Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O víťazovi Tour je rozhodnuté. Pogačar hetrik nezíska

Dán Jonas Vingegaard sa stane celkovým víťazom Tour de France 2022.

21.07.2022 17:37
France Cycling Tour de France Jonas Foto: ,
Jonas Vingegaard v cieli 18. etapy Tour de France 2022.
debata (1)

Jazdec tímu Jumbo – Visma v 18. etape, ktorou bola posledná horská previerka v Pyrenejach, vybojoval suverénne víťazstvo. Na svojho rivala Tadeja Pogačara získal ďalšie sekundy, celkovo vedie o 3:26 min.

Slovinec, ktorý v priebehu etapy spadol a utrpel odreniny, nestačil na rivala na záverečnom stúpaní na Hautacam.

Do konca Tour zostávajú už len tri etapy – dve rovinaté a jedna časovka. Vingegaard vyhrá, ak v časovke nestratí veľký náskok, a príde v poriadku do Paríža.

Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil 109. miesto s mankom 34:10 min na víťaza.

Pogi Čítajte viac Úžasná férovosť. Šampión spadol, líder na neho počkal

Záverečná horská etapa na tohtoročnej Tour bola zároveň aj najťažšou pyrenejskou skúškou a Pogačar v nej mal jednu z posledných možností ohroziť Vingegaarda.

Cyklisti museli počas nej zvládnuť náročný horský priesmyk Col d'Aubisque, prudký kopec Col de Spandelles s nasledovaný veľmi technickým zjazdom a záverečné slávne stúpanie na Hautacam.

Štartovalo sa v Lurdách, opäť sa začínalo dlhou rovinatou pasážou, kde sa predpokladal únik. Hneď po štartovom výstrele vyšprintoval dopredu Van Aert. Neskôr sa k nemu pridal Neilson Powless, no dvojica sa ďaleko nedostala.

Potom sa o nástup postarali Christophe Laporte, Stan Dewulf, Andreas Leknessund, Stefan Bisseger, Florian Vermeersch a Michael Matthews. Získali asi 30-sekundový náskok, ale ani tento únik dlho netrval.

Jakobsen Tour Čítajte viac Slzy Saganovho rivala. Na poslednom kopci ho nechali samého

Po hodine sa z pelotónu odpojila obrovská skupina takmer 30 pretekárov, boli v nej Van Aert i Tiesj Benoot z Jumba, no ostatní favoriti zostali v pelotóne. Vrchol prvého stúpania prešla ako prvá 17-členná skupina, Gulio Ciccone získal najviac bodov na vrchárskej prémii. Na tri body sa dotiahol na Simona Geschkeho v boji o bodkovaný dres.

Ešte predtým sa o dramatický moment postaral Jack Bauer, ktorý po kolízii s novinárskou motorkou narazil do tímového auta SAE. Po ňom spadol Nils Eekhoff, obaja potrebovali lekárske ošetrenie z auta.

Po klesaní sa 40 km pred cieľom a pred kľúčovým stúpaním začal boj o žltý dres. Za vedúcou skupinou sa Pogačar snažil viackrát zbaviť Vingegaarda, ale neúspešne. Medzitým bol na predposlednom kopci Col de Spandelles ako prvý Van Aert, sekundovali mu Thibaut Pinot a Daniel Martinez.

Pred záverečným kopcom celej Tour ustál Vingegaard ďalšie ataky Pogačara, Slovinec sa v jednu chvíľu ocitol v zjazde aj na zemi. Dán ho však športovo počkal.

Sedem kilometrov pred cieľom boli na čele už len Van Aert a Martinez, Pinot stratil kontakt. Na túto dvojicu sa doťahovali Pogačar, Sepp Kjuss a Vingegaard, čakalo sa na ďalší útok. Päť kilometrov pred cieľom boli vpredu už len Vingegaard, Pogačar a Van Aert.

Dvojica Jumba sa vzdialila Slovincovi a dopredu vyštartoval osamotený Vingegaard, ktorý si na Hautacame prišiel po víťazstvo v žltom drese. K tomu pridal aj bodkovaný dres, keď sa ziskom 20 bodov dostal aj na čelo vrchárskej súťaže.

V piatok je na programe rovinatá 188 km dlhá etapa z Castelnau-Magnoacu do Cahorsu, celkovým poradím môže ešte zamiešať takmer 41 km dlhá časovka z Lacapelle-Marivalu do Rocamadouru, ktorá je na programe v sobotu.

výsledky 18. etapy (Lurdy – Hautacam, 143 km)
1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:50:59 h, 2. Tadej Pogačar (Slov./SAE Emirates) +1:04 min, 3. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) +2:10, 4. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos Grenadiers) +2:54, 5. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +2:58, 6. Alexej Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech), 7. Daniel Martinez (Kol./Ineos Grandiers) obaja +3:09, 8. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) +3:27, 9. Alexandr Vlasov (Rus./Bora-Hansgrohe) 4:04, 10. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) +4:09, … 109. Peter SAGAN (SR/Total Energies) +34:10

celkové poradie po 18. etape:
1. Vingegaard 71:53:34 h, 2. Pogačar +3:26 min, 3. Thomas +8:00, 4. Gaudu +11:05, 5. Nairo Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) +13:25, 6. Louis Meintjes (JAR/Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) +13:43, 7. Vlasov +14:10, 8. Romain Bardet (Fr./DSM) +16:11, 9. Lucenko +20:09, 10. Adam Yates (V. Brit./Ineos Grenadiers) +20:17, … 123. SAGAN +4:34:08 h

bodovacia súťaž:
1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 451 b.*, 2. Pogačar 219, 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix) 196, … 9. SAGAN 104
*Van Aerta už nemôže v bodovacej súťaži nikto predstihnúť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tour de France 2022