Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagana blokoval líder van Aert. Slovák bojoval o pódium až do konca

Slovenský cyklista Peter Sagan napokon obsadil v 3. etape štvrté miesto. Triumfoval Holanďan Dylan Groenewegen.

03.07.2022 17:36
Dylan Groenewegen (vpravo) sa teší z triumfu v... Foto:
Dylan Groenewegen (vpravo) sa teší z triumfu v 3. etape. Peter Sagan (vpravo) skončil štvrtý.
debata (41)

Prvenstvo jazdca tímu BikeExchange-Jayco potvrdila až cieľová fotografia. Sagana v drese TotalEnergies predstihli v záverečnom špurte aj Belgičania Wout Van Aert (Jumbo-Visma) a Jasper Philipsen (Alpecin). Van Aert skončil tretíkrát na druhom mieste a udržal si žltý dres lídra celkovej klasifikácie.

Dvadsaťdeväťročný Groenewegen sa tešil z prvého etapového triumfu na TdF od roku 2019. "Včera som bol na seba nahnevaný, ale dnes sme boli osem kilometrov pred cieľom v dobrej pozícii.

Záverečný špurt 3. etapy.

Trochu sme stratili, ale tím ma rýchlo dostal tam, kde som chcel byť. V záverečnej zákrute som musel bojovať o pozíciu, nakoniec sa to však podarilo," uviedol Groenewegen bezprostredne po pretekoch v televíznom vysielaní.

Hneď v úvode záverečnej etapy na dánskom území vyrazil do úniku domáci Magnus Cort Nielsen z EF Education a získal bod na prvej vrchárskej prémii, čím si udržal bodkovaný dres. Pelotón ho dostihol 52 kilometrov pred cieľom po tretej prémii.

Tretia etapa Tour de France v obrazoch Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan akoby ukazoval na Wouta van Aerta,...

Dán medzitým pridal na svoje konto 20 bodov aj na tej rýchlostnej, v ktorej bol Sagan piaty a s jedenástimi bodmi zostal v priebežnom hodnotení na štvrtom mieste. Po nej síce Slovák za balíkom zaostal, no tímový kolega Alexis Vuillermoz mu pomohol naspäť.

Pre cieľový špurt bola kľúčová záverečná zákruta, do ktorej mal Sagan dobrý nájazd a držal sa za Calebom Ewanom. Do šprintu vyrazil po pravej strane a vo veľmi tesnom závere ho smerom na bariéru vytláčal Van Aert, na ktorého adresu trojnásobný majster sveta po prejazde cieľom nahnevane gestikuloval. V celkovom hodnotení sa posunul na 91. miesto so stratou 1:39 minúty.

„Nakoniec som štvrtý, čo nie je zlé. Šprint Van Aerta nemôžem súdiť, na to sú rozhodcovia. Finále bolo nervózne, ale sme na Tour. Dánska časť Tour bola super, je fajn opäť vidieť toľko fanúšikov,“ povedal k záveru pretekov Sagan pre webstránku cycling-info.sk.

Výsledky 3. etapy (Vejle – Sönderborg, 182 km):
1. Dylan Groenewegen (Hol./BikeExchange-Jayco) 4:11:03 h, 2. Wout Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin), 4. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies), 5. Fabio Jakobsen (Hol./Quick-Step Alpha Vinyl), 6. Christophe Laporte (Fr./Jumbo-Visma), 7. Alberto Dainese (Tal./DSM), 8. Hugo Hofstetter (Fr./Team Arkéa-Samsic), 9. Caleb Ewan (Lotto–Soudal), 10. Danny van Poppel (Hol./Bora-Hansgrohe) všetci rovnaký čas ako víťaz
celkové poradie po 3. etape:
1. Van Aert 9:01:17 h, 2. Yves Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) +7 s, 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +14, 4. Mads Pedersen (Dán./SAE Team Emirates) +18, 5. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Deceuninck) +20, 6. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +22, 7. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +23, 8. Adam Yates (V. Brit./Ineos Grenadiers), 9. Stefan Küng (Švaj./Groupama-FDJ) +30, 10. Tom Pidcock +31 (V. Brit./Ineos Grenadiers), …, 91. SAGAN +1:39 min
poradie v bodovacej súťaži:
1. Van Aert 107 bodov, 2. Jakobsen 90, 3. Groenewegen 60, 4. SAGAN 54, 5. Magnus Cort Nielsen (Dán./EF Education-EasyPost) 42, 6. Laporte 37
poradie vo vrchárskej súťaži:
1. Cort 6 bodov

Toto sú partnerky najlepších cyklistov na svete Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Mathieu van der Poel a jeho kráska Roxanne...

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan