Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fakt máme brániť našu úroveň? Van Aert pri otázke na doping vybuchol

Na rok 2020 a nešťastnú stratu celkového triumfu v predposlednej etape sa zabudlo. Tím Jumbo-Visma na tohtoročnej Tour de France kraľoval.

25.07.2022 12:51
Jonas Vingegaard Foto: ,
Jonas Vingegaard ďakuje tímovým kolegom z Jumbo-Visma. Objíma ho Tiesj Benoot, v zelenom drese je Wout Van Aert.
debata (8)

Holandské zoskupenie dokázalo po dvoch rokoch zosadiť z trónu Tadeja Pogačara (SAE Emirates), do Paríža priniesol žltý dres dánsky cyklista Jonas Vingegaard.

Okrem toho získal aj bodkované tričko pre najlepšieho vrchára a jeho belgický kolega Wout Van Aert bral zelené pre víťaza bodovacej súťaže.

Svoj úchvatný výkon popri veľkej pomoci celkovému víťazovi okorenil rekordnými 480 bodmi, čím prekonal o tri body doterajšie maximum Petra Sagana.

Francúzsko SR šport cyklistika TdF 21. etapa záver Čítajte aj Hip, hip, hurá, zakričal si Sagan. Šéf TotalEnergies mu dal jasné hodnotenie

Vingegaard a Van Aert v sobotu vedeli, že im na definitívne spečatenie úspešnej Tour stačí prísť do parížskeho cieľa.

Víťazné duo odpovedalo na otázky novinárov vrátane tej, ktorá spochybňovala ich čisté dosiahnutie spomínaných výsledkov na Tour.

„Nebudem na to odpovedať. Je to otázka na h… Opakuje sa vždy, keď niekto vyhrá Tour,“ reagoval podráždene Van Aert, citoval ho aj portál SBS Sport.

Zaujímavosti o víťazovi Tour de France Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jonas Vingegaard sa narodil v decembri 1996 a...

Keď reportér vyzval na reakciu Vingegaarda, ozval sa Van Aert. Toho obvinenie z podvádzania po jednom z najväčších úspechov v doterajšej kariére očividne rozladilo.

„Keď teraz jazdíme na takejto úrovni, musíme sa brániť? Nerozumiem tomu. Pracovali sme supertvrdo. Cyklistika sa zmenila a ja neznášam, keď na toto musím neustále odpovedať,“ doplnil Belgičan.

Zdôraznil, že dopingové kontroly podstupujú jazdci počas celého roka, nielen na Tour de France.

„Keď sa pozriete na náš tím a na to, akým vývojom sme prešli za uplynulé roky, nie je to tak, žeby sme prišli odnikiaľ,“ uzavrel.

Tímoví kolegovia Jonas Vingegaard v žltom a... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Jonas Vingegaard, Wout Van Aert Tímoví kolegovia Jonas Vingegaard v žltom a Wout Van Aert v zelenom drese pred štartom 17. etape Tour de France.

Dvadsaťpäťročný Vingegaard sa stal druhým celkovým víťazom Tour de France z Dánska.

Napodobnil krajana Bjarneho Riisa z roku 1996. Ten sa však po konci kariéry v roku 2007 priznal, že v rokoch 1993 až 1998 užíval krvný doping EPO. Znamená to, že do tohto obdobia patria aj víťazné etapové preteky na francúzskych cestách.

03. France Cycling Tour de France Čítajte viac Pred piatimi rokmi ešte smrdel od rýb. Kto je víťaz Tour de France?

Vingegaard na otázku, prečo by mu mala verejnosť veriť, odpovedal:

"Sme úplne čistí. Každý jeden z nás. Môžem to povedať vám všetkým. Neberieme nič nelegálne. Za tým, akí sme dobrí, je naša príprava.

Naše kempy vo vysokých nadmorských výškach posúvame o krok ďalej. To isté robíme s materiálom, stravou a tréningom. Tím je v tomto najlepší. Preto nám musíte veriť."

Ohlasy: Dánsko infikoval žltou horúčkou

Politiken (Dán.): "Ak to nie je najväčší športový úspech Dánska, tak je to veľmi blízko.

Jonas Vingegaard je po triumfe na Tour de France rovný s futbalovými majstrami Európy z roku 1992 a s Caroline Wozniackou, doteraz jedinou Dánkou, ktorá vyhrala tenisový Grand Slam a bola na čele rebríčka WTA.

Vingegaard po štvrťstoročí zopakoval úspech Bjarneho Riisa, ktorý je napriek tomu, že sa neskôr priznal k dopingu, stále prvý dánsky víťaz Tour."

Ekstra Bladet (Dán.): „Tour de France 2022 nie je len žltá. Svojím spôsobom je aj červená a biela. V sobotu cestovali do Paríža tisícky Dánov, aby na vlastné oči videli Jonasa Vingegaarda a oslavovali len druhého dánskeho víťaza Tour. To sme ako národ nezažili 26 rokov.“

B.T. (Dán.): „Bola to najkrajšia Tour všetkých čias. Dánski chlapci dokázali to, čo nikto nepovažoval za možné. Na suverénny triumf Jonasa Vingegaarda a dokopy štyri dánske etapové víťazstvá sa nikdy nezabudne.: Zažili sme jeden z najväčších výkonov v športovej histórii Dánska. Najväčších v miléniu! Vingegaard infikoval celé Dánsko žltou horúčkou a zmietol dopingový tieň 90. rokov.“

Berlingske (Dán.): „Tour de France 2022 bola Tour odvážnych, inovatívnych a nepredvídateľných. Asi nikdy sme nevideli Tour, ktorá bola taká zábavná a nepredvídateľná. Ďakujeme za Tour, Jonas.“

The Guardian (V. Brit.): „Jonas Vingegaard získal slávu Tour de France a zničil auru neporaziteľnosti Tadeja Pogačara.“

The Sun (V. Brit.): „Jonas Vingegaard vyhral Tour de France – len päť rokov po tom, ako pracoval v rybej továrni. Dvadsaťpäťročný Dán chodil ráno do fabriky a poobede trénovať na bicykel. Teraz vyhral Tour a svoje meno zapísal do histórie cyklistiky.“

Marca (Šp.): „Dán zo skromných pomerov, ktorý skončil vlani druhý, získal svoj triumf po skvelej práci Jumo-Visma.“

Mundo Deportivo (Šp.): „Vingegaard ukázal svoje ambície, keď sa obliekol do žltého po 11. etape s cieľom na Col du Granon.“

Le Figaro (Fr.): „Dánsko pretkalo červenou a bielou niťou Tour de France.“

Kurier (Rak.): „Všetci za jedného: Vingegaard vyhral vďaka tímovému duchu.“

(TASR)

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Jumbo-Visma #Jonas Vingegaard