Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Sagan jazdil na zadnom kolese a robil šmyky. To je zasa on

Aj vy ste sa stretli s dopingom?

Samozrejme, skúšali to, ale nemusel som ho brať. Nebola to povinnosť. Pre mňa nemal doping význam. Nepotreboval som, aby som bol v kopci o niečo rýchlejší, v ťažkej etape o skupinu skôr v cieli.

Či som mal stratu desať, alebo dvadsať minút, mi bolo jedno. Niekto tvrdí, že ho nútili alebo že niečo zobral a nevedel o tom, takým rečiam príliš neverím. Na trhu je bežne dostupných množstvo liekov. Napríklad EPO. Keď ho berie chorý, pomôže mu. U zdravého chlapa robí divy.

Neriskujú príliš lekári?

Športoví lekári v tíme sa tomuto zväčša nevenujú. Nebudú riskovať svoju povesť, lekársky diplom. Sú tam preto, lebo cyklisti majú objektívne dosť rôznych problémov, ktoré musia riešiť. Prechladnutia, dozvuky pádov a podobne. Doping ide inými kanálmi.

Ako sa dostane k cyklistom?

Sú rôzne cesty, ale často ide cez masérov. Nechcite mená, ale mám dobré informácie. A keďže viem, ako to beží, nedvíhajú ma až tak zo stoličky veľké výkony, ktoré vidím. Beriem to s rezervou. Platí, že každý sa usiluje zvyšovať svoju výkonnosť, ako vie.

Aj ja, stále jazdím na bicykli, a keď vyrazíme na ťažšiu štreku, musím byť pripravený, aby ostatní na mňa nečakali niekde polhodinu. Sledujem, ako sa vo vyššom veku správa môj organizmus, ako reaguje. To môže robiť každý z nás.

Tímy a jazdci na Tour de France 2022 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
UAE Team Emirates: POGAČAR Tadej, BENNETT...

Zvyšujete si výkonnosť podpornými prostriedkami?

Nie, nevyužívam ani rôzne energetické nápoje, tyčinky, ktoré pomáhajú, sú povolené a mám ich v obchode poruke. Nejem už ani tatranky, ktoré sme si ako amatéri užili na kilá a po ktorých sa nám prášilo z úst… (smiech).

Beriem si na bicykel chlieb so salámou či slaninou. Ale keď mám pred sebou náročnejšiu jazdu, prispôsobím si stravu, lebo tá má význam. Za mnohé roky viem, čo potrebujem. Nemusím síce už nikomu nič dokazovať, ale chcem, aby sa mi dobre jazdilo, aby sa mi dobre točili nohy, mal som radosť z pohybu.

Sagan strávil na jar tri týždne vo vysokohorskom prostredí v Utahu. Pomohlo mu to?

Vždy keď absolvoval tento tréningový pobyt, tak mu to v ďalších týždňoch sezóny pomohlo. Verím, že to bude platiť aj teraz. Vrátil sa do Európy a vyhral etapu na Okolo Švajčiarska.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Milan Jurčo