Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Matthews hrdinsky vypálil rybník vrchárom. Ďakoval Slovenke

Víťazom sobotnej 14. etapy 109. ročníka Tour de France sa stal austrálsky cyklista Michael Matthews z tímu BikeExchange.

16.07.2022 17:18 , aktualizované: 19:35
Michael Matthews Foto: ,
Michael Matthews v cieli 14. etapy Tour.
debata (5)

V závere 192,5 km dlhej etapy zo Saint-Étienne do Mende ušiel druhému Talianovi Albertovi Bettiolovi z EF Education-EasyPost, tretí skončil Francúz Thibaut Pinot z Groupama-FDJ.

Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) sa nezapojil do boja o víťazstvo, so stratou 25:32 min obsadil 132. miesto a v celkovom poradí figuruje na 143. priečke. Žltý dres celkového lídra si udržal Dán Jonas Vingegaard z Jumbo-Visma.

Víťaz zeleného dresu z roku 2017 vyhral prvú etapu na tohtoročnej Tour de France a celkovo štvrtú na slávnych pretekoch. V boji o žltý dres sa nič nezmenilo aj napriek veľkému útoku Slovinca Tadeja Pogačara v záverečnom stúpaní. Dán Vingegaard má pred dvojnásobným obhajcom prvenstva aj naďalej náskok 2:22 min.

Francúzsko cyklistika TdF 14. etapa Čítajte viac Štrnástu etapu Tour de France sme sledovali ONLINE

„V uplynulom období to u mňa bolo ako na horskej dráhe, hore, dole. Ale moja manželka a dcéra mi verili. Dcéra ma štyri roky a dnešné víťazstvo venujem jej,“ reagoval v prvej televíznej reakci Matthews, ktorý si v roku 2015 zobral Slovenku Katarínu.

„Mohli ste vidieť, ako veľmi som chcel vyhrať a preto som išiel do úniku. V skupine bolo veľa vrchárov, mal som z nich strach, preto som chcel prísť do cieľového stúpania s náskokom. V závere som sa snažil držať si svoje tempo a keď sa zlomilo stúpanie, dostihol som Alberta a zaútočil som,“ opísal dianie v etape.

V boji o žltý dres sa nič nezmenilo aj napriek veľkému útoku Slovinca Tadeja Pogačara v záverečnom stúpaní. Dán Vingegaard má pred dvojnásobným obhajcom prvenstva aj naďalej náskok 2:22 min.

Warren Barguil Čítajte viac V stredu predviedol odvážny únik. Po pozitívnom teste na Tour končí

Po piatkovej mierne zvlnenej etape s cieľom v Saint-Étienne čakal na cyklistov kopcovitý profil. Už od piateho kilometra sa stúpalo na Côte de Saint-Just-Malmont a etapa vyvrcholila na predcieľovom stúpaní na Côte de la Croix Neuve Montée Jalabert.

Na začiatku pretekov sa odohrával takmer hodinový boj, keď sa striedali nástupy. Hneď na prvom kopci skúsil zaskočiť tím Jumbo Pogačar, ktorý nastúpil z balíka a pokúsil sa dostať do úniku. Holandský tím však nič také nedovolil.

Zárobky cyklistov po prvom týždni Tour de France Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
15. Primož Roglič - Jumbo-Visma, 4 950 eur.

Až 150 kilometrov pred cieľom sa z výrazne zredukovaného pelotónu podarilo utiecť približne dvadsiatim jazdcom. Pelotón obsahoval asi 30 jazdcov, zaostali aj pretekári ako Roglič, ale postupne sa začali skupiny vracať späť do balíka, keď Jumbo konečne spomalilo. Za pelotónom sa pohyboval aj Peter Sagan.

Vo vedúcej skupine sa nachádzali takmer všetci favoriti ašpirujúci na triumf v sobotnej etape. Šprintérsku prémiu v Yssingeaux vyhral Matthews. V nasledujúcich kilometroch sa situácia upokojila a únik pomaly naberal veľký náskok.

Vpredu bol aj držiteľ bodkovaného dresu Simon Geschke. Na prvých dvoch kopcoch etapy ho predstihli Powless a Simmons, až tretia horská prémia Cote de Grandrieu sa stala jeho korisťou. Po stúpaní nastúpil z vedúcej skupiny Matthews.

V skupine za ním sa postupne začalo útočiť, až ho v čele doplnili Kron, Sánchez a Grosschartner. Na začiatku predposledného stúpania dňa Côte de la Fage s dĺžkou 4,2 km Bettiol s Uránom s tímu EF roztrhali skupinu prenasledovateľov.

Toto sú partnerky najlepších cyklistov na svete Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Mathieu van der Poel a jeho kráska Roxanne...

Na vrchol kopca však prišla ako prvá štvorica cyklistov s náskokom asi polminúty. Z boja o etapu vypadli Mollema a Woods. Pri klesaní mal problémy Kron a vypadol z čelnej skupinky.

V záverečnom stúpaní najskôr viedol Matthews, ktorého tri kilometre pred cieľom predstihol Bettiol. Austrálčan sa však dokázal dotiahnuť na Taliana a na jeho následný nástup už súper nenašiel odpoveď. Matthews vyhral etapu s 15-sekundovým náskokom pred Bettiolom, tretí finišoval Pinot (+ 34 s).

Fakty z Tour de France

Výsledky 14. etapy (Saint-Étienne – Mende, 192,5 km): 1. Michael Matthews (Aus./BikeExchange-Jayco) 4:30:53 h, 2. Alberto Bettiol (Tal./EF Education-EasyPost) +15 s, 3. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) +34, 4. Marc Soler (Šp./SAE Team Emirates) +50, 5. Patrick Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe), 6. Jakob Fuglsang (Dán./Israel-Premier Tech) obaja +58 s, 7. Felix Grosschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +1:06 min, 8. Lennard Kämna (Nem./Bora-Hansgrohe), 9. Simon Geschke (Nem./Cofidis), 10. Louis Meintjes (JAR/Wanty-Gobert) všetci +1:12,… 132. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +25:32 min

Celkové poradie: 1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 55:31:01 h, 2. Tadej Pogačar (Slov./SAE Team Emirates) +2:22, 3. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +2:43, 4. Romain Bardet (Fr./DSM) +3:01, 5. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) +4:06, 6. Nairo Quintana (Kol./Arkéa Samsic) +4:15, 7. Louis Meintjes (JAR/Wanty-Gobert) 8. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) obaja +4:24, 9. Thomas Pidcock (V.Brit./Ineos Grenadiers) +8:49, 10. Enric Mas (Šp./Movistar) +9:58,… 143. SAGAN +3:01:36 h

Bodovacia súťaž: 1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 333 b, 2. Pogačar 164, 3. Fabio Jakobsen (Hol./QuickStep Alpha Vinyl) 155, … 10. SAGAN 86

Vrchárska súťaž: 1. Geschke 46 b, 2. Meintjes 39, 3. Neilson Powless (USA/EF Education) 37

Videopreview 15. etapy:

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Michael Matthews