Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už žiadne pochybnosti. Svetová cyklistika rozhodla o účasti transgender žien v pretekoch

Od pondelka zakáže Medzinárodná cyklistická únia (UCI) účasť transrodových športovkýň, ktoré zmenili pohlavie na puberte, na ženských podujatiach svojho medzinárodného kalendára.

14.07.2023 16:08
Austin Killipsová Foto:
Austin Killipsová, americká transgender cyklistka.
debata (6)

Vo vyhlásení zverejnenom v piatok na oficiálnom webe UCI uviedla, že toto rozhodnutie urobila „s ohľadom na súčasné vedecké poznatky“ o vplyve liečby po zmene pohlavia na športový výkon.

„Vzhľadom na vedecké neistoty, ktoré pretrvávajú, je potrebné prijať toto opatrenie, ktoré sa snaží chrániť ženskú kategóriu a zaručiť rovnaké príležitosti,“ uviedla organizácia.

Austin Killipsová Čítajte viac Americká transgenderka rozdupala zvyšok pelotónu, v cieli mala šialený náskok. Jej súperka s cyklistikou radšej skončila

Vo vyhlásení dodáva, že zákaz by sa mohol upraviť „v závislosti od budúcich vedeckých poznatkov“ a uistila, že si vymení informácie s inými medzinárodnými federáciami a športovým hnutím s cieľom vytvoriť výskumný program na štúdium vývoja fyzickej výkonnosti športovcov podstupujúcich hormonálnu liečbu.

UCI tiež uviedla, že transrodoví športovci sa budú môcť zúčastniť takzvaných neprofesionálnych medzinárodných pretekoch Masters, v ktorých sa mužská kategória premenuje na mužská – otvorená. Do nej budú zaradení športovci, ktorí nespĺňajú podmienky na to, aby boli v ženskej kategórii.

Prezident UCI David Lappartient naznačil, že toto rozhodnutie nespochybňuje, že cyklistika je šport otvorený pre všetkých a že nepopiera právo každého vybrať si pohlavie, aké chce, aj keď je odlišné od toho, ktoré sa im pripisuje pri narodení.

Minna-Maaria Antikainenová Čítajte viac Fínska 57-ročná transgenderka otvárala šampionát v krasokorčuľovaní. Z ľadu jej museli pomáhať

„Ale povinnosťou UCI je zaručiť rovnaké príležitosti pre všetkých účastníkov cyklistických súťaží,“ povedal Lappartient, ktorý tento zákaz prijíma „ako preventívne opatrenie.“ Rozhodnutie UCI prichádza po niekoľkých stretnutiach s odborníkmi.

V posledných mesiacoch vzbudila rozruch na medzinárodných podujatiach americká transgender cyklistka Austin Killipsová, ktorá najmä v zámorí suverénne dominovala v ženských pretekoch. Na pretekoch pod patronátom UCI ju už medzi ženami neuvidíme.

Priateľka Kyliana Mbappého je transgenderka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ines Rau.
6 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #UCI #transgender