Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetová cyklistika smúti. Zomrel legendárny Orol z Toleda

Vo veku 95 rokov zomrel bývalý cyklista Federico Bahamontes. V roku 1959 sa stal prvým Španielom, ktorý vyhral prestížne preteky Tour de France.

08.08.2023 11:45
bahamontes Foto:
Federico Bahamontes a Jacques Anquetil na Tour de France 1963.
debata (1)

„Legenda nášho športu, bol prvý Španiel, ktorý vyhral Tour de France. Zároveň je jeden z najlepších vrchárov v histórii týchto pretekov,“ citovala z vyhlásenia Španielskej cyklistickej federácie (RFEC) agentúra AFP.

Van Aert MS Glasgow Čítajte viac Večne druhý Sagan? Sklamaný van Aert vie o tom svoje, Belgičania ho kritizujú: Opäť prehral s rovnakým rivalom!

Cyklista s prezývkou „Orol z Toleda“ bol špecialista na horské etapy. Ako prvý v histórii vyhral súťaž vrchárov na všetkých troch Grand Tours.

Bahamontes triumfoval na „Starej dáme“ v siedmich etapách v rokoch 1958 až 1964 a šesťkrát získal bodkovaný dres. V roku 1963 obsadil druhé miesto v celkovom poradí a o rok neskôr skončil tretí.

Tri etapové víťazstvá si pripísal aj na španielskej Vuelte a Espana a jedno na Giro d'Italia. Okrem toho sa v roku 1950 stal majstrom Španielska v cestných pretekoch medzi amatérmi.

O osem rokov neskôr sa mu to podarilo medzi profesionálmi, kde bol najlepší aj v časovke. V roku 2013 ho vyhlásili za najlepšieho vrchára v histórii Tour.

Bicykel Petra Sagana z MS v Glasgowe Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Stvorený na pretekanie. Aj takýto nápis je na...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #úmrtie #Federico Bahamontes