Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo je so šampiónom? Sagan sa trápi, nikto nevie, kedy bude koniec

Prvá tretina sezóny je minulosťou a z hľadiska výsledkov nie je v jeho prípade čo hodnotiť. Chýbajúce úspechy však nie sú hlavný problém.

28.04.2022 11:47
Peter Sagan. Foto:
Peter Sagan.
debata (38)

Zdravotné komplikácie Petra Sagana pretrvávajú a jeho návrat do profipelotónu je nateraz v nedohľadne.

Slovenská cyklistická hviezda sa musí podrobiť ďalším vyšetreniam, ktoré majú ozrejmiť dôvod ťažkostí. Jeho manažér Giovanni Lombardi tvrdí, že jednou z možností je postcovidový syndróm. Trojnásobný majster sveta sa pasoval s koronavírusom v januári – druhýkrát za 11 mesiacov.

Špekulácie, že za jeho problémy môže boj s covidom, umocňuje fakt, že momentálne nútene pauzuje i jeho brat Juraj, pričom aj on sa na začiatku roka infikoval vírusom.

Peter Sagan Čítajte viac Kritika mladíkov? Sagan je zatrpknutý, to on nemal rešpekt, vraví exsúper

Naposledy súťažil pred šiestimi týždňami, keď nedokončil belgickú klasiku Le Samyn. Podobne je na tom slávnejší Peter, ktorý na začiatku apríla odstúpil z podujatia Circuit Cycliste Sarthe.

„Súťaženie je momentálne druhoradé. Potrebujeme zistiť, čo mu je, nasadiť liečbu a potom sa môže vrátiť k tréningom. Kedy sa to stane? To teraz nikto nevie,“ vyjadril sa Lombardi pre španielsky denník El País.

Vyčerpaný a ospalý

Únava, problémy s dýchaním, bolesť kĺbov. Symptómy, ktoré charakterizujú postcovidový syndróm, často nazývaný ako dlhý covid. Spomína ich aj Saganov mediálny poradca Gabriele Uboldi.

"Nie je mu v poslednom čase dobre, veľmi ho bolia nohy. Vždy je po pretekoch vyčerpaný a veľmi ospalý. V porovnaní s minulým mesiacom nenastal žiadny posun k lepšiemu,“ reagoval nedávno Uboldi.

S rodákom zo Žiliny spolupracuje už takmer dekádu. Je jeho tlačový hovorca, ochrankár a priateľ v jednej osobe. Viackrát zažil, ako Sagan zdolával náročné horské etapy na Tour de France.

Nielen cyklistické kontroverzie Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
2013 - Medzi profesionálmi bol len dva roky, čo...

Aj v roku 2018, keď v zjazde spadol a zostávajúce etapy odjazdil v bolestiach, s množstvom obväzov po celom tele. Tvrdí, že v podobnom stave, aký prežíva teraz, Slováka ešte nevidel.

„Prvýkrát sa stalo, že Peter nedokončil preteky pre niečo iné ako pád. Pritom to ani nebola náročná etapa. Je zrejmé, že niečo nie je v poriadku,“ zamyslel sa Uboldi po pretekoch vo Francúzsku.

Saganovci nie sú sami, kto má po prekonaní covidu problémy. Šampión Tour de France 2014 Vincenzo Nibali priznal, že po chorobe uponáhľal návrat k tréningu.

„Chcel som sa čo najrýchlejšie vrátiť k súťaženiu. Lenže počas tréningov som pociťoval bolesť v pľúcach, nepravidelne mi bilo srdce. Jeden večer mi bolo tak zle, že som požiadal manželku, aby zavolala záchranku. Vírus je nevyspytateľný, podcenili sme ho,“ tvrdil Nibali.

Varovné signály

Covid si počas dvoch rokov nevyberal. Napadol bežných ľudí, mladých i starých, športovcov nevynímajúc. Lenže zatiaľ čo „bežný“ človek sa vráti k práci, športovec musí trénovať, aby sa dostal späť do formy.

„Ide aj o psychologickú stránku veci. Šport je pre športovca prácou. Nemôže si dovoliť byť dlho mimo hry. Ak nedosahuje výsledky, príde o prémie, stratí sponzorov. Preto sa niektorí športovci vracajú po chorobe príliš skoro a potom na to doplatia. Covid je ako ruská ruleta – nikdy neviete, ako to s ním dopadne,“ reaguje profesor Danny Altmann, imunológ z Imperial College v Londýne.

Peter Sagan Čítajte viac Saganov problém? Nemusí ísť len o zdravie, vraví slávny špurtér. Tlak zvýši aj plat

Podobnú skúsenosť majú aj Paulína a Ivona Fialkové. Slovenské biatlonové duo muselo vlani prerušiť sezónu, pretože uponáhľalo návrat po chorobe, z čoho pramenili komplikácie. Mladšia Ivona v cieli jedných pretekov takmer skolabovala, keď nevedela popadnúť dych.

„Často som dokázala odignorovať varovné signály, ktoré mi telo vysielalo, keď už malo dosť. A to nielen po covide, aj pri inom extrémnom zaťažení. Po vlaňajšom ročníku som si uvedomila, že v mojom veku už musím rešpektovať, čo mi vraví telo. Zdravie mám iba jedno,“ vravela Paulína v rozhovore pre Pravdu.

