Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazstvo je skvelé, no nepreceňujme ho. Sagan nie je favorit na zelený dres

Málokto pozná Petra Sagana tak dobre ako Peter Zánický. Spolu boli na začiatku veľkej cyklistickej éry a stále sú v intenzívnom kontakte. Skúsený tréner však po víťazstve svojho niekdajšieho zverenca v 3. etape na Okolo Švajčiarska dvíha prst: "Nepreceňujme to. Nepasujme odteraz Petra do role favorita na zelený dres."

15.06.2022 11:04
peter sagan, peter zanický Foto:
Peter Sagan spolu s Petrom Zanickým.
debata (1)

Kde vás zastihla informácia o nečakanom triumfe?

Zhodou okolností som bol na cyklistickom tréningu s deťmi, zavolal mi jeden z rodičov. Viete, ako sa decká tešili? Viac ich nebolo treba motivovať. Šprint, ktorý o niekoľko minút absolvovali, bol intenzívnejší aj emotívnejší. Paráda.

Sagan vyhral po roku. Aj vy ste sa tešili ako dieťa?

Priznávam, že po takom dlhom čase je to naozaj zvláštny pocit. Nedá sa to však zrovnávať s epickými víťazstvami na Tour de France alebo na Paríž-Roubaix. Novinári ma v poslednom čase bombardovali otázkou: čo je s Petrom? Vravel som im, že ak bude aj naďalej jazdiť vzadu, ružovo to nevidím. Toto víťazstvo je skvelá informácia. Aj pre Petrovu hlavu.

Odľahlo jej?

Sagan je psychicky vyrovnaný. Oproti iným športovcom, ktorí by na jeho mieste hádzali flintu do žita, má jeden bonus. Takéto veci nerieši. Avšak odľahlo tímu – ukazuje sa, že je to na dobrej ceste. Ale opakujem, nepreceňujme toto víťazstvo, nerobme hneď z neho favorita na zelený dres. Doteraz sa špekulovalo, či má vôbec zmysel, aby šiel na Tour, toto je signál, že sa mu vracia pohoda. V tejto sezóne hádam nepovedal posledné slovo.

Peter Sagan Čítajte viac Famózny Sagan! V dramatickom špurte dal súperom lekciu

Keď pretekár vyhrá takúto náročnú etapu, nemôže to byť náhoda…

Okolo Švajčiarska nikdy nie je jednoduché. Pretekári nastúpajú každý deň okolo troch tisíc metrov a to sa už považuje za kopcovitú etapu. Navyše, na pretekoch je veľa dobrých klasikárov či šprintérov, konkurencia je veľká, žiadna druhá trieda. Víťazstvo sa cení. Náhodou sa k nemu nedopracujete.

Je vzpruhou aj pred začiatkom Tour?

Peter je skúsený borec. Je to signál aj pre TotalEnergies. Odteraz vedia, že sa môžu zaňho postaviť. Úplne inak sa pracuje, keď váš líder je víťazný typ, keď viete, že má dobré nohy. Vtedy idú všetci so silami až na dno.

Tušili ste, že Sagan nabral v Amerike takúto formu?

Azda aj on sám teraz iba zisťuje, čo mu telo dovolí. Po návrate z USA sme spolu netelefonovali, ale zhováral som sa s jeho bratom Jurajom. Peter bol sklamaný, že ho pred pár mesiacmi, pri intenzívnych hodnotách, telo neposlúchalo. Nevravím, že je už úplne fit, to sa dnes ešte povedať nedá, ale vidieť, že výbušnosť nestratil. Vyzerá, že aj nohy má fajn. Skvelá vzpruha.

Povedal vám niekedy, prečo sa mu v Amerike tak veľmi páči?

Vždy sa rád vracia k osvedčeným veciam. Po kempoch v Amerike sa mu väčšinou darilo. Vyhovuje mu tamojšia nátura, má tam pokoj, ľudia ho nepoznajú ako v Európe. Ja sám mám dobrý pocit, keď viem, že tam trénuje.

