Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Život v tieni slávneho brata. Sagan by so Saganom aj tak nikdy nemenil

Ešte zábavnejší

Vždy mimoriadne slušný, na rozhovor ho nikdy nebolo treba dlho „lámať“. Väčšinou do pár minút prišla textová odpoveď: „Áno, môžete mi zavolať.“ Napriek tomu po celý čas pôsobil nenápadne, akoby netúžil ani po odrobinke z Petrovej slávy.

„Ale niektoré veci môžu z diaľky vyzerať inak. Cyklistický tím je jedna veľká partia a dobrá nálada je v nej je veľmi dôležitá. V Bore som sa ju neustále snažil udržiavať – neraz mi povedali: počuj, veď ty si ešte zábavnejší ako tvoj brat,“ usmeje sa.

Dobre si uvedomuje, že vo svetovej cyklistike to je niečo za niečo. Sláva si vyberá daň.

„Nie je to ľahké. Najmä, keď vás s Petrom začnú porovnávať. On je obrovský talent, veľké výsledky dosahuje prakticky od začiatku kariéry. Ale nikdy by som s ním nemenil. Lebo všetko, čo dosiahol a zarobil – celý ten cirkus navôkol, si niečo berie späť. Neustále je v jednom kole, kam sa pohne, tam je stredobodom pozornosti. Ja mám oveľa viac súkromia,“ vysvetľuje.

Juraj Sagan je aj štvornásobným majstrom... Foto: SITA, Jana Birošová
Juraj Sagan Juraj Sagan je aj štvornásobným majstrom Slovenska.

Vždy, keď sa reč zvrtne k Petrovi, hovorí o ňom pekne. Akoby boli nielen bratmi, ale zároveň najlepšími priateľmi na svete. Keď sme sa mu ozvali pred minuloročnými Vianocami, ihneď odpovedal. „Prepáčte, som u brata v Monaku. Medzi sviatkami sa vám ozvem späť.“

A tak aj bolo.

Párkrát nám povedal aj to, čo by športový riaditeľ tímu počul nerád. Že pre brata by sa obetoval ešte viac, ako pre iného kolegu z tímu.

„Som domestik a mojou úlohou je pomáhať. Nech tam bude ktokoľvek, vždy dám do toho všetko. Je to moja práca. Pravda, keď súťažím s bratom, je to predsa len trošku iné. Tam dokážem ešte dve-tri percentá pridať. Nie že by som inokedy nechcel, to len moja hlava mi dovolí siahnuť ešte hlbšie na dno síl,“ pripúšťa.

A čo si na Petrovi najviac cení? Pri tejto otázke na chvíľu zaváha. Nie preto, že by mal pochybnosti, hľadá len správne slová. „Prvou je určite bojovnosť. Je zároveň detailista, i keď niekto to vidí inak. Ľudia si myslia, že je taký ‚lážo-plážo‘, ale keď ide do tuhého, všetko musí byť tip-top. A tá najlepšia vlastnosť? Že je taký, aký je. Preto ho mám rád. Preto ho majú radi aj ľudia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan