Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na také niečo by som ani nesadol! Belgičania zvozili Saganov bicykel pod čiernu zem

Tour de France 2023 je už minulosťou, ale v éteri ešte doznievajú ohlasy a dozvuky smerom k 110. edícii najprestížnejších cyklistických pretekov planéty.

26.07.2023 15:15
Sagan Tour Foto:
Peter Sagan na Tour de France 2023.
debata (7)

Medzi tímami, ktoré sa výraznejšie nepresadili a vo väčšine etáp zohrávali len úlohu štatistov, patril aj TotalEnergies.

Francúzska prokontinentálna stajňa zaznamenala na domácej pôde niekoľko zaujímavých výsledkov.

Pierre Latour predviedol výborný výkon v stúpaní na Puy de Dôme a skončil druhý, rovnaká priečka patrila aj Mathieu Burgaudeauovi v 12. etape.

Sagan Tour Čítajte viac Nečakaný koniec v TotalEnergies, Američania idú s ním. Sagan o špurtoch: Keď tam vidím Pogačara, môže byť z toho masaker

Vytúžené víťazstvo však z toho nebolo a nepodarilo sa to ani Petrovi Saganovi, ktorý odjazdil svoju poslednú Tour v kariére.

V drese TotalEnergies by sa mal, minimálne v úvodných etapách, predstaviť aj v septembri na španielskej Vuelte a potom sa dvojročná spolupráca medzi oboma stranami skončí.

Trojnásobný majster sveta sa chce po odchode z cesty sústrediť na horskú cyklistiku, v ktorej zabojuje aj o účasť na olympiáde v Paríži 2024.

Na „horákoch“ ho budú podporovať jeho tradiční partneri – výrobca cyklodresov Sportful, výrobca športových okuliarov 100% a predovšetkým jeho dvorný dodávateľ bicyklov, americká firma Specialized.

Peter Sagan na Tour de France 2023. Foto: Profimedia
Peter Sagan Peter Sagan na Tour de France 2023.

Hoci sa špekulovalo, že kontrakt formálne predĺži a za Francúzov v budúcom ročníku odjazdí niekoľko exhibičných pretekov, spojenie žilinský rýchlik s TotalEnergies sa končí.

Jedným z dôvodov môže byť aj slabá technická podpora.

Reportéri z belgickej televízie Sporza si v závere Tour posvietili na zákulisie francúzskej stajne a zostali nemilo prekvapení.

Ich krajan Kevin Desmedt, jeden z mechanikov TotalEnergies, im ukázal Saganov bicykel, ktorý mal viditeľné znaky poškodenia a použité pedále. Detail vyzeral nasledovne:

Peter Sagan jazdil na Tour de France s takýmito... Foto: sporza.be
sagan pedále Peter Sagan jazdil na Tour de France s takýmito pedálmi.

„Bicykle dostávame od Specialized, ale ostatné vybavenie tím nakupuje sám. Pedále, ktoré ste videli na Saganov bicykli, sú dva roky staré,“ vysvetlil Desmedt.

Dirk De Wolf, bývalý belgický profesionálny cyklista, neveril vlastným očiam.

„Nemôžem tomu uveriť. Na taký bicykel by som si ani nesadol! Ako profesionálny cyklista, s takým strojom by som určite nesúťažil. Veľmi zlá reklama pre dodávateľa materiálu,“ reagoval De Wolf pre Sporzu.

Peter Sagan Čítajte viac NÁZOR: Svetový Slovák

Prekvapený bol aj Sep Vanmarcke. Víťaz známej klasiky Omloop Het Nieuwsblad tento rok ukončil kariéru a Tour sledoval z pozície televízneho experta.

„Je prekvapujúce vidieť taký stav materiálu v profesionálnom tíme. Špeciálne, ak ide o Sagana, ktorý bol roky najlepším jazdcom v pelotóne a teraz musel jazdiť na takom bicykli,“ krútil hlavou Vanmarcke.

Sagan čoskoro vymení tričko TotalEnergies za slovenský dres, v auguste ho čaká svetový šampionát v Glasgowe. Slovenská superhviezda bude v Škótsku štartovať v cestnej i horskej cyklistike.

Luxusný komplex Petra Sagana v Žiline Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Nedostavané rodinné sídlo premenil na luxusný...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2023 #TotalEnergies