Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Život v tieni slávneho brata. Sagan by so Saganom aj tak nikdy nemenil

Žiadny prívesok

Saganovci mali medzi sebou vždy skvelý vzťah. Prajný. Úspech jedného akoby patril aj druhému a opačne. „Žiadna súrodenecká rivalita. Juraj sa vždy úprimne potešil, keď Peter vyhral. Bolo to tak ešte pred ich vstupom medzi profesionálov. Z pohľadu ich kariér to bolo veľmi fajn,“ uznáva Zánický.

„Vždy bolo medzi nimi silné bratské puto. Vôbec ma preto neprekvapilo, že neustále jazdili pod jedným zamestnávateľom. Odkedy si ich pamätám, mali perfektný vzťah. V živote si veľmi pomohli, najprv ho potiahol brat Juraj a neskôr, keď už bol Peter veľkou hviezdou, mu to oplatil,“ pripomína Škopek.

Juraj Sagan (vľavo) a jeho brat Peter. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / Profimedia
Juraj Sagan Juraj Sagan (vľavo) a jeho brat Peter.

„Ale pozor. Juraj v žiadnom prípade nejazdil medzi profíkmi len pre Peťove zásluhy. Aj z neho sa postupom času stal veľký pretekár,“ zdôrazňuje.

Juraj sa s kritikou, že sa vezie na úspechoch mladšieho brata, stretával prakticky počas celej kariéry. Pravda, cyklistický pánbožko mu nenadelil toľko talentu, jeho nohy neboli také rýchle, ani odolné, ako má jeho brat. V tímoch, v ktorých pôsobil, si však vždy svoje odmakal.

„V cyklistike to je tak, že 50 percent pelotónu tam je na tvrdú drinu. Bez nároku na odmenu vo forme individuálneho víťazstva. Juraj bol jedným z takýchto pretekárov, čo mu však v žiadnom prípade neberie kredit. Peter mu pomohol dostať sa do tímu, on mu to však svojou obetavosťou vrátil. Určite nebol žiadnym príveskom,“ vraví Zánický.

Wollongong Čítajte aj Čo je to tlak? Sagan má na MS jasnú taktiku, pýtali sa ho aj na olympiádu

Svoju rolu roky bez výhrad prijímal aj Juraj.

„Takto to jednoducho bolo, napriek tomu sa mi v pelotóne za celý čas nič nezhnusilo. Cyklistika je tímový šport – družstvo má lídra a ostatných, ktorí mu pomáhajú. Som vďačný za to, čo som dosiahol – veľa sezón som stál pri bratovi na tých najdôležitejších klasikách – chránil ho prakticky až do posledných kilometrov. To znamená, že prácu som si robil dobre,“ teší ho.

Navyše, Juraj je z iného cesta ako jeho brat.

„O niečo cieľavedomejší. Petra, ktorý je skôr bohém, vytiahol na tréning, aj keď pršalo a nechcelo sa mu. Nikdy s ním neboli problémy, ani v puberte. Nepamätám si na žiadny prešľap,“ prízvukuje Zánický.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan