Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Sagan jazdil na zadnom kolese a robil šmyky. To je zasa on

Sagan má v zbierke sedem zelených tričiek z Tour. Pridá k ním aj ôsme?

To nepredpokladám. V jeho aktuálnej situácii je to málo pravdepodobné. Chýba mu z rôznych dôvodov hrubý základ, lepšia kondícia i výkonnosť, z ktorých by ťažil, prechádzal z etapy na etapu a vedel úspešne zregenerovať sily.

Ako hodnotíte profil trate? Komu by mohol najviac sedieť?

Dokonale preverí každého, kto chce v pretekoch triumfovať. Víťaz nemôže mať slabiny, musí byť špičkový časovkár a silný aj v kopcoch. Nemusí byť úplne najlepší vrchár v pelotóne, ale jeho súperi mu nesmú v prudkých stúpaniach príliš ujsť. Dôležitá je aj taktika, stratégia jazdy.

Čo považujete za dôležité?

Favoriti musia vedieť silami šetriť. Jazdiť hospodárne. Aj to je umenie. Nik si nemôže dovoliť, čo kedysi Bernard Hinault, ktorý v etape, ako vravia cyklisti, rozvešal pelotón. A na druhý deň spravil to isté. Tie časy sú už preč.

Rozhoduje sa v časovkách a kopcoch, lenže každý musí byť v strehu aj v rozbehových etapách v úvodnej časti. Tie prežiť, nestratiť v nich, nepopadať, nezraniť sa, to je potom smola. K cyklistike patria aj pády, a tie môžu postihnúť každého. Odreniny prebolia, ale so zlomeninou nik preteky nevyhrá.

Favoriti na zelený dres na cyklistickej Tour Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (Hol./Quick-Step Alpha Vinyl, 25...

Už ste spomenuli, že kandidátov na prvenstvo je viac. Komu veríte vy?

Držím palce Slovincom. Sú príklad aj pre nás. Slovinsko je menšie ako Slovensko, má menej obyvateľov. Nie sú špekulanti, vedia ťahať, sú dobrí časovkári i vrchári, komplexní jazdci.

Tadej Pogačar je vysoký favorit. Má aj dobrý tím, ktorý ho dokáže podporiť. Uznávam aj Primoža Rogliča. Ten je síce v inom tíme, ale sledujem oboch dlhšie, a hoci sú súperi a každému ide o výsledok, nikdy nejdú vyslovene proti sebe, sú zladení. Je to trochu skryté, ale jazdia na svoj i slovinský efekt, navzájom si nesťažujú situáciu.

Koho považujete za ich najväčších súperov?

Veľmi dobrí sú Nemci, alebo presnejšie Bora. Má vysoké ambície, možno aj dvoch cyklistov, ktorí by mohli byť medzi najlepšími, jeden z nich si môže trúfať na prvú trojku. Higuita bol druhý vo Švajčiarsku, ale pokojne môže prekvapiť aj Schachmann.

Spomínam ich preto, lebo donedávna v ich tíme jazdil aj Sagan. Veľmi mu pomohol, najmä vďaka nemu sa tím dostal do povedomia vo svetovom pelotóne, hoci na celkové víťazstvá v ťažkých pretekoch Sagan neútočil. Teraz si už trúfajú aj na ne.

Milan Jurčo

  • Bývalý československý cyklista sa narodil 14. septembra 1957 v Liptovskom Hrádku, vyrastal v neďalekom Dovalove.
  • Na amatérskych MS získal v roku 1985 striebro a v roku 1981 bronz v časovke tímov na 100 km.
  • Väčšinu kariéry prežil v Interi Bratislava, v roku 1987 prestúpil k profesionálom, tri roky bol člen tímu Supermercati Brianzoli-Chateau d'Ax.
  • Ako prvý Slovák štartoval na Tour de France – v roku 1987 (preteky nedokončil) a v roku 1988 (v časovke obsadil 3. a 7. miesto).
  • V roku 2000 pôsobil ako šéf Slovenského cyklistického zväzu, neskôr ako predseda i člen kontrolnej komisie.
  • Po skončení aktívnej pretekárskej kariéry sa venuje podnikaniu, predaju i servisu v Liptovskom Hrádku.
  • S manželkou Zdenkou má tri deti: dcéru Michaelu, synov Milana a Mateja, obaja sa venovali cyklistike, pričom Matej ako junior vyhral celkovo Svetový pohár a trikrát štartoval na Vuelte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Milan Jurčo