Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stále medzi najlepšími! Dal som do toho všetko, vravel štvrtý Sagan

Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil v nedeľnej 15. etape Tour de France štvrté miesto.

17.07.2022 17:52 , aktualizované: 19:00
Jasper Philipsen Foto:
Jasper Philipsen zdoláva Wouta Van Aerta, Madsa Pedersena a Petra Sagana.
debata (7)

Zvíťazil belgický cyklista Jasper Philipsen z tímu Alpecin-Fenix. Presadil sa v záverečnom dlhom špurte 202,5 km etapy z Rodezu do Carcassonne pred krajanom Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma), tretiu priečku obsadil Dán Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Žltý dres celkového lídra si pred tretím voľným dňom na 109. ročníku podujatia udržal aj napriek pádu Dán Jonas Vingegaard z Jumbo-Visma.

Pred dvojnásobným obhajcom prvenstva Slovincom Tadejom Pogačarom (SAE Team Emirates) má naďalej náskok 2:22 min. Sagan figuruje v celkovom poradí na 130. pozícii (+3:01:36 h).

"V prvom rade by som sa chcel poďakovať všetkým svojim kolegom za ich dnešnú úžasnú prácu. Očakávali sme ťažkú etapu a horúčava to ešte sťažovala.

V šprinte som do toho dal všetko a urobil som všetko, čo bolo v mojich silách, skončil som štvrtý. Po zajtrajšom oddychovom dni sa všetci sústreďujeme na tretí týždeň Tour," uviedol Sagan na sociálnych sieťach.

Pätnásta etapa Tour de France v obrazoch Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Jedna z demonštrantiek počas 15. etapy Tour de...

V nedeľu čakala na pretekárov zvlnená etapa, ktorá bola ako šitá na mieru pre odolných šprintérov a klasikárov. Na jej štarte sa už neobjavil Primož Roglič, Vingegaard tak prišiel o jedného zo svojich pomocníkov.

Peter Sagan, Daniel Oss Čítajte viac Pätnástu etapu Tour de France sme sledovali ONLINE

Rogliča čaká doliečovanie zranení, ktoré utrpel počas 5. etapy po páde na dlažobných kockách. V pretekoch pre pozitívny test na koronavírus nepokračovali ani Simon Clarke a Magnus Cort.

Do úniku sa prepracovali líder bodovacej súťaže Van Aert, Nils Politt a Mikkel Honoré. V hlavnej skupine vznikli diery, ale po 25 kilometroch etapy bol pelotón pohromade.

Aktivitou hýrili najmä jazdci BikeExchange – Jayco a Alpecinu-Deceuninck. Organizátori ešte pred štartom 15. etapy schválili protokol o extrémnom počasí.

Magnus Cort Nielsen Čítajte viac Covid prerieďuje štartové pole. Najnovšie vyradil víťazov etáp

Prinútili ich k tomu horúčavy, ktoré sa šplhali k 40 stupňom Celzia. Cyklisti mali povolené jesť od štartu až do méty 10 km pred cieľom, okrem toho organizátori umožnili 20-percentnú stratu na čas víťaza bez ohľadu na priemernú rýchlosť. Na juhozápade Francúzska bol v dôsledku horúčav vyhlásený tzv. oranžový výstražný stupeň.

Od začiatku nedeľňajšej etapy sa trápil Michael Mörköv, ktorý jazdil za pelotónom. Z vedúcej skupiny si 161 km pred cieľom vystúpil Van Aert. Atmosféra v pelotóne bola pokojná, náskok vedúcej dvojice predstavoval tri minúty. Na vrchole Côte d'Ambialet získal dva body Politt.

V kolóne mechanických vozidiel sa ocitol Sagan, no bez problémov sa vrátil späť. Sto kilometrov pred cieľom mal dvojčlenný únik náskok 1:30 min. Neskôr došlo k nepríjemne vyzerajúcemu pádu, po ktorom skončili na zemi Steven Kruijswijk, Jakob Fuglsang a Martijn Tusveld.

