Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý Saganov šéf sa obrátil Putinovi chrbtom a Briti zrušili naňho uvalené sankcie

Británia zrušila sankcie proti ruskému podnikateľovi Olegovi Tiňkovovi. S odvolaním sa na príslušný dokument britskej vlády to na svojom webe uviedol ruský denník Kommersant. Tiňkov má tak opäť prístup k svojmu majetku na britských ostrovoch.

20.07.2023 21:56
Oleg Tiňkov Foto:
Oleg Tiňkov.
debata (2)

Londýn pôvodne odôvodnil sankcie proti podnikateľovi tým, že bol akcionárom finančného domu Tinkoff Bank, ktorý pôsobí v oblasti so strategickým významom pre ruskú vládu. Z toho tiež vyplývalo, že podnikateľ „sa podieľal na získavaní výhod či podpory od ruskej vlády“.

Avšak Tiňkov po invázii ruských vojsk na Ukrajinu patril k prvým z hŕstky ruských podnikateľov, ktorí otvorene vystúpili proti rozpútaniu vojny.

Vlani na jeseň sa na protest proti vojne zriekol aj ruského občianstva. Tiňkovovu žiadosť o zrušenie sankcií podľa denníka podporil aj britský podnikateľ Richard Branson, podľa ktorého zámožný ruský podnikateľ „nikdy nebol oligarchom“.

Vlani v apríli Tiňkov odstúpil z čela banky a v ten istý mesiac bol donútený predať svoj balík akcií v spoločnosti TCS, ovládajúcej Tinkoff Bank, skupine Interros Vladimira Potanina. Tinkoff Bank je dvanástou najväčšou bankpu v Rusku podľa objemu aktív.

Kasper Asgreen Čítajte viac Šialený deň, celodenný únik bol v cieli iba 20 metrov pred špurtérmi. Sagan sa nedostal do desiatky

Tiňkov predvlani figuroval podľa časopisu Forbes na 12. mieste v rebríčku najbohatších ľudí v Rusku s majetkom odhadovaným na 4,7 miliardy dolárov. V celosvetovom rebríčku mu patrila 608. priečka. Vlani zo všetkých rebríčkov vypadol.

Tiňkov patril k priekopníkom internetového bankovníctva v Rusku. Preslávil sa aj ako sponzor cestnej cyklistiky, v jeho tíme Saxo-Tinkoff jazdili v minulej dekáde napríklad Alberto Contador, či Peter Sagan.

Oleg Tiňkov Čítajte viac Zlá správa pre Kremeľ. Ďalší ruský miliardár sa vzdal občianstva
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Oleg Tinkov