Peter Sagan Čítajte viac Svet ospevuje kráľa. Keď Sagan zacíti švajčiarsky vzduch...

Čech Leopold König nám pred pár rokmi povedal, že po kariére si Sagana predstavuje, „niekde na americkej chate, ako jazdí na cyklokrosovom bicykli, mimo civilizácie, v absolútnej anonymite. Medzi ľudí vyjde len z času na čas.“…

Zhodou okolností sme boli pred dvomi mesiacmi na sústredení na Kanárskych ostrovoch a Peter otvoril tému život po kariére. Sám to ešte nemá v hlave ujasnené. Nerád by zostal v Monaku, zdá sa, že ani späť na Slovensko sa nechystá. Zatiaľ nevie, ale na takéto myšlienky má ešte čas.

Na západe USA si vyskúšal aj populárne „gravel“ preteky. Mali z pohľadu blížiacej sa Tour nejaký význam?

Bola to skôr sponzorská akcia Specialized. Niekto sa možno zľakol, že skončil 60., ale o výsledok tam vôbec nešlo. Bol to fajn tréning s parťákom Danielom Ossom. Tí dvaja si sadli.

Pred pár mesiacmi to však so Saganom nevyzeralo dobre. Nestrácal vieru?

Keď roky robíte šport a z ničoho nič netušíte, čo sa deje, tak to rozhodne nie je príjemná situácia. Peter nemal ani spätnú väzbu od lekárov, nikto nevedel, čo ďalej. Jedna vec ma však veľmi milo prekvapila.

Vravte…

Peter a Juraj nemali spočiatku francúzsku náturu i tamojšie tímy v láske. Do TotalEnergies šli s miernym rešpektom. Teraz sú radi, Francúzi nevyvíjali žiadny tlak, je tam dobrá atmosféra, obaja si to veľmi pochvaľujú. Zázemie síce nemajú rovnako kvalitné ako v Bore, ale je tam srdiečko. Navyše, tím sa vezie na víťaznej vlne, vôbec nehrá druhé husle.

Aký odkaz vyslal Sagan konkurencii? Nezabúdala pomaly naňho?

Asi áno, napokon, všetci asi čítali posmešné reakcie od Van Aerta typu: čakajte ho niekde vzadu a podobne.. Peter vyslal signál, že je stále tu. Na druhej strane nemôžeme jedno víťazstvo preceňovať, jeho pozícia je z pohľadu boja o zelený dres stále v úzadí. Ale teším sa na Tour de France.

Bude na Tour ešte silnejší?

Hádam áno. Každý najazdený kilometer bude len plusom. Po Okolo Švajčiarska ho uvidíme aj na majstrovstvách Česka a Slovenska. Nezabúdajme však, že TdF je úplne iný level, tam to bude nabité. Je to vrchol sezóny a na tieto tri týždne ladia formu všetci velikáni. Vyhrať tam nie je jednoduché.

Čo v tejto chvíli Sagan najviac potrebuje?

Jazdiť. Je typ, ktorý nemusí ísť na dva-tri etapové preteky, stačia mu jedny a dobrá regenerácia. Nie je to síce najoptimálnejšia situácia, ale rozhodne nie beznádejná.

S akými cieľmi by mal odcestovať na Tour?

Niekde vzadu v kútiku duše by mohol mať aj zelený dres, ale nerád by som ho do tejto role pasoval. Bol by som rád, aby vyhral jednu etapu. Ak by prišla skôr, mohlo by to niečo zmeniť. Zostaňme však pri zemi.

Peter Sagan Čítajte viac Na výhru čakal takmer rok. Sú aj dôležitejšie veci, vraví Sagan

Už máte dres TotalEnergies?

Mám, samozrejme. Včera som ho oprášil, spolu s Jurajom sme vybehli na cestu. A ukázali všetkým slovenským šoférom, že toto je dres, v ktorom sa vyhráva (smiech).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický #Okolo Švajčiarska 2022