Primož Roglič Čítajte viac Komplikácie pre lídra Tour. Roglič odstúpil, ďalší pomocník skončil na nosidlách

Kruijswijka museli s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti naložiť do sanitky, Jumbo tak prišlo o kvalitného domestika do hôr. Kolízii sa nevyhol ani Vingegaard, no 56 km pred páskou sa vrátil do pelotónu. Na šprintérskej prémii získal dvadsať bodov Honoré, 15 vzal Van Aert.

Pôvodný únik bol dobehnutý a začalo sa stúpať na Côte des Cammazes. Sagan to zvládol bez problémov, čo mu dávalo solídne vyhliadky bojovať o etapový triumf v záverečnom špurte. Dvojica v úniku Benjamin Thomas – Alexis Gougeard mala 5 km pred cieľom desať sekúnd k dobru.

Jazdec Cofidisu sa ukázal ako silnejší a pokračoval sám, no 500 metrov pred páskou ho balík pohltil. Philipsen vsadil na dlhý šprint a táto taktika mu vyšla.

Tadej Pogačar doprial Jasperovi Philipsenovi... Foto: SITA/AP, Tim De Waele
Jasper Philipsen Tadej Pogačar doprial Jasperovi Philipsenovi víťaznú sprchu.

Dvadsaťštyriročný Belgičan vybojoval prvý etapový triumf na Tour a štvrtý na podujatiach Grand Tours. Sagan v nedeľu bojoval o víťazstvo, ale napokon nestačil na trojicu súperov.

"Víťazstvo je niečo neskutočné. Viem, aké je skončiť na Tour druhý či tretí. Zažil som ten pocit veľakrát, ale dnes to konečne vyšlo.

Pred záverečnou zákrutou som bol trochu zatvorený, ale potom sa mi otvoril priestor a mohol som špurtovať do cieľa. Vedel som, že mám dobré nohy. Som rád za celý tím, že sme sa dočkali víťazstva," povedal Philipsen.

Fakty z Tour de France

Výsledky 15. etapy Tour de France (Rodez – Carcassonne, 202,5 km): 1. Jasper Philipsen (Bel./Alpecin-Deceuninck) 4:27:27 h, 2. Wout Van Aert (Bel./Jumbo-Visma), 3. Mads Pedersen (Dán./Trek – Segafredo), 4. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies), 5. Danny van Poppel (Hol./Bora-hansgrohe), 6. Dylan Groenewegen (Hol./BikeExchan­ge), 7. Florian Senechal (Fr./Quick-Step Alpha Vinyl), 8. Luca Mozzato (Tal./B&B Hotels p/b KTM), 9. Andrea Pasqualon (Tal./Wanty-Gobert), 10. Fred Wright (V. Brit./Bahrain Victorious) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 59:58:28 h, 2. Tadej Pogačar (Slov./SAE Team Emirates) +2:22 min, 3. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos Grenadiers) +2:43, 4. Romain Bardet (Fr./Team DSM) +3:01, 5. Adam Yates (V. Brit./Ineos Grenadiers) +4:06, 6. Nairo Quintana (Kol./Team Arkea-Samsic) +4:15, 7. Louis Meintjes (JAR/Wanty-Gobert) +4:24, 8. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 9. Thomas Pidcock (V. Brit./Ineos Grenadiers) obaja +8:49, 10. Enric Mas (Šp./Movistar Team) +9:58 …, 130. SAGAN +3:01:36 h

Bodovacia súťaž: 1. Van Aert 378 b, 2. Pogačar 182, 3. Philipsen 176, … 8. SAGAN 104

Vrchárska súťaž: 1. Simon Geschke (Cofidis) 46 b, 2. Meintjes 39, 3. Neilson Powless (USA/EF Education) 37

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan