Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súperi ho nezastavia. Van Aerta stopne už iba covid či pád

Absolútne suverénny. A tobôž nie večne druhý. Belgičan Wout van Aert v utorok, vo 4. etape na Tour de France, potvrdil, že je najvšestrannejší cyklista na svete. Je nielen elitný časovkár a špurtér.

06.07.2022 14:50
Wout Van Aert Foto: ,
Zamračený Wout Van Aert.
debata (2)

Najbližšie dni ukážu, že dokáže oveľa viac. Podľa cyklistického experta Lukáša Timka ho zo zeleného dresu vyzlečie už iba športová smola.

Prekvapila vás jeho dominancia?

Vôbec. Naopak, je veľmi sympatické, ako sa snaží. Primož Roglič o ňom povedal, že je to cyklistický šialenec a podľa mňa to pekne vystihol. Wout je jednoducho v pelotóne najuniverzálnejší. Súboj o zelený dres je v tejto chvíli rozhodnutý, ide už len o druhé miesto. Van Aert nemá kde stratiť, na žiadnom teréne. Keby chcel, boduje všade. Je to klasa. Dokonca aj v čistom špurte má obrovskú rýchlosť a po ruke skvelého rozbiehača Laporta.

Znamená to, že Sagan by už mal vypustiť špurty na prémiách?

Určite nie. Ide stále o kvalitné druhé miesto v bodovacej súťaži. A – napokon – všetko sa môže stať. Van Aert môže spadnúť, môže dostať covid-19 alebo ho zradiť údajne poranené koleno, s ktorým cestoval na Tour. Spomínate si na Saganovu dominanciu pred rokmi? Michael Matthews bojoval až do konca, hoci mal veľkú stratu. Peter by to určite nemal vypustiť. Záleží však aj od toho, ako sa po úvodných etapách cíti.

Cyklisti s najvyšším počtom víťazstiev Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
1. Eddie Merckx (Belg.): 283 víťazstiev.

Máte vari pochybnosti?

Ktovie, možno si povie, že prémie mu nestoja za to a radšej pošetrí energiu. Lebo všetko sa ráta, každý šprint. Zatiaľ som milo prekvapený, Sagan na jar jazdil otrasne. Nebolo to ono. Teraz ožil. V TotalEnergies sa naňho mimoriadne spoliehajú, nemajú iné karty. Anthony Turgis je skvelý klasikár, má za sebou výbornú jar, no na Tour prišiel evidentne bez formy. Navyše spadol. Je mimo. Všetko stojí a padá na Petrovi. Nechajme sa prekvapiť, najbližšie dni veľa povedia.

Nemôže Van Aert nakoniec zaútočiť aj na žltý dres?

Keď Julian Alaphilippe mohol byť štvrtý, tak môže byť aj Van Aert. Ale na víťazstvo v tejto chvíli ešte nemá. Možno o pár rokov. Uvidíme zajtra na Planine krásnych dievčat, či si udrží priebežné vedenie. Záleží, aké pokyny dostane od tímu. Pred nami je toho ešte veľa. Mnoho zaujímavých etáp, teraz to bude veľmi zaujímavé.

Tímy a jazdci na Tour de France 2022 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
UAE Team Emirates: POGAČAR Tadej, BENNETT...

Zavarí niekto Tadejovi Pogačarovi?

Je dobré, že najlepší pretekár súčasnosti nejazdí za najlepší tím – Jumbo-Visma. Lebo s Ineosom to bola svojho času fakt nuda. Pogačar nemá k dispozícii najlepších domestikov, keď náhodou vypadne, jeho UAE Emirates zrazu nebude mať na koho jazdiť.

Jumbo je v inej situácii, aj keby s Rogličom nezískalo žltý dres, môže pozbierať všetky ostatné. Nielen zelený, ale aj bodkovaný pre najlepšieho vrchára či biely pre jazdca do 25 rokov. Evidentne chce vyhrávať všade, aby na konci prípadne mohlo povedať, že aj bez žltého dresu bolo úspešné.

V záverečnom špurte sa snažil o čo najlepší výsledok aj Peter Sagan (tretí sprava). Čítajte viac Časy, keď Sagan dominoval, sú preč. Teraz sa pozerá na chrbty rivalov
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Wout van Aert #Tour de France 2022