Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Násilník a manipulátor. Najlepší špurtér histórie dostal tri roky basy

V historickom rebríčku výhier mu patrí tretie miesto. Pred ním sú len belgické legendy Eddy Merckx a Rik Van Looy.

18.10.2022 19:39
Sagan Foto:
Patrik Konrad, Peter Sagan, Mario Cipollini a Juraj Sagan na spoločnom tréningu v USA.
debata

Mario Cipollini patril svojho času medzi najrýchlejších cyklistov planéty. Dominoval predovšetkým v špurtoch, keď počas kariéry vybojoval až 162 triumfov.

V poslednom čase však častejšie chodí po súdoch, ako po cyklistických pretekoch v pozícii VIP. Minulý týždeň si vypočul rozsudok v kauze, v ktorej ho zažalovala jeho bývalá manželka Sabrina Landucciová.

Exmodelka sa vydala za cyklistickú hviezdu v roku 1993, rozvod prebehol v roku 2006. Landucciová tvrdila na súde, že Cipollini na ňu po rozvode niekoľkokrát fyzicky zaútočil a vyhrážal sa jej.

Peter Sagan Čítajte viac Najhoršia sezóna za dekádu. Sagan potrebuje jedinú vec

Štátna prokurátorka za obžalobu vyhlásila, že „Super Mario“ je extrémne násilnícky typ so sklonmi k manipulovaniu a prenasledovaniu.

Súd jej dal za pravdu a 55-ročnému Cipollinimu vymeral trojročný trest odňatia slobody plus odškodné 90-tisíc eur, ktoré musí zaplatiť bývalej manželke.

Zatiaľ nie je isté, že bývalá cyklohviezda vo väzení napokon aj skončí. Jeho obhajca vyhlásil, že sa proti rozsudku odvolá a bude požadovať podmienečný trest.

Cipollini je bývalý majster sveta. Jeho kariéra trvala v období rokov 1989 až 2008. Dosiahol výnimočný počet 162 víťazstiev. Až 42-krát vyhral etapu na svojom obľúbenom Giro d'Italia, čo je rekord podujatia.

Dosiahnuté úspechy však stratili na hodnovernosti po tom, ako bol v reportáži denníka La Gazzetta dello Sport spomenutý v dopingovej afére známej ako Operácia Puerto. Jeho krycie meno bolo „Maria“.

Dokumenty dokázali, že Cipollini využíval krvné transfúzie, bral EPO, pichal si hormóny a za doping platil desiatky tisíc eur. Cyklista užívanie zakázaných látok nikdy verejne nepriznal.

Cyklistické legendy a ich autá Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Cyklistické legendy mali na autá vkus. Klikajte...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #súd #násilie #Mario Cipollini