Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobrodruh Webber sa teší na víno a čokoládu

Bola to pre neho špeciálna nedeľa. Pred štartom Veľkej ceny Brazílie jeho auto zahalili do austrálskej vlajky a všetci pretekári mu postojačky aplaudovali.

27.11.2013 08:00
mark webber Foto: ,
Mark Webber.
debata

Keď prešiel cieľom, spravil niečo nevídané – ešte v kokpite si sňal prilbu. S vetrom v tvári odjazdil Mark Webber svoje posledné kolo v F1 a dojatý sa lúčil s fanúšikmi.

"Chcel som sa k nim priblížiť a ukázať svoje bezprostredné pocity. V iných športoch sú emócie bežné. My však máme takmer vždy prilby a naše tváre nik nevidí. Počul som aj povzbudzovanie priaznivcov, to inokedy nie je možné,“ vysvetlil 37-ročný rodák z juhoaustrálskeho mesta Quenbeyan pre Sky Sports.

Svoje 215. preteky dokončil na druhom mieste a potvrdil, že odchádza na špici. Tímového kolegu Sebastiana Vettela síce nezdolal, no aspoň raz v sezóne si vyslúžil podobnú pozornosť.

Zarábal si aj v autoškole

Malý Mark vyrastal v obklopení viacerých športov. Podával lopty ragbistom Canberry Raiders a sníval o tom, ako si zahrá za svoj obľúbený tím. Vôňa benzínu a svet rýchlych kolies ho však lákali viac. Mal k nim blízko, jeho otec Alan vlastnil predajňu motocyklov. Na motokáry síce presedlal až v pätnástich, čo je v porovnaní s väčšinou pilotov v F1 veľmi neskoro, napriek tomu dosiahol viacero úspechov a dostal sa do austrálskeho šampionátu Formuly Ford. "Bola to pre mňa skvelá škola. Nemali sme peniaze, privyrábal som si, ako to bolo len možné. Najradšej som bol, keď moje brigády súviseli s autami. Vyskúšal som si aj úlohu inštruktora v autoškole,“ zaspomínal si.

Už v tom čase sa zoznámil s Ann Nealovou, stala sa jeho manažérkou a neskôr životnou partnerkou. Zaistila mu silného sponzora a prvé medzinárodné preteky v Anglicku. Ako najlepší nováčik vo Formule 3 neunikol pozornosti Norberta Hauga, šéfa motoršportu Mercedesu. Dohodol sa na spolupráci v sérii GT, v roku 1998 skončil na druhom mieste. Po hororovej nehode v Le Mans, keď na dlhej rovinke jeho auto doslova vzlietlo, však v tomto seriáli skončil.

Prvýkrát si sadol do monopostu F1 v roku 1999 ako testovací jazdec Arrowsu. V prvých ostrých pretekoch sa predstavil v sezóne 2002, s minardi skončil na fantastickom piatom mieste. Dve sezóny jazdil za Jaguar, ale nedarilo sa mu, trápil sa aj v poruchovom Williamse, hoci dosiahol prvé pódiové umiestnenie – v Monaku skončil tretí. Pred sezónou 2007 sa upísal Red Bullu a o dva roky na nemeckom Nürburgringu dosiahol prvé víťazstvo.

Popri dominujúcom Vettelovi mu však prischla nálepka dvojky, svoje ambície musel často obetovať tímovej réžii, hoci rakúska stajňa zvýhodňovanie jazdcov popierala. Najbližšie k titulu bol v roku 2010, dlhý čas viedol šampionát, no v závere zlyhal a titul získal Vettel.

Do Le Mans sa vráti

Austrálčan koncom júna oznámil, že od budúcej sezóne bude jazdiť pre Porsche v novom programe športových automobilov. Jeho rozhodnutie mnohých prekvapilo, Webber však odmietol, že za ním boli nezhody s Vettelom. "Po toľkých rokoch vás to v kolotoči F1 nebaví ako kedysi. Čaká ma nová výzva,“ povedal. Webber sa predstaví aj na 24-hodinovke v Le Mans, napriek tomu, že na tomto okruhu po spomínanej strašidelnej havárii už nikdy štartovať nechcel.

Aj pri jeho ďalšej kapitole bude priateľka Ann Nealová. "Pozná ma lepšie ako ktokoľvek iný, bez nej by som nebol tam, kde som,“ povedal o svojej o 13 rokov staršej partnerke. Vychováva s ňou sedemročného syna z jej predchádzajúceho vzťahu. Veľmi rád ich zapája do svojich záľub – cyklistiky, kanoistiky, tenisu, ale aj prechádzok so svojimi psami.

Aktívne sa venuje charite, každoročne usporadúva 10-dňovú dobrodružnú túru po Tasmánii. Jej cieľom je vyzbierať financie pre deti postihnuté rakovinou. Kým však vyštartuje na svoje potulky divočinou, dopraje si dlhšiu pauzu. "Odídem na nejaké pokojné miesto, zapálim oheň v kozube a doprajem si čokoládu a víno. A nebudem robiť vôbec nič,“ teší sa.

Mark Webber vo formule 1

Sezóny 12
Počet odjazdených pretekov 215
Víťazstvá v pretekoch 9
Víťazstvá v kvalifikáciách 13
Pódiové umiestnenia 42
Počet získaných bodov 1047,5
Najrýchlejšie kolá 19

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Webber