Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi nechcú hanbu. Sagan v Paríži je priorita

Dráma vrcholí, počíta sa každá sekunda. Záverečný týždeň Tour de France sa ponesie v znamení súboja Jonasa Vingegaarda s obhajcom trofeje Tadejom Pogačarom. Dán má pred poslednými šiestimi etapami (dnes je deň voľna) komfortný náskok, ale Pogačar neskladá zbrane.

18.07.2022 08:18
Sagan Tour Foto:
Peter Sagan na Tour de France 2022.
debata

„Odhodlanie mu nechýba, ale bude to mať veľmi ťažké,“ hodnotí Slovincove šance cyklistický expert Lukáš Timko.

Je o držiteľovi žltého dresu už rozhodnuté?

Jasno budeme mať až v parížskom cieli, ale Vingegaardov náskok 142 sekúnd je značný. Pogačar po stredajšom výbuchu zatiaľ nenašiel zbrane na súpera. Očakávalo sa, že vo štvrtok predvedie odvetný útok, ale na Alpe d'Huez nemal nárok. Pripomínalo to atak, keď slabší jazdec útočí na silnejšieho. Pogačar sa nemôže spoliehať len na časovku, v ktorej je lepší. Dve a pol minúty v nej na súpera nestiahne. Sekundy musí naháňať aj inde.

Kde predovšetkým?

V Pyrenejach. Komplikáciou pre neho bude, že tie sú ľahšie ako Alpy a preto bude mať menej príležitostí „odpárať“ rivala v stúpaniach. Pogačar je známy tým, že nemá rád veľké teplo. Bude sa preto spoliehať aj na to, že mu do karát zahrá počasie. Ale treba si uvedomiť, že Vingegaard už vlani nestratil na Slovinca v horách takmer nič.

Nevyšla mu jedna z etáp v prvom týždni, ďalšie sekundy získal neskorší šampión v časovkách, ale v kopcoch boli obaja jazdci vyrovnaní. Aj preto to Pogačar bude mať teraz veľmi ťažké. Samozrejme, všetko je možné. Môžu sa udiať pády, vyskytnú sa zranenia či Vingegaard „vybuchne“ v podobnom štýle ako jeho súper minulý týždeň. Fanúšikovia sa isto tešia, posledný týždeň ponúkne drámu.

Tour de France, demonštrantka Čítajte viac Návrat demonštrantov, líder na zemi, trópy. Aj taká bola 15. etapa

Prekvapuje vás sebavedomý výkon tichého Dána?

Určite. A nielen mňa. Vingegaard nešiel do lanskej Tour žiadne veľké preteky na celkové poradie. Platí, že ani teraz ešte nepoznáme jeho plný potenciál. Nikde ho zatiaľ neukázal. Dosiaľ vybojoval len osem profesionálnych víťazstiev. Na Tour sa presadzujú jazdci, ktorí ich majú 30 či 50. Jeho príbeh je fascinujúci.

V čom?

Použijem príklad Juraja Slafkovského. Dominoval v doraste, potom medzi juniormi, presadzuje sa aj medzi mužmi. Od mládežníckych kategórií bol hviezdou, reprezentantom. Niečo podobné platí aj o Petrovi Saganovi. Ale Vingegaard je iný. V juniorskej kategórii ste o ňom ani nepočuli. Potom prestúpil o kategóriu vyššie do U23, ale ani tam nežiaril. Prvú sezónu mal slabú, druhú o niečo lepšiu. Následne ho podpísal kontinentálny tím ColoQuick a to len na základe toho, že našiel jeho výsledky a výkony na aplikácii Strava.

Dostal poloprofesionálnu zmluvu, popri cyklistike pracoval v továrni na ryby. Zrejme ani on neveril, že raz bude profesionálom. Začal sa ukazovať, až keď mal 21 rokov. V rovnakom veku už Pogačar oslavoval celkový triumf na Tour… Keď Vingegaarda v roku 2019 podpísalo Jumbo – Visma, nikto nechápal, prečo práve jeho. Teraz sa to ukazuje ako geniálny ťah.

Primož Roglič Čítajte viac Komplikácie pre lídra Tour. Roglič odstúpil, ďalší pomocník skončil na nosidlách

Je jeho výhodou silnejší tím?

Určite. Domestici Pogačara sú zatiaľ sklamaním. Ako-tak sa môže spoľahnúť len na trojicu Soler, McNulty, Majka. Vingegaard má po ruke silnejšiu úderku, hoci prišiel o Primoža Rogliča, ktorý opäť doplatil na zranenia. Počas stredajšej etapy, v ktorej sa zrodil Dánov útok, mal Pogačar okolo seba šiestich jazdcov súperovho tímu. To je veľká presila.

Ako zvládol Alpy Peter Sagan?

Celkom fajn. Dobré je, že nemá problémy. Ešte pred pár mesiacmi mal veľké výkonnostné mínusy. Je pozitívne, že pokračuje a nie je posledných skupinách. Boli horské etapy, v ktorých držal krok s najlepšími dlhšie ako iní špurtéri. Všetci vieme o jeho zdravotných komplikáciách z prvej polovice roka. Už na začiatku Tour bolo jasné, že nemôže ísť ultraofenzívne, naskakovať do každého úniku. Chýbajú mu pretekárske dni, o ktoré ho obrala choroba.

Ovplynilo ho odstúpenie jeho dvorného domestika Daniela Ossa?

Čiastočne áno. Peter a Daniel sú kamaráti, bývali spolu v izbe. V rámci tímu tvoria výbornú partiu, je vždy mínusom, ak vám vypadne jeden z členov.

Jasper Philipsen Čítajte viac Stále medzi najlepšími! Dal som do toho všetko, vravel štvrtý Sagan

Uvidíme Sagana špurtovať v nedeľu na Elyzejských poliach?

Áno, do Paríža by mal dôjsť. Na štarte Tour nebolo jasné, že vydrží celé tri týždne. Ale podľa toho, ako prešiel Alpy, mal by zvládnuť aj Pyreneje. Sagan v Paríži je aj priorita tímu. TotalEnergies nejazdí dobre, nechce skončiť v hanbe a aj preto urobí všetko pre to, aby jeho najväčšia hviezda dorazila do cieľa.

Má šancu na triumf v najslávnejšom špurte?

Určite. Takú istú ako ostatní rýchlici. V súčasnom pelotóne nie je dominantný špurtér, ktorý by vyhrával hromadné dojazdy ako na bežiacom páse. Jazdci budú unavení po troch týždňoch. Sagan je dostatočné skúsený, môže to využiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Lukáš Timko #Tour de France 2022