Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohádaní na krv. Jakobsen: Nikdy mu to nezabudnem

Kedysi boli priateľmi, kolegami, ktorí súťažili spolu v národnom tíme. Vládla medzi nimi úcta a rešpekt. To však už neplatí.

04.07.2022 16:31
debata
Víťazný Dylan Groenewegen v cieli nedeľnej etapy. Foto: SITA/AP, Daniel Cole
Dylan Groenewegen nemohol uveriť, že vyhral. Víťazný Dylan Groenewegen v cieli nedeľnej etapy.

Holandské cyklistické hviezdy Fabio Jakobsen a Dylan Groenewegen sa spolu už ani nerozprávajú. Elitných špurtérov rozdelila havária na Okolo Poľska 2020.

Groenewegen v rýchlom špurte, ktorý organizátori naplánovali z kopca a cyklisti dosahovali rýchlosť na hranici 80 km/h, vytlačil krajana do bariéry, nasledoval pád, po ktorom Jakobsen narazil do kovovej bariéry.

Náraz bol taký silný, že mu vybil takmer všetky zuby. Cyklistu museli oživovať, následne absolvoval niekoľko operácií a dlhú rekonvalescenciu.

VIDEO: Jan Svorada v relácii Fair Play o šanciach Petra Sagana na Tour de France 2022

Video

Groenewegen dostal za nebezpečný manéver od cyklistických šéfov zákaz súťaženia na 9 mesiacov, ale to nebolo to najhoršie.

Stal sa obeťou psychického teroru. Ľudia sa mu vyhrážali smrťou a vyhrážky adresovali aj jeho rodine. Bál sa chodiť na ulicu, trénoval „zamaskovaný“ v kukle a okuliaroch.

Žiadne gratulácie

Na Tour de France 2022 sa ich stretli cesty opäť.

Obaja bojujú o zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Jakobsen vyhral špurtérsku koncovku v sobotu, čo bol pre neho prvý kariérny triumf na Tour.

Groenewegen zase triumfoval v nedeľu. Na víťazstvo v seriáli WorldTour čakal pre dištanc a komplikácie, ktoré postretli jeho kariéru po havárii, dlhé tri roky.

704795545 Sagan Peter Tour Čítajte viac Vulgárny Sagan. Kamery zachytili, ako nadával Van Aertovi

Za normálnych okolností by si krajania gratulovali a mali by radosť jeden z druhého. Od holandskej dvojice sa však fanúšik nič podobného nedočká.

"Nemám problém priznať, že pred haváriou som ho uznával. Dá sa povedať, že som k nemu aj vzhliadal. Ale havária všetko zmenila.

Chybu, ktorú urobil a ktorá zapríčinila môj pád, mu nikdy nezabudnem," vravel s kamennou tvárou Jakobsen po nedeľnej etape, v ktorej po pokazenej spolupráci so špurtérskym vláčikom QuickStepu vpredu chýbal.

Krajana naďalej viní z toho, že sa mu za haváriu dostatočne neospravedlnil a ani ju poriadne neoľutoval.

Milan Jurčo Čítajte viac Sagan jazdil na zadnom kolese a robil šmyky. To je zasa on

Groenewegen o incidente odmieta rozprávať. „Trest za to, čo sa stalo, som si odpykal. Pozerám sa už len dopredu,“ vraví jazdec tímu BikeExchange-Jayco.

K ďalšiemu stretu bývalých parťákov príde v utorok. Tour má po voľnom dni na programe prvú špurtérsku etapu na území Francúzska.

Súboj najrýchlejších jazdcov by sa mal uskutočniť v Calais, 4. etapa má celkovo 171 km a štartuje v Dunkirku. Pozrite si jej preview:

Video: preview 4. etapy s expertom Lukášom Timkom

Video
Favoriti na zelený dres na cyklistickej Tour Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (Hol./Quick-Step Alpha Vinyl, 25...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Dylan Groenewegen #Fabio Jakobsen #Tour de France 2022