Slovenky sa z problémov dostali a v uplynulej sezóne súťažili bez dozvukov ochorenia. V inej pozícii je Maia Lumsdenová. Tenistka označovaná za najväčší britský talent bojovala s covidom viac než rok. Do kolotoča turnajov sa vrátila 18 mesiacov po tom, ako sa nakazila vírusom.

„Dlhý covid je slabé slovo. Rok som nemohla ani pobehnúť, každá fyzická námaha mi spôsobovala problémy. Lekári mi potvrdili, že som začala s tréningom príliš skoro a moje telo na to nebolo pripravené. Verím, že také stavy už nikdy nezažijem,“ želá si Lumsdenová.

Stihne Tour de France?

Fanúšikovia Sagana veria, že podobne dlhá pauza v jeho prípade nehrozí. Žilinský rýchlik má v tejto sezóne ďalšie ciele, ale predovšetkým sa musí dať zdravotne dokopy.

Do profipelotónu by sa mohol vrátiť na júnovom podujatí Okolo Švajčiarska. Preteky sú pre neho tradičnou prípravou na Tour de France, ktorá tento rok štartuje 1. júla.

„Zostane minimálne mesiac bez súťaženia. Ak sa problémy podarí vyriešiť, mohol by štartovať vo Švajčiarsku,“ vysvetlil Lombardi.

Peter Sagan Čítajte viac Francúzi odpisujú Sagana: Rovnaký omyl ako alkoholik Neymar

Tour je pre Sagana každoročne jedným z vrcholov sezóny. Svoju hviezdu by na domácich pretekoch radi videli aj šéfovia TotalEnergies. Hoci francúzska stajňa pôsobí v menej prestížnom seriáli Pro, Sagan si udržal plat na hranici piatich miliónov eur, ktorý mal aj v Bore-Hansgrohe.

"Nepatrí k lacným pretekárom a keď sponzor vynaloží peniaze, chce za to vidieť výsledky. Časť sezóny, v ktorej by nejaký náznak toho mal byť znateľný, už uplynula.

Druhá vec je, že ak jeho stav bude pokračovať, situáciu to len skomplikuje. Je otázka, či sa mu ešte podarí dostať na takú úroveň, akú by si všetci od neho priali vidieť,“ tvrdí československá legenda Ján Svorada.

Sagan štartoval na uplynulých desiatich ročníkoch Tour, v zbierke má sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže. Či pridá aj jedenástu účasť, ukážu najbližšie mesiace.


Foto: Profimedia
Peter Sagan

Kalendár pretekov World Tour 2022

Dátum Preteky Peter Sagan Víťaz
20.2. – 26.02. Okolo Spojený arabských emirátov NIE Pogačar
26.2. Omloop Het Nieuwsblad 98. Van Aert
5.3. Strade Bianche NIE Pogačar
6.3. – 13.03. Paríž – Nice NIE Roglič
7.3. – 13.03. Tirreno – Adriatico nedokončil Pogačar
16.3. Miláno – Turín 5. Cavendish
19.3. Miláno – San Remo 92. Mohorič
21.3. – 27.03. Okolo Katalánska NIE Higuita
23.3. Bruggy > De Panne NIE Merlier
25.3. E3 SaxoBank Classic 68. Van Aert
27.3. Gent – Wevelgem nedokončil Girmay
30. 3. Dwars Door Vlaanderen NIE van der Poel
3. 4. Okolo Flámska NIE Van der Poel
4. 4. – 09.04. Okolo Baskicka NIE Daniel Martinez
10. 4. Amstel Gold Race NIE Michal Kwiatkowski
17. 4. Paríž – Roubaix NIE Dylan van Baarle
20. 4. Valónsky šíp NIE Dylan Teuns
24. 4. Liége – Bastogne – Liége NIE Remco Evenepoel
26.4. – 1. 5. Tour de Romandie NIE Aleksandr Vlasov
1. 5. Eschborn-Frankfurt NIE Sam Bennett
6. 5. – 29. 5. Giro d'Italia NIE Jai Hindley
5. 6. – 12. 6. Critérium du Dauphiné NIE Primož Roglič
12. 6. – 19. 6. Okolo Švajčiarsko Nedokončil Geraint Thomas
1. 7. – 24. 7. Tour de France 116. Jonas Vingegaard
30. 7. Clasica San Sebastian NIE Remco Evenepoel
30. 7. – 5. 8. Tour de Pologne NIE Ethan Hayter
19. 8. – 11. 9. Vuelta a Espaňa NIE  
21. 8. Bemer Cyclassics 31. Marco Häller
28. 8. Bretagne Classic 106. Wout van Aert
9. 9. GP de Québec DNF Benoit Cosnefroy
11. 9. GP de Montréal ÁNO Tadej Pogačar
13. 9. – 17. 9. Okolo Slovenska NIE Josef Černý
18. 9. – 25. 9. MS v Austrálii 7. Remco Evenepoel
8. 10. Okolo Lombardska NIE Tadej Pogačar
13. 10. – 18. 10. Tour of Guangxi NIE  

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #koronavírus #TotalEnergies