Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pozitívne správy. Motivovaný Sagan si ide po ďalší titul šampióna

Jedenásť ročníkov za sebou patrí cyklistický dres s trikolórou výhradne do rodiny Saganovcov. Bratská dvojica neplánuje porušiť tradíciu a počas víkendu zabojuje na juhu Česka o predĺženie série.

23.06.2022 12:40
699730761 Sagan Foto:
Peter Sagan víťazí v 3. etape na Okolo Švajčiarska 2022.
debata (4)

Ak sa nestane nič nečakané, Peter a Juraj Saganovci sa postavia na nedeľný štart spoločných majstrovstiev Česka a Slovenska, ktoré sa uskutočnia v okolí miest Kovářov a Mladá Vožice.

„Peter ide podľa plánu. V nedeľu zabojuje o titul slovenského šampióna a potom ho čaká Tour de France. Platí však, že aj cyklistika je len šport. Definitíva padne až vtedy, keď sa postaví na štart,“ vraví šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Nadupaní Česi

Ešte pár dňami bol Saganov štart ohrozený. Trojnásobný majster sveta mal na podujatí Okolo Švajčiarska pozitívny test na covid.

Peter Sagan Čítajte viac Magnet na covid, rekordér nákazy. Pozitívny Sagan rozvíril aj vášne

Rovnaká choroba ho vyradila zo súťaženia aj na začiatku sezóny, následne ho trápil postcovidový syndróm. V máji absolvoval výživný tréningový kemp v USA, na ktorom ladil formu na Tour.

Vo Švajčiarsku sa predviedol vo výbornom svetle, keď vyhral tretiu etapu a absolvoval dôležité pretekárske kilometre. Na chvíľu ho opäť stopol covid, ale zdá sa, že komplikácie sú zažehnané.

„Peter by mal štartovať, je prihlásený. Potvrdil mi to aj Ján Valach, športový riaditeľ jeho tímu. Spolu s Petrom zabojuje o titul aj jeho brat Juraj,“ tvrdí Privara.

Ak by Saganovci nemohli štartovať, Slováci by v porovnaní s českou konkurenciou vyzerali ako chudobní príbuzní. Domáci postavia kompletnú špičku vrátane elitných jazdcov ako Zdeněk Štybar či Jan Hirt, šiesty muž tohtoročného Gira d'Italia.

Peter Sagan po víťazstve v 3. etape na Okolo... Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / Profimedia
Peter Sagan Peter Sagan po víťazstve v 3. etape na Okolo Švajčiarska.

"Okrem Saganovcov sme zvedaví na Banskú Bystricu. Dukla má za sebou veľmi dobrú prípravu, na Okolo Slovinska sa jej jazdci mohli porovnať aj s hviezdami ako Tadej Pogačar či Rafal Majka.

V drese Dukly by sa mohol presadiť Lukáš Kubiš, považujem ho za „čierneho koňa“ pretekov," pokračuje prezident Slovenského zväzu cyklistiky.

Dynamit v nohách

Sagan má za sebou jedno z najťažších období bohatej kariéry. Zdravotné problémy ho odstavili od dôležitej časti klasikárskej sezóny, na ktorej sa mu tradične darilo.

Po prestupe z Bory-Hansgrohe do TotalEnergies musel čakať šesť mesiacov na prenikavejší výsledok, ktorý od neho čakali nielen experti, ale aj fanúšikovia.

Chuť si teraz môže napraviť nielen na federálnom šampionáte, ale predovšetkým na Tour.

„Vo Švajčiarsku ukázal, že stále má v nohách dynamit. Hoci viacerí ho už odpisovali, Peter sa dokázať vrátiť víťazným výkonom. Áno, tri mesiace pauzoval, ale Mark Cavendish absentoval tri roky a potom na lanskej Tour vybojoval štyri výhry i zelený dres. Obaja sú výnimočnými jazdcami,“ hodnotí Privara.

peter sagan, peter zanický Čítajte viac Víťazstvo je skvelé, no nepreceňujme ho. Sagan nie je favorit na zelený dres

Skúseného funkcionára mrzí, že slovenský fanúšik rýchlo zabúda na predchádzajúce úspechy. Sagan podľa neho stále patrí medzi elitu.

"Či už je to Peter alebo Petra Vlhová, priaznivci chcú od nich len triumfy. Zabúdajú na to, že stále vyhrávať sa nedá. Peter bol na výslní predchádzajúcich jedenásť rokov.

Teraz si prešiel zložitým trojmesačným obdobím a ľudia ho hneď odpisujú. Nie je to fér. K športovému úspechu potrebujete, aby do seba zapadlo veľa detailov, a predovšetkým zdravie" dodáva Privara.

Nedeľňajšie preteky s hromadným štartom kategórie elite merajú celkovo 197 km. Na cyklistov čaká desať okruhov so štartom i cieľom v mestečku Mladá Vožice. Priame vstupy z pretekov odvysiela stanica ČT Sport.

Nový bicykel Petra Sagana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový bicykel Petra Sagana.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Juraj Sagan