Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Okolo Slovenska vyhral Černý, Svrček pred seba nepustil žiadneho krajana

Český cyklista Josef Černý z tímu Quick-Step - Alpha Vinyl sa stal celkovým víťazom 66. ročníka pretekov Okolo Slovenska.

17.09.2022 16:49 , aktualizované: 17:58
SR Cyklistika Okolo Slovenska 4. etapa víťaz... Foto: ,
Český cyklista Josef Černý s trofejou pre celkového víťaza Okolo Slovenska.
debata (3)

Záverečnú 4. etapu z Levoče do Košíc vyhral Holanďan Jasper Heast, ktorý prišiel do cieľa súčasne s tímovým kolegom a krajanom Petrom Schultingom.

Víťazom súťaže o najlepšieho Slováka sa stal Martin Svrček (Quick-Step – Alpha Vinyl). Viedol ju od prvého dňa.

Pretekári tímu Jumbo – Visma v úvode pretekov kontrolovali nástupy a únik sa po 5 km nepodaril ani trojici Matúš Štoček (ATT Investments), Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) a Leo van Belle (Jumbo – Visma), ktorú ešte pred prvou rýchlostnou prémiou pohltil pelotón.

Na nej bol najrýchlejší Čech Josef Černý (Quick-Step – Alpha Vinyl), ktorý získal tri bonifikačné sekundy a upevnil si pozíciu na čele predbežnej klasifikácie.

Po prvej rýchlostnej prémii sa od balíku oddelila dvojica Dávid Kaško (Dukla Banská Bystrica) a Jefferson Cepeda (Caja Rural – Seguros RGA), ale pred prvou horskou prémiou ich pohltil balík.

Na 23. kilometri prišla prvá horská prémia Podgrajnár, na ktorej získal tri body Carlos Garcia z Equipo Kern Pharma. Viacero pretekárov sa snažilo o úniky, k aktívnym patrili najmä Pavol Rovder (Dukla Banská Bystrica), Jefferson Cepeda (Caja Rural – Seguros RGA), Peter Schulting (VolkerWessels Team), Michael Belleri (Biesse – Carrera) či Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski).

Wollongong Čítajte aj Čo je to tlak? Sagan má na MS jasnú taktiku, pýtali sa ho aj na olympiádu

Po 50 km bolo v líderskej skupine 8 cyklistov. Druhá horská prémia na Štosskom sedle sa stala korisťou Pavla Rovdera z Banskej Bystrice, ktorý si pripísal 6 bodov a napokon bol najrýchlejší aj na poslednej tretej, na ktorej získal na Jasovskom kopci 3 body. Po nej mala vedúca skupina takmer 4-minútový náskok na pelotón.

V Čečejovciach čakala na pretekárov rýchlostná prémia, v ktorej bol najrýchlejší Jasper Heast (VolkerWessels Team) a získal 6 bodov + 3 bonifikačné sekundy. Pelotón postupne zrýchľoval a sťahoval manko na vedúcu skupinu.

10 Julian Čítajte aj Padla definitíva. Zaútočí Alaphilippe na Saganov rekord?

Na čele pretekov boli na 163 kilometri Rovder a Cepeda. Poslednú rýchlostnú prémiu, po ktorej nasledoval krátky okruh centrom Košíc, vyhral Jasper Heast, ktorý si napokon pripísal aj triumf v záverečnej etape, do ktorej prišiel bok po boku s tímovým kolegom Petrom Schultingom. Černý si s prehľadom udržal najcennejší dres.

Ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca 4. etapy získal Pavol Rovder z Dukly Banská Bystrica. Najbojovnejším pretekárom 66. ročníka Okolo Slovenska sa stal Jefferson Cepeda z tímu Caja Rural – Seguros RGA.

Jasper Haest triumfoval v bodovacej súťaži, dres pre najlepšieho vrchára patrí Lorenzovi Fortunatovi (EOLO – Kometa) a súťaž do 23 rokov vyhral Archie Ryan (Jumbo – Visma).

Víťaz celkovej klasifikácie: Josef Černý (Quick-Step – Alpha Vinyl)
Víťaz bodovacej súťaže: Jasper Haest (VolkerWessels Team)
Víťaz vrchárskej súťaže: Lorenzo Fortunato (EOLO – Kometa)
Víťaz súťaže do 23 rokov: Archie Ryan (Jumbo – Visma)
Víťaz súťaže o najlepšieho Slováka: Martin Svrček (Quick-Step – Alpha Vinyl)
Najbojovnejší jazdec 66. ročníka pretekov: Jefferson Cepeda (Caja Rural – Seguros RGA)

Celkový víťaz Josef Černý vylepšil svoje maximum zo slovenských pretekov, ktorým bolo v 5. miesto v roku 2018.

"Myslím si, že môžeme byť spokojní. Získali sme prvé a druhé miesto v celkovej klasifikácii a k tomu sme zvíťazili v niekoľkých etapách. Ja si odnášam dobré pocity z pretekania a aj cenné víťazstvo.

Mal som aj veľa šťastia a zároveň treba povedať, že sme mali silný tím, ktorý odviedol výbornú prácu. Nie som cyklista na celkové poradie, no veľmi sa teším z toho úspechu.

Je to pre mňa špeciálny moment," povedal 29-ročný pretekár tímu Quick-Step – Alpha Vinyl, z ktorého bol aj najlepší Slovák v celkovom hodnotení Martin Svrček.

Martin Svrček na trati prológu Okolo Slovenska. Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Cyklistika Okolo Slovenska prológ víťaz Vernon BAX Martin Svrček na trati prológu Okolo Slovenska.

Ten mal po zranení za sebou iba tri týždne intenzívneho tréningu pred sebou MS v Austrálii, na ktoré odlietal iba pár hodín po domácich pretekoch.

„Dnes to bolo pre mňa náročnejšie než včera. Vôbec som nepracoval na špici, mal som tvrdé nohy a bola mi zima. Viac sa mi to páčilo včera. Ale inak sme ako tím spokojní. Získali sme žltý dres, mali sme aj druhého v poradí a k tomu som získal aj prvenstvo medzi Slovákmi,“ uviedol Svrček.

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara vyzdvihol športovú aj organizačnú úroveň podujatia:

"Košice nás privítali tisíckami divákov a ja verím, že sa sem ešte vrátime. Keď už nevyhral Slovák, tak ma teší, že zvíťazil aspoň Čech.

Športoví fanúšikovia, ktorí boli pri tratiach, ale aj pri obrazovkách, mali určite silné zážitky. Slovenskí pretekári podali na ťažkom podujatí kvalitné výkony. Martin Svrček dosiahol výborný výsledok a verím, že formu potvrdí aj na MS v Austrálii."

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska #Martin Svrček