ktoré viedli k Julesovej smrti,“ povedal člen Stewarts Law Julian Chamberlayne

debata chyba
Viac na túto tému: #Bernie Ecclestone #FIA #Jules Bianchi #Marussia