Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Peťo je Peťo. Vedel som, že Sagan sa ma v jednom momente zbaví

Úmorné teplo, kopce, nastúpaných takmer 4-tisíc metrov. Ak má mladý cyklista proti sebe jazdca formátu Petra Sagana, je takmer bez šance. Lukáš Kubiš (22) sa hviezdneho kolegu nezľakol.

27.06.2022 13:16
Kubiš Foto:
Lukáš Kubiš (vľavo) a Peter Sagan.
debata

Na víkendovom národnom šampionáte držal ako jediný z krajanov krok s trojnásobným majstrom sveta až do posledného kola a napokon po zásluhe vybojoval titul vicemajstra Slovenska. „Prehrať so Saganom nie je žiadna hanba. Je to stále fenomenálny cyklista,“ vraví jazdec Dukly Banská Bystrica.

Stihli ste zregenerovať po náročnom podujatí?

Už áno, pomohla aj masáž. Boli to veľmi náročné preteky, jedny z najťažších v mojej kariére. Nohy v závere boleli. V cieli som mal skutočne dosť, ak by sme mali ísť ešte jedno kolo, tak neviem, či to zvládnem. Ak by organizátori pridali ešte 500 výškových metrov, preteky by mali parametre kráľovskej etapy na Tour de France. Aj preto je strieborná medaila pre mňa zadosťučinením.

O čom svedčí nedeľňajší výsledok – je Peter Sagan slabší alebo sa Lukáš Kubiš zlepšil?

Peter je svetová extratrieda, na tom sa nič nezmenilo. Bolo to vidieť aj počas pretekov. Keď pridal, musel som zamakať, aby som sa ho udržal. Určitý progres nastal aj u mňa. Mám viac skúseností. Keď Sagan roztrhal pelotón, správne som využil moment a ako jediný zo Slovákov som sa ho dokázal udržať.

Išli ste do pretekov s tým, že si chcete napraviť chuť po nevydarenej časovke?

Presne tak. Štvrtok mi nevyšiel. V časovke som ešte pociťoval problémy s kolenom, ktoré som si poranil na Okolo Slovinska. Napokon sme to s fyzioterapeutom dokázal rozcvičiť a eliminovať bolesti. V nedeľu som už bol pripravený a som rád, že to vyšlo.

Peter Sagan Čítajte viac Nadvláda pokračuje, Sagan slávi ôsmy titul. Jeho reakcia v cieli pobavila

Komunikovali ste počas pretekov so Saganom alebo to bol nekompromisný súboj jeden proti jednému?

Rozprávali sme sa spolu, samozrejme. Vedel som, že v jednom momente sa ma zbaví, pretože Peťo je Peťo. (úsmev) Ako správny športovec som ho skúšal „odpárať“, ale boli to skôr výkriky do tmy. Už som to spomínal – on je extratrieda, netreba k tomu nič viac dodať.

V cieli povedal, že z pretekov si veľa toho nepamätá, pretože bolo veľmi teplo. Vnímali ste to rovnako?

Áno. Práve teraz začínajú veľmi teplé dni a telo si na horúčavy ešte nestihlo dostatočne zvyknúť. Posledné dve kolá sme ťahali našu skupinu predovšetkým my dvaja, pretože Česi z tímu Elkov mali vpredu svojho jazdca a nechceli spolupracovať. Hoci v poslednom kole mi ušli, dopadlo to pre mňa úspešne.

Koľko bidonov vody ste vypili?

Nepočítal som to presne, ale takých dvadsať určite.

Je pre mladého Slováka jedným z cieľov kariéry zdolať Sagana na domácom šampionáte?

Určite. Peter je trojnásobný svetový šampión, zdolať ho je výzva a zároveň méta do budúcnosti. Bola by to veľká paráda. Verím, že raz mu dres s trikolórou vezmem.

Stále platí, že pre domácich jazdcov je ťažké súťažiť v ére Sagana?

Nevnímam to tak, ani moji kolegovia. Peter je odskočený nielen od nás, ale aj od ostatných profesionálov, ktorí sa pohybujú vo svetovej cyklistike. Je na každom z nás, aby sme sa snažili stať čo najlepšími jazdcami a dokázali sa mu čo najviac priblížiť.

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

V príprave na šampionát ste sa s Duklou zúčastnili na podujatí Okolo Slovinska. Aké bolo súťažiť s hviezdami ako Tadej Pogačar či Rafal Majka?

Skvelý zážitok. V Dukle máme mladý tím, získavali sme predovšetkým skúsenosti. Itinerár pretekov bol plný náročných kopcovitých etáp, v nich dominovali najlepší. Bola to skvelá príprava na preteky, ktoré nás čakajú v lete.

Aké to budú?

Najbližšie máme na programe európsky šampionát do 23 rokov. V lete sa pôjdu aj ME elite, verím, že sa dostanem do nominácie. Rovnaké platí aj o svetovom šampionáte v Austrálii. Ešte predtým nebudeme chýbať na Okolo Slovenska.

Aké máte ambície do budúcnosti?

Každý športovec sa chce posúvať vyššie. Verím, že ak budem na sebe poctivo pracovať, dostanem možnosť sa posunúť do prestížnejšieho tímu. Svetová cyklistika je plná kvalitných jazdcov, presadiť sa v širokej konkurencii je náročné.

Cyklisti v lete súťažia, kedy si doprajú dovolenku?

Po skončení sezóny. Hoci na jeseň už nebýva všade najteplejšie, snažím sa tento čas využiť na spoznávanie nových miest. Možnosti sú, treba len hľadať a potom ich využiť.

Toto je nová partia, ktorá bude pomáhať Saganovi Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
34-ročný Nór Edvald Boasson-Hagen by mohol byť...
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Lukáš Kubiš