Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel legendárny cyklista, olympijský šampión Anton Tkáč

Vo veku 71 rokov zomrel vo štvrtok bývalý slovenský cyklista Anton Tkáč. V drese Československa sa stal olympijským šampiónom, keď v Montreale 1976 triumfoval v šprinte v dráhovej cyklistike.

22.12.2022 19:12
2004 Anton Tkáč Foto:
Anton Tkáč na archívnej snímke.
debata (7)

V rovnakej disciplíne sa stal v rokoch 1974 a 1978 aj majstrom sveta. V rokoch 2001–2011 pracoval ako prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC). Informáciu zverejnil Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) na svojej oficiálnej stránke.

Tkáč štartoval pod piatimi kruhmi trikrát. Okrem Montrealu aj v Mníchove 1972 a v Moskve 1980, kde pri obhajobe zlata v šprinte skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. mieste.

Pri svojom triumfe v Kanade zdolal vo finále Daniela Morelona z Francúzska 2:1 na jazdy.

Anton Tkáč Čítajte viac Olympijské zlato získal na bicykli od Štrougala. Zomrel Anton Tkáč

"Je to najkrajšia spomienka. Cieľom každého športovca je vyhrať na MS a niektorí majú aj to šťastie, že vyhrajú na olympijských hrách. Je to veľmi dobrý pocit a vtedy človek vidí, že tá námaha stála za to. S Morelonom sme boli veľmi dobrí priatelia, pretože sme sa celý rok stretávali na Veľkých cenách.

Tie naše stretnutia boli vždy také, že raz vyhral on a raz som vyhral ja. V Montreale som sa dostal do veľmi dobrej formy a on aj vtedy priznal, že keby bol aj v životnej forme, tak by ma nezdolal.

Ten rok som nemal žiadne zranenie, žiadnu chorobu, všetko išlo ako hodinky a mal som takú výkonnosť, že som si niekedy myslel, že mám krídla," uviedol v dávnejšom rozhovore Tkáč.

Na svetových šampionátoch triumfoval taktiež v Montreale (1974) a aj v Mníchove (1978). Z podujatia si priviezol aj bronz, keď ako 19-ročný obsadil 3. priečku na pevnom kilometri na MS v Leicesteri 1970.

Anton Tkáč s trénerom Jaroslavom Žákom v... Foto: ČTK / Kruliš Jiří
1976 Anton Tkáč Anton Tkáč s trénerom Jaroslavom Žákom v Montreale, dejisku OH 1976.

Tkáč ihneď po olympiáde v Moskve presedlal na dráhu trénera.

„Viedol som družstvo šprintérov. Dosiahol som s nimi niekoľko titulov majstrov sveta a dve bronzové medaily na olympiáde. Mal som to šťastie, že s väčšinou tých chlapcov som aj pretekal. Zo dňa na deň som zosadol z bicykla a bol som ich trénerom,“ zaspomínal si.

Počas jeho kariéry ho dvakrát vyhlásili Športovcom roka v Československu a to v rokoch 1976 a 1978.

V ankete o najúspešnejšieho slovenského športovca 20. storočia obsadil v roku 2000 druhé miesto za krasokorčuliarom Ondrejom Nepelom.

Tkáč mal dlhšiu dobu zdravotné problémy, tento rok podstúpil operáciu srdca, no podľa SOŠV sa jeho stav aj naďalej komplikoval.

Fotospomienka na cyklistickú legendu Antona Tkáča Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Dve osobnosti slovenskej cyklistiky: olympijský...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Tkáč