Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Tour de France 2021
Etapa č. 12 08.07. 12:00
Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes
play
profil trate rovinatá
dĺžka trate 161 km
poradie:
1. Politt
2. Erviti
3. Sweeny

Analýza etapy

Redakcia Pravda
analyzuje Pravda redaktori športového oddelenia

Kolos Tour de France sa presúva do Ocitánie na juhu krajiny. Čaká nás 1. etapa s jedným – nie vážným – kategorizovaným stúpaním.

Terén to však nie je jednoduchý, lebo kategorizované stúpania síce chýbajú, ale výškové metre nie. Na pelotón ich čaká až 2-tisíc na trase dlhej 160 kilometrov.

Na trase je aj jedna špurtérska prémia v meste Uzés. Paradoxne, 20 bodov sa bude rozdávať len 20 kilometrov pred samotným cieľom. Otázkou preto zostáva, koľko špurtérov sa zapojí do boja, nie každý bude chcieť míňať energiu.

Iba 17 kilometrov pred cieľom bude 3,9 kilometrové stúpanie a šanca pre tímy nahodiť tempo a zbaviť sa ortodoxných špurtérov, ktorí trpia aj na menších kopcoch.

V samom závere to nebudú mať špurtérske vláčiky jednoduché, iba 800 metrov pred cieľom je ostrá pravotočivá zákruta, ktorá môže ich tempo narušiť. Jemne technický záver naznačuje, že pretekári si budú musieť dať záležať na ideálnej pozícii.

Caleb Ewan, Tim Merlier a Arnaud Démare sú už doma. A pre Cavendisha je tých výškových metrov až príliš. Táto etapa má vo svojej DNA napísané meno Peter Sagan. Okrem iného to znamená, že preteky bude musieť mať pod kontrolou Bora. Udávať tempo, dávať pozor na únik dňa a postupne sa zbavovať Saganových súperov.

Profil etapy

profil etapy