Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Van der Poel zúril, Sagan rozdýchaval, protekcia im nepomohla. Nechutné, sťažoval sa Slovákov budúci kolega

Deň pred štartom bolo z toho veľké haló, ale vývoj pretekov ukázal, kde je pravda. V komunite horskej cyklistiky prevláda názor, že spravodlivosti bolo - aspoň čiastočne - učinené zadosť.

13.08.2023 14:09
Sagan horská Glasgow Foto:
Peter Sagan na trati pretekov cross country MS v horskej cyklistike.
debata

Mathieu van der Poel a Peter Sagan, hviezdni cestári bojujúci na MS v Glasgowe o olympijskú miestenku v horskej cyklistike, v teréne pohoreli.

Úradujúci majster sveta na ceste vydržal na trati len tri minúty. Po bolestivom páde nabral stratu, ale utrpel aj zranenia a z pretekov odstúpil.

„Ani neviem čo mám povedať. Spadol som na rovnaký bok ako počas pretekov na ceste, dosť to bolí. Hnevám sám na seba, bola to len moja vina,“ reagoval sklamaný Holanďan.

Ako informoval belgický cykloportál Wielerkrant, van der Poel sa v Paríži s najväčšou pravdepodobnosťou napokon predstaví.

Sagan Glasgow Čítajte viac Účasť na olympiáde sa mu vzdialila. Sagan neuspel na MS, skončil v poli porazených

Vďaka krajanovi Tomovi Schellekensovi, ktorý v kategórii do 23 rokov vyjazdil v cross country piate miesto, Holandsko má miestenku na OH takmer istú.

Sagan sa v sobotu držal statočne, bojoval čo mu sily stačili, ale sám sa presvedčil o tom, čo už tušil pred šampionátom.

Po absolvovaní poslednej Tour de France v kariére mu zostali na tréning v teréne len tri týždne. Ako ukázali preteky elite, bolo to veľmi málo.

Trojnásobný svetový šampión na ceste nestačil na špecialistov v cross country a skončil v poli porazených na 63. mieste.

„Odštartovalo sa rýchlo, postupne sa zrýchľovalo, ťažko som to rozdýchaval. Ale nakoniec dobre, dokončil som trať, bez zranenia. Aspoň som si vyskúšal po dlhom čase, aké je to pretekať súťažne na horáku,“ hodnotil Sagan svoje vystúpenie do kamery RTVS.

Peter Sagan počas tréningu na preteky v horskej... Foto: fb peter sagan
Sagan horská Peter Sagan počas tréningu na preteky v horskej cyklistike na MS v Glasgowe.

Jemu ani van der Poelovi nepomohlo ani kontroverzné rozhodnutie šéfov svetovej cyklistiky z UCI, ktorí na poslednú chvíľu oboch v rámci „snahy o zvýšenie atraktivity súťaže“ posunuli na štarte cross country z posledného do 5. radu.

Posunul sa aj neskorší víťaz Tom Pidcock, hoci Brit je trochu iná kategória ako Holanďan so Slovákom.

Člen cestného tímu Ineos – Grenadiers je olympijským šampiónom v horskej cyklistike z Tokia, absolvoval preteky Svetového pohára v Česku a mal v renkingu cross country získané body.

Napriek tomu aj on zo situácie profitoval. Na štarte mal byť 61., Sagan s van der Poelom 104. a 105. Po zásahu UCI trojica štartovala z 33., 34. a 35. priečky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Mathieu Van der Poel #Tom Pidcock