Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rosberg naďalej suverénny. Vyhral aj v Soči

Víťazná forma Nica Rosberga vo formule 1 pokračuje, nemecký pilot Mercedesu triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Ruska spôsobom štart - cieľ.

01.05.2016 15:50 , aktualizované: 16:20
formula 1, F1, nico rosberg, soči Foto: ,
Jazdci po štarte VC v Soči.
debata

Tridsaťročný rodák z Wiesbadenu vyhral na okruhu v Soči pred tímovým kolegom Lewisom Hamiltonom, ktorý štartoval z desiateho miesta pre sobotňajšie problémy s motorom v kvalifikácii. Rozdiel v cieli medzi dvoma jazdcami „strieborných šípov“ bol 25 sekúnd. Stupne víťazov doplnil Kimi Räikkönen na monoposte Ferrari. Pre Scuderiu to bolo jubilejné 700. pódiové umiestnenie.

Štvrtú a piatu pozíciu obsadili jazdci Williamsu Valtteri Bottas s Felipem Massom. Na bodovaných pozíciách skončili aj piloti McLarenu Fernando Alonso (6. miesto) a Jenson Button (10. miesto), pre oboch to sú zároveň prvé body v sezóne. Premiérové body si pripísali aj ďalší dvaja jazdci – Kevin Magnussen z Renaultu za siedmu priečku a Sergio Pérez na monoposte Force India za deviatu pozíciu. Zostávajúcim pretekárom za body bol ôsmy Romain Grosjean z nováčikovského tímu Haas.

„Bol to skvelý víkend. Auto bolo fantastické v kvalifikácii aj pretekoch. Som veľmi, veľmi šťastný. Lewis sa napriek smole určite vráti späť. Pracuje na tom, je motivovaný ako nikdy predtým,“ povedal Rosberg, na ktorého slová nadviazal kolega Hamilton: „Nemal som ani najmenšie pochybnosti o tom, že by som nemohol vyhrať. Rýchlosť som mal dobrú. Ku koncu som mal však znova problémy s motorom a musel som zvoľniť. Som však rád, že som získal dobrý počet bodov.“

Rosberg je v tejto sezóne zatiaľ stopercentný, vyhral všetky doterajšie štyri súperenia. Postupne sa tešil v austrálskom Melbourne, bahrajnskom Sachíre a pred Soči naposledy v čínskom Šanghaji. Keď sa vezme do úvahy aj predchádzajúci ročník, Nemec ťahá víťaznú šnúru siedmich podujatí. V šampionáte má pred Hamiltonom solídny náskok 43 bodov. Nasledujúce preteky sú na programe o dva týždne v španielskej Barcelone.

Víťaz kvalifikácie Rosberg dobre vyštartoval a udržal si prvú pozíciu. V druhej zákrute do Vettela narazil Kvjat, ruský jazdec o niekoľko momentov neskôr opäť zozadu tvrdo nabúral do Nemca a ten skončil v bariére. Havarovali aj Hülkenberg s Haryantom a na trať vyšiel safety car. Hamilton štartujúci z 10. pozície bol piaty, na druhé miesto pred Bottasa sa posunul Räikkönen. Po odchode bezpečnostného vozidla si Bottas vzal späť stratenú pozíciu, Hamilton poskočil na štvrtú priečku, vedúci Rosberg mal medzitým už trojsekundový náskok. V siedmom kole Hamilton predbehol tretieho Räikkönena. Kvjat dostal za „zostrelenie“ Vettela penalizáciu prejazdom boxovou uličkou a zaradil sa na posledné miesto.

Rosberg vpredu jazdil jedno najrýchlejšie kolo za druhým, za ním boli tesne za sebou Bottas, Hamilton a Räikkönen. Po absolvovaní zastávok v boxoch síce Bottas vyšiel pred Hamiltonom, ale úradujúci majster sveta sa zakrátko dostal pred Fína, ktorého cez boxy predbehol aj krajan Räikkönen. V 22. kole zamieril k mechanikom aj Rosberg a s prehľadom sa vrátil na prvú priečku. V polovici pretekov mal pred Hamiltonom náskok trinásť sekúnd. V ďalšej fáze veľkej ceny sa súboje odohrávali od ôsmeho miesta nižšie. Rosberg si pred Hamiltonom udržoval dostatočný náskok a napokon triumfoval aj vo štvrtých pretekoch sezóny.

Výsledky – Veľká cena Ruska F1 – nedeľa (po 53 kolách): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 1:32:41,997 h, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +25,022 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +31,998, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +50,217, 5. Felipe Massa (Braz.) Williams +1:14,427 min, 6. Fernando Alonso (Šp.) McLaren +1 kolo

Poradie MS (po 4 pretekoch z 21): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 100 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 57, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 43, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 36, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 33, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams 32

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 157 bodov, 2. Ferrari 76, 3. Red Bull 57, 4. Williams 51, 5. Haas 22, 6. Toro Rosso 17

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #Ferrari #F1 #Kimi Räikkönen #Nico Rosberg