Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uplynul takmer rok od smrti Rebellina. Šofér, ktorý ju zavinil, má toho na rováši viac. Žiada dohodu

Nemecký šofér, ktorý vlani svojím kamiónom usmrtil talianskeho cyklistu Davida Rebellina, žiada o dohodu o vidne a treste.

02.11.2023 18:00
274550697 Foto:
Davide Rebellin na pretekoch v roku 2016.
debata

Wolfgang Rieke si tak chce znížiť možný trest zo šesť a pol na tri roky za mrežami a zaplatil by odškodnenie cyklistovej rodine. Tá však dohodu rázne odmieta. Jedným z dôvodov je aj to, že Riekeho v minulosti už za podobné udalosti odsúdili.

V roku 2001 po tom, čo ušiel z miesta nehody bez smrteľných následkov vo Foggii bez toho, aby zastavil a aby pomohol zúčastneným. V roku 2014 dostal trest za to, že šoféroval pod vplyvom alkoholu, informoval portál cyclingnews.com.

Japonsko OH2020 Cestná Cyklistika Čítajte viac Skvelá správa! Slovensko bude mať na pretekoch v cestnej cyklistike dvojnásobné zastúpenie na olympiáde v Paríži

Predseda senátu Roberto Venditti zrušil pôvodne plánované pojednávanie na 24. novembra a nariadil ďalšie 7. decembra, kde posúdi námietky 63-ročného muža a navrhovaný trest. Riekeho obvinili z usmrtenia a opustenia miesta nehody. Nemecký prokurátor Lino Giorgio Bruno uviedol, že Nemca zatkli v Münsteri na základe európskeho zatykača.

Talianska prokuratúra po prezretí videozáznamov a vypočutí svedkov zistila, že Rieke po nehode vystúpil z kamiónu a priblížil sa k Rebellinovi, no následne sa vrátil do nákladného auta a z miesta činu odišiel. Päťdesiatjedenročný Talian podľahol zraneniam na mieste nehody.

Apríl 2009. Davide Rebellin sa teší z víťazstva... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Davide Rebellin Apríl 2009. Davide Rebellin sa teší z víťazstva na 73. ročníku belgickej klasiky Valónsky šíp.

Incident sa stal 30. novembra v severotalianskom meste Montebello. Počas vyšetrovania vyšlo najavo, že kamión po nehode pokračoval do Verony a 3. decembra sa vrátil do Nemecka.

Po tom, čo úrady zadržali nákladné auto, experti identifikovali poškodenie zodpovedajúce zrážke a zistili, že vozidlo bolo vyčistené koncentrovaným, vysoko kyselinovým čistiacim prostriedkom. Navyše, podľa prokuratúry boli vo vnútri kabíny funkčné kamery a zrkadlá, ktoré by vodičovi poskytli priamy i nepriamy výhľad na cyklistu.

Rebellin ukončil bohatú kariéru len vlani. Dokopy nazbieral 62 profesionálnych víťazstiev a v roku 2004 vyhral tri ardenské klasiky po sebe – Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne a Liege-Bastogne-Liege. To po ňom dokázal zopakovať len Philippe Gilbert v roku 2011. Talian mal na konte aj etapový triumf z Giro d'Italia v roku 1996.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan predstavil trasu nasledujúceho Gira. Keď Taliani videli jeho štýlové tenisky, polovica z nich vraj musela vypnúť televízor

Do dejín cyklistiky sa zapísal aj negatívne. Rebellin prišiel o olympijské striebro z Pekingu 2008 po tom, čo mal v apríli 2009 pri opakovanom testovaní vzorky pozitívny výsledok na krvný doping CERA.

Dostal dvojročný trest, no tvrdil, že nikdy nedopoval. Po treste jazdil už len za menšie tímy, naposledy za Work Service-Vitalcare-Dynatek.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #nehoda #David Rebellin #Wolfgang Rieke