Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ty hlúpa opica! Sagan vyzve dávneho rivala

Nič nie je isté - len smrť, dane a Peter Sagan v zelenom drese na parížskom pódiu.

30.06.2022 06:58
France Cycling Tour de France Van Aert Foto: ,
O tom, aké je to vyhrať zelený dres, debatoval Wout Van Aert na lanskej Tour de France s Markom Cavendishom.
debata (3)

Nikto na Slovensku sa nenahnevá, ak by fanúšikovská fráza platila aj na tohtoročnej Tour de France, ale favoritov bodovacej súťaže treba hľadať inde.

Tí hlavní sú z Beneluxu a trojnásobnému majstrovi sveta nič nedarujú.

Favoriti na zelený dres na cyklistickej Tour Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (Hol./Quick-Step Alpha Vinyl, 25...

Naďalej však platí, že sedemnásobného držiteľa zeleného trička netreba odpisovať. Hoci jeho forma, ktorú tento rok ovplyvnila choroba, je veľkým otáznikom, Sagan môže zúročiť bohaté skúsenosti a zaútočiť zozadu.

Kto sú cyklisti, s ktorými si to rozdá v boji o „maillot vert“?

Drzý a sebavedomý

Vlani poslušne stiahol chvost a pracoval pre slovinského lídra. Tento rok to bude iné. Wout van Aert dostal súhlas od šéfov Jumbo-Visma na útok na zelený dres a hodlá svetu ukázať, že je najkomplexnejší cyklista súčasnosti.

Predviedol to už na Tour 2021, keď vyhral časovku, horskú i prestížnu špurtérsku etapu na Elyzejských poliach. Počas väčšiny pretekov však musel byť k dispozícii Primožovi Rogličovi, ktorý útočil na žltý dres.

669033582 Burgaudeau Čítajte viac Sagan a jeho partia. TotalEnergies ide na Tour s touto zostavou

Nemohol svojvoľne špurtovať a už vôbec sa pokúšať o body na rýchlostných prémiách. Tohtoročný cieľ je jasný – zelené tričko.

„A nielen to. Primož môže počítať s mojou podporou vždy, keď to bude potrebovať. Verím si, že zvládnem obe úlohy,“ vraví sebavedomý Belgičan.

So Saganom ho spája bohatá história. Temperamentní rivali si nič nedarujú, na Tour 2020 medzi nimi lietali aj vztýčené prostredníky a nadávky. Belgičan si vtedy pohneval slovenských fanúšikov, keď Žilinčana nazval „hlúpou opicou“.

Tento rok absolvoval len 22 pretekárskych dní a prípravu podriadil výhradne Tour. Naštrbilo ju zranenie kolena spred dvoch týždňov, ale Van Aert sa dal dohromady a hlási pripravenosť.

V jeho prípade platí, že na ceste za triumfom v bodovačke ho môže zastaviť len vlastný tím – ak mu prikáže pomáhať Rogličovi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tour de France 2022